Митрополит Хризостом на трону СПЦ до избора новог патријарха

20.11.2020. 14:28
0
ИЗВОР: srbin.info

Митрополит дабробосански Хризостом Јевић, владика који ће управљати Српском православном црквом, стигао је у Београд, сазнаје "Нова.рс."

Патријарх Иринеј преминуо је од посљедица болести изазване корона вирусом. Он се од 4. новембра лијечио на ВМЦ (Војномедицинској академији на Карабурми). Иако се најприје чинило да патријархово стање иде ка изљечењу, њему је у посљедња два дана нагло позлило.

Током јучерашњег дана, портал "Нова.рс" добио је незваничне информације да је патријарх преминуо. Ту вијест пренијело је више независних извора, међу којима су били и митрополити СПЦ и љекари упознати са лијечењем патријарха. Ипак, из пијетета према породици патријарха, и вјерницима СПЦ, објавили смо званичан став Српске православне цркве, која је у том тренутку саопштила да је патријарх у тешком стању.

Према званичним изворима, патријарх је преминуо јутрос у 7 сати. Вијест о томе први је објавио предјседник Александар Вучић, а потом је и званично објављена на сајту СПЦ.

До избора новог патријарха, местобјуститељ СПЦ (администратор, односно особа која врши функцију поглавара до избора новог патријарха) биће најстарији митрополит из Синода, што је у овом случају митрополит дабробосански Хризостом Јевић.

Свети архијерејски Сабор изабрао га је за првог епископа новокреиране епархије бихаћко-петровачке, 23. маја 1991. године у Храму Светог Саве у Дрвару. Административно епархију бихаћко-петровачку примио је 22. августа 1991. године. Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ, 1. јуна 2013. године, на упражњену катедру епископа зворничко-тузланских изабран је дотадашњи епископ бихаћко-петровачки Хризостом. Дана 13. јула 2013. године, овај епископ је устоличен у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини. Чин устоличења обавио је патријарх Иринеј. Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ, Хризостом је 24. маја 2017. године изабран за митрополита дабробосанског.

Митрополит Хризостом Јевић је уједно и најстарији члан Синода Српске православне цркве. Током недавних турбуленција на Православном богословском факултету, кад се на Синоду разматрао отказ професорима те образовне установе, Хризостом је био међу епископима који су се протвили отпуштању наставног кадра са ПБФ.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 21m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 49m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 55m
    0