Митрополит Амфилохије: У народу се пробудила вјера

05.01.2020. 15:50
0
ИЗВОР: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио у божићној поруци да сваког разумног човјека радује овдашња молитвена и црквена пробуђеност, која је најдивнији украс и најчудеснији божићни бадњак и храм данашње Црне Горе.

- Пробудила се у народу вјера и вјерност Божијој истини и правди, вјера и вјерност Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Преподобног Стефана Пиперског и Светог Петра Другог - рекао је владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је истакао да је својатање светиња од било које власти или властодржаца, нарочито оних обезбожених, секуларизованих, једно је од безумља и безакоња ових дана.

- Жељели би, посебно у Црној Гори, да својим нељудским законима, подвргну свете храмове своме властољубљу и частољубљу, отимајући их од Цркве Божије која их је изњедрила и која их рађа - рекао је митрополит Амфилохије, указујући да се то посебно односи на храмове из времена крштене Црне Горе краља Николе.

Он је навео да се властдршци одричу свега онога суштинског што је красило тадашњу Црну Гору - њена вјера православна, крст часни, хришћански морал, вјерност вјечном људском достојанству.

- Ови модерни идолопоклоници и идолослужитељи кличу својој држави да је вјечна, лишавајући је притом и уништавајући у њој све оно што је чинило и чини истински вјечном - истакао је владика Амфилохије.

Он је захвалио патријарсима Цариградском и Јерусалимском, Антиохијском и Московском, митрополиту украјинском Онуфрију, митрополиту Илариону Руске заграничне цркве, свим представницима Православне и свим људима добре воље на божићним молитвама и подршци Цркви и народу Црне Горе.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен поводом двије године од упокојења митрополита Амфилохија Служен помен поводом двије године од упокојења митрополита Амфилохија
Нова власт да помогне исцјељењу народа од братоубиства и богоубиства Нова власт да помогне исцјељењу народа од братоубиства и богоубиства
Амфилохије: Пријетње о рушењу храма на Румији представљају безумље Амфилохије: Пријетње о рушењу храма на Румији представљају безумље
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 27m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 45m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 12m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 0m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 21m
    0