Mitropolit Hrizostom služio liturgiju i obavio lomljenje slavskog kolača

09.08.2023. 12:57
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je u crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona na Han Pijesku Svetu arhijerejsku liturgiju i obavio obred lomljenja slavskog kolača sa načelnikom opštine Slobodanom Đurićem i predstavnicima bratskog Aranđelovca, povodom Dana i slave ove lokalne zajednice.

Mitropolit je slomio i slavski kolač sa kumovima ovogodišnje slave Crkve na Han Pijesku - pripadnicima Ratne jedinice "Kojoti" koja je djelovala u okviru Zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, odnosno Druge romanijske motorizovane brigade.

Lomljenima slavskih kolača u Parohijskom domu crkve Svetog Pantelejmona prisustvovao je i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović, delegacije susjednih opština iz Republike Srpske, lokalne Boračke organizacije i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici privrednog i javnog života regije, te brojni gosti.

Mitropolit Hrizostom je okupljenim vjernicima čestitao slavu i istakao da se treba moliti Svetom velikomučeniku Pantelejmonu i činiti dobra djela, uvijek imajući u vidu da je Bog tu i da pomaže.

- Boga nam daje uvijek priluku da se kroz svoj kroz svoje žviljenje i rad proslavimo, ali i da proslavimo Boga za šta ćemo primiti nagradu kao i Sveti velikomučenik Pantelejmon koji je bio mladi ljekar i kome je Bog dao blagodat da može da iscijeljuje sve bolesti i nemoći tadašnjeg doba - istakao je mitropolit Hrizostom.

Vladika je u besjedi podsjetio na život i djelo Svetog velikomučenika Pantelejmona koji se proslavlja i danas iako je prošlo više od 17 vijekova od njegovog stradanja.

Načelnik opštine Slobodan Đurić rekao je Srni da se ima čim pohvaliti između dvije slave jer se na Han Pijesku realizuju mnogi projekti, pa predstavlja pravo gradilište, te istakao da se očekuje dozvola da se ovo područje zvanično proglasi vazdušnom banjom.

On je napomenuo da je u toku rekonstrukcija Vile Karađorđevića i da je za prvu fazu planirano 580.000 KM bez PDV, kao i da će za sanaciju krovova i fasada u gradskom naselju za ovu godinu biti izdvojeno 89.187 KM. "Sredstva su odobrena za šest zajednica etažnih vlasnika koji ispunjavaju uslove javnog poziva", rekao je načelnik opštine.

Đurić je naveo da je nedavno SO usvojila urbanistički projekat "Kraljevo naselje" u okviru kojeg će se na površini od 57 hektara graditi tipske kuće za odmor i svi prateći objekti. "U ovom naselju biće 200 parcela za stanovanje", dodao je on.

On je istakao da je najavećim dijelom završeno asfaltiranje gradskih ulica, uključujući i glavnu gdje se rade i trotoari. Đurić je napomenuo da je planirana rekonstrukcija dijela Doma zdravlja koji će se koristiti kao dom za stara lica.

Povodom Dana i slave opštine Han Pijesak - Svetog velikomučenika Pantelejmona uručena su i priznanja - Povelja opštine Han Pijesak pripala je Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" koja je proglašena najboljom u Republici Srpskoj.

Zlatna plaketa opštine uručena je magistru Farmacije Jadranki Bjelaković, dugogodišnjem direktoru Javne ustanove "Apoteka" na Han Pijesku.

Zlatne značke za Dan i krsnu slavu opštine dobili su vrtić "Diana Budisavljević" i Odbojkaški klub "Han Pijesak" za postignute rezultate u prošloj godini.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine i hrama na Han Pijesku biće nastavljeno u čitaonici Narodne biblioteke "Branko Čučak" otvaranjem izložbe "Srpska crkvena štampa u BiH u 19. i 20. vijeku" autora Radovana Pilipovića, direktora Arhiva Srpske pravoslavne crkve i đakona Nenada Idrizovića.

Prethodno je u spomen-sobi služen parastos za 139 srpskih boraca poginulih tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, te položeni vijence kod spomen-obilježja. Vijenci su položeni kod spomenika borcima poginulim tokom Drugog svjetskog rata koji je podignut na Boračkom brdu.

Svetog velikomučenika Pantelejmona – u srpskom narodu nazvan Sveti Pantelija, srpska crkva i vjernici obilježavaju u spomen mladiću, koji se trudio da pomogne ljudima i kao hrišćanin postradao 304. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 39m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 12m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 4m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 12m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 9m
    0