Млади у БиХ све више купују плинске пиштоље, цијене багатела

28.11.2019. 09:19
0
ИЗВОР: Avaz.ba

У Босни и Херцеговини све је већи тренд куповине плинских пиштоља, који су доступни по приступачним цијенама, већ од 70 марака.

Ријеч је о репликама реплике правих пиштоља и изгледају аутентично као познати револвери, “тетејац”, “глок” и тешко је “провалити” да није ријеч о стварном оружју.

Али, управо због тога, али и чињенице да је без дозволе и у кривим рукама опасност, покренута је иницијатива да се и плински пиштољ заведе под категорију за коју је потребно одобрење полицијског органа, а не пријава, јер се због вјеродостојног изгледа често користи приликом разбојништава.

Тако се на интернетском тржишту налази мноштво огласа за продају плинских пиштоља и муниције за њих. Најскупљи такав пиштољ могуће је купити за 450 марака (артемис), а муниција је, такође, јефтина и износи свега пола марке по метку.

И док изгледом и звуком приликом испаљења подсјећају на прави, због чега изазивају страх код људи, плински пиштољи које махом купују млади у БиХ не могу нанијети повреде јер је цијев преграђена.

Слика

Првенствено служе за звучно означавање почетка такмичења, навикавање ловачких паса на пуцањ, те за забаве попут свадби.

Алдина Алић, портпарол Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона, истиче да је важећи закон о набављању и држању оружја прецизно дефинисао услове под којим грађанин може купити плински пиштољ и добити одобрење.

– Грађанин је дужан у року од осам дана након куповине плинског пиштоља у специјализираној продавници, пријавити га надлежној полицијској станици уз доказ о поријеклу (рачун, оп. а.), која му потом издаје потврду о пријави оружја – каже Алић.

Није законита

Наглашава да свака куповина и набавка која није у складу с важећим процедурама представља незаконито набављање и држање оружја, у овом случају плинског, те подразумијева утврђивање прекршајне одговорности власника и његово санкционисање.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    18h 42m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    15h 14m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    17h 58m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    13h 36m
    0
  • Данас Марковдан
    22h 24m
    0