Млади у БиХ не желе да буду возачи камиона

23.05.2024. 09:42
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У већини ауто-школа широм БиХ у посљедње вријеме смањено је интересовање кандидата за стицање возачке дозволе за камион, а како кажу саговорници "Независних", млади људи више не желе да буду професионални возачи због лоших услова рада.

Миленко Станетић, директор ауто-школе "Волан" из Бањалуке, казао је за "Независне новине" да је јако лоша ситуација што се тиче заинтересованости кандидата, те да их буквално нема.

- Људи бјеже. Не желе да раде овај посао, а нарочито млади. Они виде свијет неким другим очима. Не виде да стоје у колонама, негдје на рампама на утовару - рекао је Станетић.

Како је, казао професионални возачи су сада углавном пензионери.

- Након короне је кренула велика експанзија и велика потражња за полагањем Ц категорије, али се углавном радило о људима средње животне доби - рекао је Станетић за "Независне новине".

Појаснио је да ове године биљеже много мању заинтересованост него чак годину дана раније.

- Цијена полагања возачког испита за камион је око 1.000 евра - казао је Станетић.

Да се биљежи мањи број кандидата који би полагали за возача камиона, рекли су и у ауто-школи "Аутопром" Тузла.

- Код нас се биљежи пад интересовања посљедњих неколико мјесеци. Млади људи не виде ово занимање као будућност - казали су за "Независне новине" из ове ауто- школе.

Додали су да је код њих у посљедњи два, три мјесеца повећан број кандидата који желе да полажу за возача аутобуса, али и већи број за мотоцикле.

Са друге стране, из бањалучке ауто-школе "Ивић" истичу да је код њих заинтересованост кандидата за полагање Ц категорије иста као ранијих година.

- Будући да годинама влада велика потражња за возачима камиона у иностранству и код нас, сам тим расте и заинтересованост за полагање возачког испита за камионе - казали су из ауто-школе "Ивић" за "Независне новине" и додали да имају кандидата можда чак и више него ранијих година.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, истиче да фирме у Српској већ годинама вапе за професионалним возачима, те да тренутно фали око 25.000 до 30.000 возача.

- Млади уопште нису заинтересовани да полажу за Ц категорију, а није ни чудно, јер су услови рада професионалног возача код нас равни нули, кренувши од гужви и чекања на границама, па даље - казао је Грбић за "Независне новине".

Додаје да и оно мало возача који су остали у БиХ из дана у дан одлазе у иностранство да раде.

Како је рекао, плате возача камиона нису никакве,  те истакао да превозник не може да исплати пристојну суму возачу када не може све на вријеме да реализује због дугих чекања на граници.

- То је главни разлог што се нико не одлучује на обуку за професионалног возача - рекао је Грбић за "Независне новине".

Додао је да се често дешава да возачи на граничним прелазима стоје у километарским колонама, јер данима не могу прећи на територију БиХ.

- Колона зна бити дуга и до десет километара. Људи губе стрпљење. Возачи камиона неријетко се нађу у непријатним ситуацијама - казао је Грбић.

Бањалучанин Александар Д., који је након стеченог искуства за возача камиона напустио БиХ и сада вози камион у Словенији, каже да се на тај корак одлучио због тога што жели својој породици омогућити бољу материјалну ситуацију јер су плате камионџија на западу много веће него код нас.

Пише: Драгана Вујатовић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Brat 23.05.2024. 11:17
  Zajebano je biti vozac
Повезане вијести
Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени
Прва сигурна кућа за LGBTIQ+ особе у БиХ нуди физичку и психичку сигурност Прва сигурна кућа за LGBTIQ+ особе у БиХ нуди физичку и психичку сигурност
Највеће запљене дроге у БиХ Највеће запљене дроге у БиХ
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  8h 49m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  8h 6m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  6h 51m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  13h 41m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  6h 10m
  0