Млади чланови Теквондо клуба „Романија“ нижу успјехе

01.08.2023. 12:04
0
ИЗВОР: srna.rs

Теквондо клуб „Романија“ са Пала у својим редовима има основце Дамјану Терзић, Лану Мачар и Јована Самарџића, којима је циљ да учествују на што захтјевнијим такмичењима, остваре знатне резултате и постану врхунски спортисти.

Петнаестогодишња Дамјана Терзић, која је током три године тренирања освојила 15 медаља на међународним турнирима, републичким и државним првенствима, рекла је Срни да је одувијек жељела да се бави овим спортом, а освојене медаље мотивишу је да иде ка што вишим нивоима.

- У почетку је то био карате. Након што сам случајно погледала серију о таеквонду гдје омладина тренира, заинтересовало ме и уписала сам се. То је вјештина самоодбране рукама и ногама, а дисциплине које су заступљене у овом спорту су форме и борбе - навела је Терзићева.

Она је и члан секције Црвеног крста, а тренира и фолклор.

Деветогодишња Лана Мачар, овогодишњи првак у борбама у БиХ, за двије године тренирања, колико је члан таеквондо клуба, освојила је 14 медаља.

Мачарева је прошле године била вицешампион Републике Српске.

У пионирској категорији знање и таленат показао је и осмогодишњи Јован Самарџић, који је ове године учествовао на Гран-прију, гдје се окупљају најбољи такмичари из Источне и Централне Европе. Он је након јаких борби побиједио украјинског и словеначког представника и тако освојио златну медаљу у борбама.

Самарџић до сада има 17 медаља са различитих такмичења, а прошле године је био шампион Републике Српске у формама, вицешампион Републике Српске у борбама, шампион БиХ у формама и вицешампион БиХ у борбама.

Он је истакао да му је циљ да дође до црног појаса.

Тренер Таеквондо клуба „Романија“ Драгиша Станишић рекао је да су на посљедњем Првенству Републике Српске заузели треће мјесто, а на Првенству БиХ, на којем је учествовало више од 60 клубова, пето мјесто.

- Од наших такмичара ове године очекујемо да понове исти резултат као и прошле године, а можда чак и да се попну за једну степеницу више – на побједничко постоље - навео је Станишић и додао да им је план за ову годину да освоје једну од медаља на Балканском првенству у Словенији.

Он је нагласио да им је у наредном периоду циљ да освоје медаљу на Европском првенству или Европском купу, који ће бити одржан сљедеће године у јуну у Бањалуци.

Станишић је подсјетио да је Таеквондо клуб „Романија“ са Пала под овим називом почео са радом 1993. године, те додао да је то најстарији клуб ове борилачке вјештине у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, Клуб је оснивач Таеквондо савеза Републике Српске, чије је сједиште било на Палама до 1999. године, а одиграо је и значајну улогу и у оснивању Таеквондо савеза БиХ.

Прву међународну медаљу за Републику Српску и Пале освојио је такмичар Таеквондо клуба „Романија“ Радомир Каблар, који се окитио сребром на Европском првенству у Пољској крајем 1997. године.

На Балканском првенству у Охриду, које је одржано у марту 1997. године, такмичари Таеквондо клуба „Романија“ са Пала, постали су екипни прваци Балкана, а тако је било и наредних година.

На подручју општине Пале постоји 29 клубова са 1.600 младих спортиста. 

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Палама Прекид електричне енергије у Палама
Сјећање на Матеју Радовића не блиједи Сјећање на Матеју Радовића не блиједи
''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 58m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 53m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  9h 35m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 37m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  9h 46m
  0