Мишљење стручњака: Ментално здравље у опасности

02.01.2024. 18:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Протеклих пар дана свједочили смо веома потресним, породичним трагедијама које су, између осталог, изазване и небригом о сопственом менталном здрављу. Неки од тих трагичних догађа су се десили у нашој непосредној близини а неки у земљама у окружењу.

У Бањалуци, млади полицајац Полицијске управе, стар 21 годину, извршио је самоубиство у новогодишњој ноћи у насељу Рекавице. Инцидент се догодио након што је младић прославио Нову годину и вратио се кући. Полицијска управа Бањалука потврдила је самоубиство.

У Новом Граду дошло је до шокантног случаја гдје је мушкарац убио своју мајку и сестру, а затим починио самоубиство. Овај догађај, који је открила Полицијска управа Приједор, разоткрио је дубоке породичне проблеме. Након што су пронашли тијела жртава, полиција је пронашла и убицу с тешким простријелним ранама. Иако су га хитно превезли у болницу, мушкарац је преминуо. Трагедија је изазвала велико узнемирење у локалној заједници и потакнула дискусије о менталном здрављу и породичном насиљу. Породица се заједно одлучила на овај трагичан потез, изазван огромном количином туге накупљеном због губитка сестре и кћерке. Нису тражили помоћ да прихвате свој губитак, него су се одлучили на убиство и самоубиство.

У стравичном догађају који је задесио Тузлански кантон, мушкарац иницијала М.А, стар 58 година, убио је 52-годишњу жену иницијала Ч.Т. користећи ватрено оружје, након чега је починио самоубиство. Инцидент се догодио у насељу Подгајеви код Живиница. Грађани су полицији пријавили догађај након што су чули пуцњаву из куће. На мјесту догађаја, полиција је пронашла беживотна тијела обију особа. Истрага се наставља под надзором Кантоналног тужилаштва у Тузли.

У сусједству, у Хрватској, десио се догађај двоструког убиства и самоубиства у Великој Горици. Према извјештају, шездесетчетворогодишњи мушкарац убио је двије жене из своје породице, користећи нелегално посједовану пушку, а затим извршио самоубиство. Мушкарац је прво убио шездесетчетворогодишњу чланицу породице у цвјећари, а потом осамдесетчетворогодишњу чланицу породице у њиховој кући, прије него што је себи одузео живот. И овај трагични инцидент указује на озбиљне социјалне и психолошке проблеме у позадини трагедије.

Самоубиство је сложен феномен, често повезан с менталним здрављем, укључујући депресију, анксиозност, или друге поремећаје. Важно је нагласити да самоубиство може бити посљедица сложених фактора, а разумијевање менталног здравља је кључно у превенцији таквих трагичних догађаја. У трагичном догађају у Тузланском кантону, гдје је мушкарац убио жену па извршио самоубиство, није није споменуто ментално здравље починитеља у медијским извјештајима.

Међутим, овакви случајеви често потичу питања о менталном здрављу починиоца. Инциденти попут ових могу бити повезани с дубоким емоционалним или психолошким проблемима, укључујући депресију, анксиозност, или друге менталне поремећаје, што захтијева пажљиву истрагу и разумијевање околности које су довели до таквог екстремног чина.

Сви ови случајеви указује на потребу за бољом свести о менталном здрављу и доступношћу адекватне психолошке и психијатријске помоћи, која би могла помоћи у идентификацији и лијечењу појединаца који се боре са менталним проблемима, чиме би се могло спријечити сличне трагедије. Зато је важно да константно дижемо свијест о важности бриге о сопственом менталном здрављу јер то може спријечити појаву оваквих трагичних догађаја у нашој непосредној близини.

Александар Пејић, специјалиста психијатрије

Коментари 0
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО) У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    13h 24m
    5
  • ПУ Источно Сарајево: Лице пријављено због клевете
    22h 57m
    1
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    22h 34m
    0
  • Војник ОС БиХ Младен Јовичић први помогао породици којој се запалио аутомобил на ауто-путу
    19h 55m
    0
  • Соколац: Два лица ухапшена због посједовања оружја
    23h 17m
    2