Mitropolit Hrizostom: Osveštanje Hrama Svetog Save - istorijski događaj

14.10.2023. 14:37
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je danas da će Hram Svetog Save u Foči, čija je gradnja počela prije 17 godina, biti osveštan 26. novembra.

Mitropolit Hrizostom je u obraćanju vjernicima u Svetosavskom hramu, gdje je služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Pokrova Presvete Bogorodice, istakao da će osveštanje biti istorijski događaj.

On je pozvao vjerni narod da prisustvuje tom uzvišenom i radosnom događaju, naglasivši da narod čini Crkvu, te podsjetivši da je ovakav čin u Foči posljednji put obavljen još polovinom 19. vijeka, kada je sagrađena Crkva Svetog Nikole.

Mitropolit Hrizostom najavio je dolazak u Foču, tim povodom, Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Pokrov Presvete Bogorodice u Foči je saborni dan, a upravo na taj praznik 2006. godine osveštani su temelji Svetosavskog hrama, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih.

Hram, koji se gradi prilozima vjernika, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta, pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a godinu potom i podno grijanje sa mermernim mozaikom.

U protekloj godini, uz pomoć opštine Foča, popločan je veliki plato ispred Hrama, a uporedo su izvođeni i radovi u unutrašnjosti crkve.

Starješina Hrama Svetog Save Dušan Andrić izjavio je Srni da su kompletirani radovi na podnom mermeru, te da je urađena i predikaonica.

- U toku je elektrifikacija 11 zvona naša dva zvonika, u porti je izvršen dio hortikulturnog uređenja, a uz pomoć opštine, ako Bog da, do kraja godine asfaltiraćemo parking. Time bismo zaokružili radove na parternom uređenju, kao što je mitropolit nagovijestio na današnjoj liturgiji, da bismo što dostojnije dočekali Njegovu svetost patrijarha Porfirija i osveštanje Hrama, koje je planirano za 26. novembar - rekao je Andrić.

Andrić je rekao da je, osim patrijarha Porfirija, za ovaj svečani čin pozvano još 12 arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

- Treba naglasiti da patrijarh Porfirije još nije potvrdio, ali mi se nadamo da će potvrditi i sa radošću se pripremamo za njegov dolazak i osveštanje ovog zavjetnog sabornog hrama, što će zaista biti istorijski događaj. Nama je posljednji put patrijarh Irinej bio ovdje 2012. godine i rekao je da nigdje nije tako dočekan kao u Foči. Mi se nadamo da ćemo to, ako Bog da, i ponoviti - rekao je Andrić.

Na današnjoj liturgiji uručene su zahvalnice pojedinicima, preduzećima i institucijama koje pomažu gradnju ove svetinje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 43m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 51m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 48m
    0