Митрополит Јоаникије: Они који се мене одричу ја њих нећу, то су моја браћа

22.08.2021. 18:50
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Његово високопреосвештенство изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством служио је данас Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, позвавши вјернике на преображење, а противнике његовог устоличења заказаног за 5. септембар на Цетињу на разговор.

- Призивам и себе и све вас, и Цетиње и цијелу Црну Гору, да се преобразимо, да радимо о добру, па ћемо добро и дочекати и добро видјети, и добро ће се Божије, кога има у изобиљу у овоме народу, умножити у нама – рекао је митрополит Јоаникије у бесједи након литургије.

Осврнувши се на данашњи протест на Цетињу који су организовали противници његовог најављеног устоличења у Цетињском манастиру, митрополит Јоаникије истакао је да он као пастир, митрополит, човјек Јеванђеља, не може да их се одрекне, иако су се они њега одрекли.

– То су моја браћа. То је народ који ми је Бог повјерио и ја мислим да у њима има много добра – рекао је митрополит Јоаникије.

Према његовим ријечима, народ од мржње и пакости нема ништа него мржњу и још много више пакости.

– Нисам спреман за то, али ако су спремни да разговарају, да ми кажу за нешто да нисам у праву, слободно нека дођу – поручио је митрополит Јоаникије.

Он је изразио жаљење што се манипулише народом против њега као митрополита и Српске православне цркве.

– Кад кажу да ме шаље црква Србије хоће да ме вежу за политику, а ја желим да се вежем само за Христа и за Цркву. Поштујем сваку државу, волим и Србију и Црну Гору, и поштујем и једну и другу државу – рекао је митрополит Јоаникије, подсјетивши да се он хиротонисао прије пуне 22 године управо у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије нагласио је да оно што не може да прихвати јесте да се у Црној Гори шири реторика Секуле Дрљевића, великог фашистичког слуге и курира усташког поглавника Анта Павелића.

– Не приличи то Црној Гори! Они који барјаче са барјаком антифашизма прихватили су идеологију највећег фашисте са овог подручја – проклетога Секуле Дрљевић. Какви парадокси, какво лудило, каква срамота – поручио је митрополит Јоаникије.

На Цетињу је данас одржан протест противника устоличења владике Јоаникија за митрополита црногорско-приморског у Цетињском манастиру, са којег је поручено да би то био “симбол пристанка на окупацију”. 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 39m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 15m
    0