Млади Паљани у пројекту "Српски свијет - нови лидери" (ФОТО)

08.08.2023. 17:16
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Пројекат "Српски свијет – нови лидери" реализован је у Чачку од 3. до 8. августа. Пројекат је реализован у организацији српске НВО "Светосавске свечаности", а под покровитељством и уз подршку Управе за дијаспору и Србе у региону, Министарства спољњих послова Републике Србије и града Чачка.

У поменутом пројекту учешће је узело шездесеторо најталентованије српске дјеце узраста од 12 до 16 година са простора цијелог Балкана, од Словеније, Румуније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Вуковара, Грачанице, Београда, Републике Српске. Међу поменутом дјецом у пројекту учествују и дјеца са Пала са својим васпитачем проф. др Свјетланом Самарџијом.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Сви учесници треба да стекну додатна и јако битна знања о својој вјери, духовности, писмености, историји, традицији и култури. Кроз радионице, студијска путовања, посјете манастирима, учешће у Светим Литургијама, кроз учење и дружење, све у духу српске вјере и традиције, циљ управо јесте да се српска дјеца са простора цијелог Балкана упознају једни с другима и да постану нераскидива нит и веза српства на цијелом балканском простору.

Ипак, додатна вриједност овог пројекта јесте његова континуираност која би помогла да се од ове дјеце идентификују будући лидери у различитим областима друштвеног деловања.

Пројекте активности, уз предавања и презентације, отпочели су кроз обилазак града Чачка, Страцимирове задужбине Вазнесењске цркве, Народног музеја, Спомен комплекса Танаско Рајић на брду Љубић и Храма Светог Кнеза Лазара. Све је настављено пријемом у Градској скупштини од стране градоначелника града Чачка, а настављено је студијским путовањима Жичи и Студеници. За сам крај је предвиђена радионица о српском језику у Градској библиотеци "Владислав Петковић ДИС".

Посебан печат активностима, својим предавањем, даће и проф. др Дарко Танасковић, дипломата и бивши амбасадор у УНЕСКО-у, Ватикану и Турској. Поред свега, треба истаћи свесрдну помоћ Дома ученика средњих школа у Чачку, Црквене општине Љубић, Манастира Студеница, и свих чачанских институција.

У оквиру пројекта биће одржан и округли сто и саветовање просветних и друштвено културних дјелатника о потребама нашег народа, како у земљама региона тако и у дијаспори. Цио пројекат биће окончан заједничким дружењем до наредног сусрета.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bibliotekar 09.08.2023. 08:18
    Molim Vas provjerite ime pisca i napišite ispravno. Toliko bar možemo učiniti za srpski jezik i književnost. Da li je Vladimir?
Повезане вијести
Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа
Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа
Потписан уговор о изградњи фонтане на шеталишту „Др Миодраг Лазић“ у Источној Илиџи (ФОТО) Потписан уговор о изградњи фонтане на шеталишту „Др Миодраг Лазић“ у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 49m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 28m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 57m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 7m
    0