Митрополит Хризостом: Не клоните духом - радост живота је пред нама

04.01.2021. 17:49
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом позвао је у Божићно-новогодишњој поруци све људе да не клону духом у тешким условима и неприликама пандемије ковид 19, те туге и жалости због свега што их је снашло у прошлој години.

- Нова радост живота и живљења увијек су пред нама. И онда када су нам тијела слаба - нека нам срца буду чила и јака. Нека дух вјере и наде у крајњу побједу добра буде у нама. Не прихватајмо окове страха на себе. Одбацимо то и будимо слободни! У то име желим вам срећан Божић и срећну Нову годину - поручио је митрополит дабробосански.

Он је напоменуо да је Божић празник рађања новог живота, јединог новог под сунцем небеским.

- Тај нови живот је сам Исус Христос. И прије и послије Христовог рођења у Витлејему јудејском рађали су се и рађају се дјеца, али је само рођење Господа Исуса Христа у Витлејему јудејском прије више од 2.000 година посебно и јединствено по томе што је рођен Богомладенац, односно оваплоћени Син Божији -  рекао је митрополит Хризостом.

Његово рођење, подсјетио је митрополит, постало је граничником времена - прије и послије Христа, Старог и Новог завјета, старе и нове временске ере.

- Тајна његовог рођења је у њему самом и у ономе што он својим рођењем доноси. Он је спаситељ свијета. Он је Емануил, а што у преводу значи - с нама је Бог. Бог се до те мјере унизи и постаде човјек, да би човјека створеног по слици и прилици Логоса, Сина Божијег, другог лица Пресвете Тројице узвисио и вратио у његову првобитну славу -  истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је указао да, ако људи то разумију, онда ће разумјети величину и значај овог великог празника, његове посебности и радости.

- Онда се радујемо и веселимо јер је међу нама сам Бог спаситељ и искупитељ свијета. Суштина Божића је да нам се роди Спаситељ и да је он дијете Исус Христос у пећини витлејемској, повијен и положен у јасле - рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је у Божићној поруци позвао људе да устану и буду спремни да приме Богомладенца Христа у срца, у животе и да он буде "срце нашег срца, живот нашег живота".

- Рађа нам се спаситељ свих, али не више у пећини и у Витлејему, већ у срцима нашим. Зато, припремите срца ваша и душе ваше да примите у њих онога који долази, онога који јесте, онога који спасава -  наведено је у Божићној поруци митрополита Хризостома.

Он је нагласио да је људима данас, више него икада, потребан избавитељ од свих ових зала и навоља и замки.

- Гле, 20. и овај 21. вијек, у ком јесмо, јесу вијекови великих наука и технологија. Гледали смо човјека на Мјесецу и у свемиру и надали се да је човјечанство кроз научна достигнућа дошло до свих знања и открића. И гле, одједанпут, свијет велике науке и технологије занијеми пред једним невидљивим вирусом и обавијести нас да нема лијека за ново-стари вирус. И деси се трагедија неслућених и невиђених размјера, трагедија која је превазишла све претходне у историји -  навео је митрополит Хризостом.

Он је истакао да се данас може рећи - колико су одговорни они који су осмислили вирус корона и пустили га у животни простор још су више одговорни они који су оволико времена задржавали вакцину.

- И гле, послије толико мука и патњи, послије толико смрти и безнађа, сада слушамо и читамо како стижу вакцине са свих страна -  рекао је митрополит Хризостом.

Он је указао да је човјечанство пало на питању човјечности и хуманизма, те позвао научнике да кажу и посвједоче сву истину о вирусу корона и о свему што се десило свијету и човјечанству.

- Нека се истином оправдају - рекао је митрополит дабробосански.

Он је позвао људе да покажу своју љубав према ближњима и даљњима, према свима и свакоме.

- Видимо свуда око нас људе којема је потребно помоћи. Помозимо колико можемо и не одбацимо никога - замолио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је апеловао и на органе власти локалне, кантоналне и ентитетске да се окрену ка својим грађанима, да их виде и систематски им помогну како је то организовано и урађено у социјално уређеним друштвима.

- Не треба ништа ново да измишљамо већ системски уредимо наше друштво и учинимо наше народе поносним и достојанственим, а грађане срећним и задовољним -  рекао је митрополит Хризостом.

Ово је, нагласио је он, апел и молба и да се помогне жртвама земљотреса, поплава и клизишта - људима и заједницама које пролазе кроз велика искушења и страдања.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити
Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији
Сутра читање васкршње поруке Сутра читање васкршње поруке
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 43m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 48m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 31m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 37m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    23h 5m
    0