Млади у Српској могу тражити да им Влада изгради кућу

07.09.2021. 15:46
2
ИЗВОР: Capital

Влада Републике Српске проширила је програм стамбеног збрињавања на све младе брачне парове и самохране родитеље у Српској, сазнаје портал Capital.

Прије тачно годину дана власт је обећала градити куће само онима који живе у селима и у руралним подручјима, али је очигледно схватила да млади из цијеле Републике Српске одлазе, па се одлучила да свима пружи прилику да конкуришу.

Министарство породице омладине и спорта је тако ставило ван снаге Правилник из прошле године који дефинише ову област и донијело нови, са којим је програм проширен.

Услови се нису мијењали.

Слика

Нови правилник Владе Српске

Потребно је да један од супружника није старији од 35 година, да има земљу за градњу куће и нема ријешено стамбено питање. За самохране родитеље нема ограничења када су године у питању.

Уколико им Влада изгради кућу морају се обавезати да ће у њој живјети најмање десет година. У супротном, ако се одлуче да је напусте или продају, мораће да врате уложени новац.

Избор корисника овог пројекта ће се вршити путем конкурса, а на основу сачињене ранг листе. Захтјеви ће бити бодовани, у зависности од година, броја дјеце и мјеста пребивалишта.

Тачније, што је степен развијености неке општине мањи, то је шанса за кандидата већа.

- Уколико два или више кандидата остваре једнак број бодова предност се даје кандидату из мање развијене јединице локалне самоуправе - наводи се у новом Правилнику.

Међутим, оно што је и даље непознаница јесте када ће конкурс бити уопште објављен и колико власт намјерава да потроши новца у ове сврхе.

Ресорна министарка Соња Давидовић је у октобру прошле године прво тврдила како ће конкурс бити расписан, да би затим, пар мјесеци касније стигло признање како се цијели програм одгађа због пандемије.

Влада Републике Српске није потпуно сигурна како да спроведе овај програм чији је циљ да се спријечи даљи одлив становништва.

То је потврдио и предсједник Радован Вишковић приликом засиједања Народне скупштине Републике Српске крајем марта ове године када је рекао како се поред градње нових кућа, планира и куповина објеката у којима нико не станује.

То је сасвим супротно од онога што су из Владе на почетку најављивали, а то је помоћ у изградњи нових објеката.

 

Аутор: Дејан Товиловић (Capital)

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Dejan 08.09.2021. 10:26
    Haha mogu traziti!!!
    Ja sam nacelniku opstine SNSD trazio da mi pomogne oko smjestaja, pa sam nesto kupio, pa da mi da neka sitna sredstva bar za adaptaciju. (posto je kukao da za bilo kakav opstinski smjestaj nema sanse, a selo nase pored Istocnog Sarajeva, svake godine umre 30,40 ljudi, 10,20 odseli, a rodi se cak od 2, do 4 bebe). Kaze nema sredstava. A pred svake izbore pisu neke konkurse, zavlace narod, i tako svake cetri godine. A posle izbora se raskukaju kako im Baja je povukao budzet u Banja Luku. Smjesno, i naravno da cu ja i porodica spakovati stvari i napustit. On sa svojim izjavama kada podize neke posticaje stalno je i kod vas na Kateri, a provjerite i vi dali je stvarno tako u nasim zabitima (tamo se uzdize izjavama kad kao nesta daje, neke velike cifre, a kada to usvoji te cifre su 5 puta manje nego sto kod vas ih kaze, a to vam sigurno ne prijavi). Nemojte slusat samo nacelnike koje lazu, pitajte malo i obicni narod. Hvala
  • Generic placeholder image
    Лепи 08.09.2021. 09:23
    Могу тражити, наравно, али хоће ли заиста добити!?
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    21h 59m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    16h 36m
    25
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 1m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    3h 36m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    18h 22m
    1