Мирослав Дивчић од дрвета прави скулптуре животиња

31.05.2021. 18:54
0
ИЗВОР: Катера

Мирослав Дивчић из Сокоца бави се занимљивим хобијем, а односи се на израду дрвених скулптура и сувенира, за шта најчешће користи моторну тестеру и стандардни столарски алат.

Његова најпознатија скулптура је свакако скулптура медвједа и мечета, која данас краси двориште и представља својеврсни симбол Планинарског дома „Црвене стијене“, који је омиљено окупљалиште планинара који походе врхове Романије.

Међу Мирослављевим досадашњим радовима налазе и скулптуре орла и овце, коју сада тренутно по први пут ради за потребе једног ресторана на Сокоцу, а у плану има и израду скулптуре вука за једно спасилачко друштво из Фоче.

Слика

Скулптура медвједа испред ПД "Црвене стијене"

- Столарство и заправо потреба за оваквим хобијем представља, заправо, мој дар из дјетињства, јер сам одувијек волио нешто да цртам, правим и стварам и радим са дрветом. Направио сам много предмета од дрвета попут љуљашки, дјечијих играчака, али никад до сада нисам направио неку скулптуру животиње попут медвједа – каже Дивчић у разговору за портал Катера.

Дивчић истиче да је идеја за израдом оваквих скулптура је настала након његовог путовања у Русију, гдје је у једном граду имао прилику видјети сличне израде од дрвета, што је покушао примијенити код куће.

- Прво сам почео са израдом скулптуре мечета, па кад сам видио да то могу урадити, набавио сам већи комад дрвета и направио нешто што данас представља, па сигурно могу рећи, заштитни симбол планинарског дома – каже Дивчић.

Он каже да је најчешће своје производе ради од дрвета бијелог храста, јавора или трешње, те да је то дрво које има најдужи вијек трајања кад се ради о изради предмета од истог.

Слика

Скулптура орла 

- Процес израде изгледа тако што кредом или спрејем на дрвету нацртам линије куда треба сјећи, затим након грубих радова већом, па затим мањом моторном тестером, наставим радити уз помоћ длијета и другог тесарског алата за ручну обраду дрвета, до финалних радова са брусилицом – каже Дивчић.

Дивчић истиче да је потребно велико знање прије приступа самој изради предмета од дрвета, посебно је потребно знати добро руковати моторном тестером, која служи за веће и грубе радове.

Додаје да на крају самог процеса се приступа фарбању скулптура ових животиња у ону боју која је карактеристична за ту животињу, те затим наношење заштитног лака како би скулптура издржала различите температурне разлике и временске неприлике, које су карактеристичне за Сарајевско-романијски крај.

  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО) Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 20m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 34m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 26m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 51m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 41m
    0