Митрополит Хризостом: Вјера у Бога очувала карактер српског народа

25.05.2024. 14:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас на Нишићима да је вјера у Бога очувала карактер и природу српског народа.

Митрополит Хризостом је, у бесједи након архијерејске литургије, поводом обиљежавања 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла у федералној општини Илијаш, рекао да су Срби на Нишићима вијековима стварали историју и традицију српског народа.

Владика је подсјетио да је овај храм, послије храмова у Високом и Травнику, трећи храм изграђен у 19. вијеку, у славу Светих апостола Петра и Павла.

- Данас се сјећамо тих почетака и духовне борбе коју су ваши преци водили да имају овај храм - рекао је владика Хризостом и додао да овај храм, по габаритима, свједочи о броју вјерника који су овдје долазили и молили се Богу.

Владика је позвао вјернике да се увијек враћају и окрећу Цркви и вјери.

- Гдје год да сте, Цркви се враћајте. Обновили сте овај храм, али га треба одржавати и посјећивати - рекао је митрополит Хризостом.

Свештеник у овом храму Дејан Младеновић рекао је Срни да је овај јубилеј веома значајан за СПЦ, за српски народ, а посебно за Србе који су у посљедњем рату морали напусти Илијаш и своја огњишта.

- Срби из ове општине, иако су отишли и били приморани да напусте своје домове, враћају се и окупљају око цркве - додао је свештеник Младеновић.

У порти храма данас ће бити уприличен и богат културно-умјетнички програм.

На Нишићима је прије одбрамбено-отаџбинског рата било око 400 српских домаћинстава, а данас их је свега двадесетак.

Храм Светих Петра и Павла порушен је 1995. године, а обновљен је искључиво добровољним прилозима народа са овог краја.

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу освећење темеља цркве у Козјој Луци и донаторско вече У суботу освећење темеља цркве у Козјој Луци и донаторско вече
Древна светиња манастир Возућица и у тешка времена сабира прогнани народ Древна светиња манастир Возућица и у тешка времена сабира прогнани народ
Митрополит Хризостом обавио обред ломљења славског колача, због кише није одржана Спасовданска литија Митрополит Хризостом обавио обред ломљења славског колача, због кише није одржана Спасовда...
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 43m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 42m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 18m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 39m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 22m
    9