Mjere vlade nisu dale rezultate: Povrtari traže pomoć (VIDEO)

24.10.2020. 21:14
0
IZVOR: BN TV

Povrtari u Republici Srpskoj traže hitnu intervenciju Vlade Srpske zbog stanja u poljoprivredi nakon epidemije virusa korona, jer kako kažu, mjere Vlade Srpske nisu dale očekivane rezultate. Iz Udruženja povrtara RS, traže tri miliona maraka, jer je, kako tvrde do sada otkupljeno svega 5 hiljada tona povrća, umjesto planiranih 20 hiljada.

- Povrtari traže da se izvoznici koji su se obavezali da će otkupiti povrće, oni to nisu uradili, mi mislimo da tu ima manipulacija, i tražimo da se vodi stroga kontrola ministarstva da tu ne bi bilo zloupotrebe-  poručuje Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS podsjećaju povrtare na vanrednih dva miliona maraka koliko im je dodijeljeno iz Kompenzacionog fonda za interventni otkup povrća, te na isplatu premiju do kraja godine, koja im je obećana.

- Navodi iz dopisa u vezi količina do sada otkupljenog povrća nisu tačni, jer je sa danom 02.10. otkupljeno oko 9.200 tona povrća od predviđenih 20.000 tona, ali podsjećamo da je otkup još u toku i da mjera interventnog otkupa traje do 30. novembra- poručuju iz resornog ministarstva.

Povrtari traže i da cijena otkupljenog i prodatog povrća za sve vrste osim lubenice, bude od 0, 10 do 0,15 feninga po kilogramu.

- Takođe, tražimo uvođenje prelemana kao dugoročnu mjeru, npr na krompir, lubenicu, luk, krastavac, papriku u sezoni, kada ih ima kod nas-, kaže Branko Mastalo.

Iako su iz Udruženja povrtara RS tražili što hitniji sastanak sa ministrom Borisom Pašalićem, iz Ministarstva odgovaraju da sastanak nikada nije bio problem, ali da poljoprivrednici već imaju pomoć od države i kroz regresirani dizel, sisteme za navodnjavanje, podsticaje za organsku proizvodnju, ali i za kapitalne investicije. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska pozajmila na berzi još 40 miliona maraka Srpska pozajmila na berzi još 40 miliona maraka
Vlada Srpske ulaže 20 miliona u hotel na Jahorini Vlada Srpske ulaže 20 miliona u hotel na Jahorini
"Gugl" izbrisao sajtove institucija Srpske "Gugl" izbrisao sajtove institucija Srpske
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    7h 12m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    12h 27m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 46m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    10h 13m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    8h 39m
    0