Митрополит Хризостом: Освештање Храма Светог Саве - историјски догађај

14.10.2023. 14:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом најавио је данас да ће Храм Светог Саве у Фочи, чија је градња почела прије 17 година, бити освештан 26. новембра.

Митрополит Хризостом је у обраћању вјерницима у Светосавском храму, гдје је служио Свету архијерејску литургију поводом Покрова Пресвете Богородице, истакао да ће освештање бити историјски догађај.

Он је позвао вјерни народ да присуствује том узвишеном и радосном догађају, нагласивши да народ чини Цркву, те подсјетивши да је овакав чин у Фочи посљедњи пут обављен још половином 19. вијека, када је саграђена Црква Светог Николе.

Митрополит Хризостом најавио је долазак у Фочу, тим поводом, Његове светости патријарха српског Порфирија и више архијереја Српске православне цркве.

Покров Пресвете Богородице у Фочи је саборни дан, а управо на тај празник 2006. године освештани су темељи Светосавског храма, највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних.

Храм, који се гради прилозима вјерника, те средствима из општинског и републичког буџета, покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а годину потом и подно гријање са мермерним мозаиком.

У протеклој години, уз помоћ општине Фоча, поплочан је велики плато испред Храма, а упоредо су извођени и радови у унутрашњости цркве.

Старјешина Храма Светог Саве Душан Андрић изјавио је Срни да су комплетирани радови на подном мермеру, те да је урађена и предикаоница.

- У току је електрификација 11 звона наша два звоника, у порти је извршен дио хортикултурног уређења, а уз помоћ општине, ако Бог да, до краја године асфалтираћемо паркинг. Тиме бисмо заокружили радове на партерном уређењу, као што је митрополит наговијестио на данашњој литургији, да бисмо што достојније дочекали Његову светост патријарха Порфирија и освештање Храма, које је планирано за 26. новембар - рекао је Андрић.

Андрић је рекао да је, осим патријарха Порфирија, за овај свечани чин позвано још 12 архијереја Српске православне цркве.

- Треба нагласити да патријарх Порфирије још није потврдио, али ми се надамо да ће потврдити и са радошћу се припремамо за његов долазак и освештање овог завјетног саборног храма, што ће заиста бити историјски догађај. Нама је посљедњи пут патријарх Иринеј био овдје 2012. године и рекао је да нигдје није тако дочекан као у Фочи. Ми се надамо да ћемо то, ако Бог да, и поновити - рекао је Андрић.

На данашњој литургији уручене су захвалнице појединицима, предузећима и институцијама које помажу градњу ове светиње.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 31m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 15m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 20m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 24m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 51m
    0