Митрополит Јоаникије позвао вјернике из Црне Горе на стрпљење

02.06.2021. 10:47
0
ИЗВОР: Танјуг

Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је, након молебана у манастиру Ђурђеви Ступови, да је Свети архијерејски Сабор СПЦ на посљедњем засиједању распршио многе гласине оних који су очекивали, а неки злонамерно и прижељкивали и потврдио да није било никаквог разједињавања, већ напротив.

Митрополит је у бесједи поручио да су архијереји СПЦ на посљедњем засиједању утврдили и пројавили јединство Српске православне Цркве, а тиме и допринијели општем јединству Цркве Божје, једне Свете Саборне, јер, како је навео, увијек, осјећамо да припадамо њој, васељенској Цркви.

– Када чувамо јединство наше помијесне Цркве, ми чувамо јединство, доприносимо јединству цијелог православља. Видимо да су непријатељи Цркве на појединим местима већ направили неке раздоре, увијек је тога у историји било. Нас је Бог од тога сачувао – навео је митрополит црногорско-приморски.

Поручио је да је велика радост, која се пројавила преко личности новоизабраног патријарха Порфирија, да се, не само склонила, како је навео, свака магла и свака сумња, него што осјећамо да се утврдило и ојачало јединство Цркве и то нам треба.

– То треба цијелом нашем народу, те способности да превазиђемо своје разне, појединачне ставове да бисмо дошли до најбољег решења и даће Бог – истакао је.

Рекао је да је тешко бити насљедник митрополита Амфилохија.

Али, додао је, Свети архијерејски Сабор је у томе био потпуно једнодушан и он се, каже, ослањајући на ту вољу и благослов патријарха и примио те узвишене, али надасве одговорне и тешке дужности.

Оцијенио је и да је у моменту, када није баш ни било лако решавати избор митрополита црногорско-приморског, изабран и епископ будимљанско-никшићки, да не би ниједног момента, било која катедра од Светосавских епископија у Црној Гори била без свог архијереја.

– Драго ми је што је наш народ, кроз све тешкоће и кризе, доживео и осјетио да је Црква темељ, ослонац и мајка свом народу – рекао је митрополит, уз захвалност свима на оданости Цркви, која је, како је рекао, показана у свим тешкоћа које смо проживљавали заједно, посебно, бранећи светиње, а тиме бранећи част, образ, историју, памћење и заједништво.

– Треба нам још мало стрпљења, даће Бог, да се и неке ствари, које су на реду, реше, да се помолимо Богу, да негујемо слогу, јединство, љубав – казао је изабрани митрополит Јоаникије у првој бесједи са позиције митрополита, објвљеној на епархијском порталу.

Најављено је да ће Јоаникије вечрас служити у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће му такође бити приређен свечани дочек.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 49m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 0m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 26m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 31m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 59m
    0