Министри обишли Сарајевско-романијску регију

17.10.2019. 15:25
0
ИЗВОР: Srpska.info

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је Влада Српске на данашњој 41. сједници разматрала Нацрт закона о јавно-приватном партнерству, било је ријечи и о приједлогу Стратегије за борбу против сајбер криминала, а донесена је и одлука о изградњи студентског дома у Источном Сарајеву.

Вишковић је подсјетио да су министри из његовог кабинета ових дана обишли Сарајевско-романијску регију, гдје су се упознали о ситуацији у институцијама и предузећма на овом подручју.

– Када је ријеч о измјенама и допунама закона о јавно-приватном партнерству, ми смо у Влади препознали да досадашњи закон није дао очекиване резултате, јер су процедуре биле превише компликоване, што је кочило напредак у овај области – рекао је Вишковић и додао да ће нови закон те процедуре много олакшати и скратити, а омогућиће и дијалог и учешће и представника и јавног и приватног сектора, као и страних улагача и партнера.

Слика

– Овим законом биће омогућено да јавно-приватно партнерство заживи у Републици Српској, што је у складу са дугорочним циљем Владе, а то је јачање привредног потенцијала – истиче Вишковић.

Вишковић је додао да је било ријечи и о приједлогу Стратегије за борбу против сајбер криминала, што је, као је нагласио, изузетно значајна стратегија за Републику Српску, посебно због опасности које са интернета вребају дјецу и омладину.

– Ово је веома важна тема, јер желимо да заштитимо најмлађу популацију у Српској од било ког облика злостављања – поручио је Вишковић.

Вишковић је потврдио да је данас донесена и одлука о изградњи студентског дома у Источном Сарајеву, капацитета 400 лежајева, с циљем додатног доприноса Владе Републике Српске бољем студентском стандарду.

– У буџету за 2019. смо имали планирана два милиона конвертибилних марака, а данас смо донијели одлуку да кренемо у реализацију, по приједлогу Града Источно Сарајево.

– Скупштина града Источно Сарајево дала је добар приједлог за локацију овог дома, а обавеза Владе је да обезбиједи студентима нови дом и олакша им студирање – рекао је Вишковић.

Вишковић је објаснио да ће се нови Студентски дом налазити у непосредној близини градске Скупштине, гдје ће се извршити рехабилитација постојећег објекта и прилагодити потребама Студентског дома, а и на тај начин ће се смањити и трошкови изградње.

– Влада је упопзната са тим да услови у домовима у Источном Сарајеву нису ни близу условима које имају стуиденти у Бањалуци и у Палама, па је према томе наша обавеза да и овим студентима омогућимо нормалне услове за студирање – рекао је Вишковић.

Вишковић додаје да је на данашњој сједници било ријечи и о иницијативи везано за изградњу научно-технолошког града на простору између Бањалуке и Лакташа.

Слика

– Ради се о иницијативи гдје би нам требала кредитна средства за реализацију овог пројекта који би коштао преко 200 милиона марака и који би обухватао велику површину, а који нема скоро нико у регији – рекао је Вишковић и додао да је ова локација изабрана због близине бањалучког аеродрома, али и аутопута.

Он је нагласио и да се данас разговарало и о изградњи техничког блока у КЦ Бањалука, за који су кредитна средства већ одобрена.

– Тај пројекат подразумијева гријање, хлађење и кухињу која би снабдијевала цијели Клинички центар у Бањалуци – рекао је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    12h 44m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    8h 41m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    14h 48m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 2m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    11h 0m
    0