Мирна ноћ на барикадама, данас велики народни протест

22.12.2022. 08:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије током ноћи је била мирна, али су Срби и 12. ноћ заредом провели на девет барикада постављених на путним правцима који Косовску Митровицу повезују са Лепосавићем и Зубиним Потоком, као и на размеђу мулетиетничког насеља Брђани у Косовској Митровици и Сунчане долине која се ослања на урбани дио Звечана.

Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за саобраћај, а кретање између општина се одвија заобилазним локалним путевима.

На прелазима, како је потврдио Кфор, распоређене су додатне снаге косовске полиције, Еулекса и Кфора.

Косовска полиција је задржала више барикада јуче постављених на путним правцима према Лепосавићу како би, како су саопштили, контролисали саобраћај и спријечили кријумчарење робе.

Данас у подне испред Крста у мјесту Рударе у општини Звечан, биће одржан највећи народни протест са кога ће Срби упутити поруку мира, али и захтјев да се пусте на слободу ухапшени Срби, да се повуку РОСУ јединице и да се пониште спискови Приштине на којима се налазе имена Срба окривљених да су починили различита кривична дјела.

Из Кризног штаба општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица саопшетно је да ће протест бити одржан због најновијих пријетњи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама.

- И због директне подршке Куртију немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа који се дрзнуо да поставља ултиматуме и рокове за уклањање барикада и стао на страну Куртијевог терора и насиља позивамо српски народ на Косову и Метохији на највећи народни протест икада - наводи се у саопштењу.

Из Кризног штаба наводе да ће ово бити највећи протест до сада, те позивају Србе да дођу у Рударе на скуп који почиње у 12.00 часова.

Косовска полиција саопштила је да озбиљно третира информације које су протеклих дана освануле у медијима о "киднаповању, премлаћивању и малтретирању неких држављана Србије од припадника криминалних структура на том подручју" и предузима неопходне истражне раднје на њиховом расвјетљавању.

Ситуација се компликује и на територији Косова и Метохије јужно од Ибра. У јединој српској банци на Космету НЛБ - Комерцијална банка експозитура у Грачаници банкомати су празни, а слично је и у Штрпцу, Шилову и Ранилугу пошто је застало допремање готовог новца из Трезора Народне Банке Србије из Београда.

"Недостаје готовина", тврде у тој банци и савјетују запосленима у српским институцијама који плате примају у динарима да имају стрпљења, али не знају када ће поново бити успоствљено редовно снабдијевање Банке готовим новцем који је допремала патрола ЕУЛЕX полиције.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 37m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 21m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 34m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 48m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 40m
    0