Митрополит Хризостом служио литургију и обавио ломљење славског колача

09.08.2023. 12:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је у цркви Светог великомученика Пантелејмона на Хан Пијеску Свету архијерејску литургију и обавио обред ломљења славског колача са начелником општине Слободаном Ђурићем и представницима братског Аранђеловца, поводом Дана и славе ове локалне заједнице.

Митрополит је сломио и славски колач са кумовима овогодишње славе Цркве на Хан Пијеску - припадницима Ратне јединице "Којоти" која је дјеловала у оквиру Заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске, односно Друге романијске моторизоване бригаде.

Ломљенима славских колача у Парохијском дому цркве Светог Пантелејмона присуствовао је и директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић, делегације сусједних општина из Републике Српске, локалне Борачке организације и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, представници привредног и јавног живота регије, те бројни гости.

Митрополит Хризостом је окупљеним вјерницима честитао славу и истакао да се треба молити Светом великомученику Пантелејмону и чинити добра дјела, увијек имајући у виду да је Бог ту и да помаже.

- Бога нам даје увијек прилуку да се кроз свој кроз своје жвиљење и рад прославимо, али и да прославимо Бога за шта ћемо примити награду као и Свети великомученик Пантелејмон који је био млади љекар и коме је Бог дао благодат да може да исцијељује све болести и немоћи тадашњег доба - истакао је митрополит Хризостом.

Владика је у бесједи подсјетио на живот и дјело Светог великомученика Пантелејмона који се прославља и данас иако је прошло више од 17 вијекова од његовог страдања.

Начелник општине Слободан Ђурић рекао је Срни да се има чим похвалити између двије славе јер се на Хан Пијеску реализују многи пројекти, па представља право градилиште, те истакао да се очекује дозвола да се ово подручје званично прогласи ваздушном бањом.

Он је напоменуо да је у току реконструкција Виле Карађорђевића и да је за прву фазу планирано 580.000 КМ без ПДВ, као и да ће за санацију кровова и фасада у градском насељу за ову годину бити издвојено 89.187 КМ. "Средства су одобрена за шест заједница етажних власника који испуњавају услове јавног позива", рекао је начелник општине.

Ђурић је навео да је недавно СО усвојила урбанистички пројекат "Краљево насеље" у оквиру којег ће се на површини од 57 хектара градити типске куће за одмор и сви пратећи објекти. "У овом насељу биће 200 парцела за становање", додао је он.

Он је истакао да је најавећим дијелом завршено асфалтирање градских улица, укључујући и главну гдје се раде и тротоари. Ђурић је напоменуо да је планирана реконструкција дијела Дома здравља који ће се користити као дом за стара лица.

Поводом Дана и славе општине Хан Пијесак - Светог великомученика Пантелејмона уручена су и признања - Повеља општине Хан Пијесак припала је Народној библиотеци "Бранко Чучак" која је проглашена најбољом у Републици Српској.

Златна плакета општине уручена је магистру Фармације Јадранки Бјелаковић, дугогодишњем директору Јавне установе "Апотека" на Хан Пијеску.

Златне значке за Дан и крсну славу општине добили су вртић "Диана Будисављевић" и Одбојкашки клуб "Хан Пијесак" за постигнуте резултате у прошлој години.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине и храма на Хан Пијеску биће настављено у читаоници Народне библиотеке "Бранко Чучак" отварањем изложбе "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку" аутора Радована Пилиповића, директора Архива Српске православне цркве и ђакона Ненада Идризовића.

Претходно је у спомен-соби служен парастос за 139 српских бораца погинулих током Одбрамбено-отаџбинског рата, те положени вијенце код спомен-обиљежја. Вијенци су положени код споменика борцима погинулим током Другог свјетског рата који је подигнут на Борачком брду.

Светог великомученика Пантелејмона – у српском народу назван Свети Пантелија, српска црква и вјерници обиљежавају у спомен младићу, који се трудио да помогне људима и као хришћанин пострадао 304. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    20h 50m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 21m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 37m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    20h 44m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    12h 32m
    2