Мјере владе нису дале резултате: Повртари траже помоћ (ВИДЕО)

24.10.2020. 21:14
0
ИЗВОР: BN TV

Повртари у Републици Српској траже хитну интервенцију Владе Српске због стања у пољопривреди након епидемије вируса корона, јер како кажу, мјере Владе Српске нису дале очекиване резултате. Из Удружења повртара РС, траже три милиона марака, јер је, како тврде до сада откупљено свега 5 хиљада тона поврћа, умјесто планираних 20 хиљада.

- Повртари траже да се извозници који су се обавезали да ће откупити поврће, они то нису урадили, ми мислимо да ту има манипулација, и тражимо да се води строга контрола министарства да ту не би било злоупотребе-  поручује Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС.

Из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС подсјећају повртаре на ванредних два милиона марака колико им је додијељено из Компензационог фонда за интервентни откуп поврћа, те на исплату премију до краја године, која им је обећана.

- Наводи из дописа у вези количина до сада откупљеног поврћа нису тачни, јер је са даном 02.10. откупљено око 9.200 тона поврћа од предвиђених 20.000 тона, али подсјећамо да је откуп још у току и да мјера интервентног откупа траје до 30. новембра- поручују из ресорног министарства.

Повртари траже и да цијена откупљеног и продатог поврћа за све врсте осим лубенице, буде од 0, 10 до 0,15 фенинга по килограму.

- Такође, тражимо увођење прелемана као дугорочну мјеру, нпр на кромпир, лубеницу, лук, краставац, паприку у сезони, када их има код нас-, каже Бранко Мастало.

Иако су из Удружења повртара РС тражили што хитнији састанак са министром Борисом Пашалићем, из Министарства одговарају да састанак никада није био проблем, али да пољопривредници већ имају помоћ од државе и кроз регресирани дизел, системе за наводњавање, подстицаје за органску производњу, али и за капиталне инвестиције. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    5h 44m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    10h 59m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    22h 18m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    8h 45m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    7h 11m
    0