Младић умало умро због електронске цигарете

26.08.2019. 19:21
0
ИЗВОР: avaz.ba

У 22 америчке државе пријављена су 193 случаја плућних обољења као посљедица пушења електронске цигарете, а предпоставља се да су пацијенти уз уобичајено пуњење, пушили и производе на бази марихуане и разне код куће направљене мјешавине за пушење.

И Александер Мичел мислио је да има грипу кад се једног јутра пробудио са осјећајем мучнине, боловима у грудима и тешкоћама са дисањем. Стање му се из сата у сат толико погоршавало да су породица, а онда и љекари, били запрепаштени – морао је да буде спојен на апарате јер више није могао самостално да дише.

Дошао на ивицу смрти

За само неколико дана Мичел се од здравог 20-годишњег момка, планинара, претворио у особу коју апарати одржавају на животу.

– Он је од болесног момка у буквално два дана дошао на ивицу смрти. Љекари су нам рекли да умире. Већ тада сам мислио да ћу морати да организујем сахрану свом дјетету – прича за Wahington Post Александеров отац, Данијел.

Александер је имао двије цјевчице које су му стално биле спојене на тијело. Његов отац објаснио је да је једна цјевчица била тамно црвена, а друга свјетлије црвена.

– Љекари су објаснили да му је трећина крви увијек ван тијела. Објаснили су нам да ће без цјевчица умријети у року од 30 секунди и да они ту ништа не могу да ураде – казао је Данијел Мичел.

Након девет дана и индуковане коме, апарати су му помогли и ускоро је могао да иде кући.

Након шест седмица почео је са дужим шетњама и ходањем, али плућа му раде са смањеним капацитетом за 25 одсто. Доктори не знају хоће ли се икада у потпуности опоравити.

Александер је изненађен узроком болести, а електронске цигарете је почео да пуши прије двије године јер је хтио да остави класичне цигарете.

– Рекламирали су их као здравију опцију. Углавном сам пушио никотинске производе, али неколико сам пута пушио и ТХЦ са пријатељима. Нико од њих се није разболио. У јуну сам купио нови бренд е-течности са укусом брескве и ментола. Било је то ново паковање. Течност је имала жиг на себи, сигурно није била кориштена – рекао је Александер.

Дугорочни утицај на људско здравље

Справице које мијењају цигарете постале су популарне упркос јако малом броју истраживања о дугорочном утицају на људско здравље. Електронске цигарете су требале да буду краткорочна алтернатива пушачима који желе да оставе цигарета, али је њихова употреба сада раширена, посебно међу тинејџерима и младим одраслим особама.

Љекари сматрају да су електронске цигарете прекратко на тржишту да би се јасно могло истражити њихово дјеловање на људско здравље.

– Нисмо имали такву историју са електронским цигаретама да бисмо могли са сигурношћу рећи било коме, па и тинејџерима, да је то здраво – упозорава Емили Чапман, шефица здравственог тима у удружењу Дјеца Минесоте.

Коментари 0
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 23m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 46m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 19m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 16m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 7m
    0