Митрополит Хризостом: Патријарх остао непоколебљиви стуб светосавске Цркве

22.11.2020. 13:01
0
ИЗВОР: СРНА

Митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј остао непоколебљиви стуб светосавске Цркве и да је његова смрт велики губитак за Српску православну цркву и српски народ.

Митрополит Хризостом је истакао да се блаженопочивши патријарх показао да је био достојан свог претходника, блаженопочившег патријарха Павла.

-Поносни смо на њега и Богу захвални да смо га имали као 45 предстојатеља наше Свете Цркве - рекао је митрополит у бесједи.

Он је истакао да је патријарх Иринеј пуних десет година предводио Цркву и свој народ мудро, тихо и стрпљиво, својом добротом и господском одмјереношћу свједочио љубав Божију која је исијавала из њега.

-Давно је кренуо путем који га је водио и довео до самог царства Божијег. Путовао је тешким и трновитим путем кроз бурна и смутна времна наше прошлости али и садашњости, али се никада није предавао - истакао је митроплит Хризостом.

Он је нагласио да патријарх Иринеј није поклекнуо ни када је тјелесно био слаб, па подсјетио да је и када је биран за поглавара молио да га не изаберу јер је болестан, али је ипак прихватио кормило Цркве и десет година је служио.

Митроплит је нагласио да је смрт патријарха све затекла, али је позвао да се не тугује и не губи нада.

-Нека наша природна туга због растанка прерасте у радост због сусрета са Господом и сусретом са српским светитељима... И поред великог исукушења не допустимо да туга савлада срвца наша - рекао је митрополит.

Он је напоменуо да је СПЦ недавно изгубила митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а сада и патријарха Иринеја, којег је замолио за опрост што је остао сам у болници.

-Опрости и благослови и овај Свети Синоид, опрости што нисмо могли да те послужимо, што те у овој несрећи која нас је снашла остависмо самог у болници - рекао је митрополит.

Старјешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић рекао је да је смрт још више приближила патријарха Исусу Христу.

-Наш патријарх се на свом животном путу богатио врлинама - рекао је Лукић и додао да је патријарх благост није напуштала, чак и када је знао да упути критику чинио пажљиво.

Према његовим ријечима, благост патријарха Иринеја пратила његова одлучност и разборитост, што је било потребно на мјесту на којем се налазио

-Био је примјер смирења, доброте и честитости -  додао је прота Лукић.

Као епископ нишки, додао је, налазио је снаге да обнавља и гради храмове, посјетио је сваки кутак своје тадашње епархије, а касније је и као патријарх обишао сваки кутак гдје живе Срби широм свијета.

Претходно је митрополит Хризостом служио опијело уз саслужење више архијереја и свештенства Српске Православне Цркве /СПЦ/ и гостију из других помјесних православних цркава.

Синод је донио одлуку да патријарашке дужности преузима Синод, којим ће до избора новог патријарха предсједавати Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Синод је изабрао епископа шумадијског Јована.

Патријарх Иринеј упокојио се у петак, 20. новембра, у Београду од посљедица вируса корона.

Због упокојења патријарха српског у Србији и Републици Српској од петка, 20. новембра, проглашена је тродневна жалост.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 30m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 10m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 22m
    0