Минималац легао на рачуне 34.000 радника

11.06.2020. 09:28
1
ИЗВОР: Глас Српске

Минималну априлску плату са доприносима у Српској добило је око 34.000 радника, а закључно са јучерашњим даном истекао је и рок послодавцима да се пријаве за исплату те помоћи из Компензационог фонда РС.

У Пореској управи РС казали су јуче “Гласу Српске” да су обрадили све пристигле потпуне захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату правних лица и предузетника којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали да раде у априлу.

- Пореска управа је за април обрадила захтјеве на износ од око 24,5 милиона КМ за око 34.000 радника и те податке смо прослиједили Министарству финансија РС, које врши исплате из Компензационог фонда РС - наведено је у Пореској управи.

С обзиром на то да је рок за подношење писане изјаве са захтјевом за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату 10. јун, Пореска управа ће све те потпуне захтјеве који пристижу и посљедњег дана обрадити у кратком року и прослиједити Министарству финансија РС.

- Обавеза Пореске управе РС у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона била је да заприма и одобрава захтјеве правних лица и предузетника и утврђује да ли остварују право за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату. Дакле, свим обвезницима који испуњавају услове прописане уредбом и који се налазе на списковима надлежних министарстава биће одобрени захтјеви - навели су у Пореској управи.

Министарка финансија РС Зора Видовић јуче није одговарала на наше позиве, а раније је навела да, како захтјеви од стране Пореске управе пристижу, тако се одмах и исплаћују минималци онима који нису радили или им је био забрањен рад у априлу.

Предсједник Удружења радника угоститеља и туризма РС Жељко Татић истиче да сви радници из сектора који представља још нису добили најнижу плату од 520 марака из буџета РС.

- Сви смо се на вријеме пријавили за ту помоћ, али џаба. Имамо тачно имена и презимена радника који још нису добили ту најнижу плату. Поједини наши радници већ два мјесеца живе од минималца који су добили за март од послодавца. Не знам како преживљавају уопште - навео је Татић и додао да ноћни клубови још нису добили дозволу за рад, а њихови радници немају никаква примања па ни минималац из буџета за април.

Према рачуници Министарства привреде и предузетништва РС укупан број запослених који нису радили у априлу је 68.603, а укупне обавезе за минималну бруто плату за њих износе више од 53 милиона марака.

Вишковић

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је раније да су завршене исплате за априлске плате онима који су аплицирали те да ће новац бити исплаћен и онима чији захтјеви приспију.

- Обрада пријаве траје један или два дана. Новац је обезбијеђен - рекао је Вишковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Taksista 11.06.2020. 09:56
    Lazu
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 43m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 38m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 26m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 32m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 0m
    0