Мобилни телефон у вожњи користи сваки деветнаести возач

09.08.2021. 21:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уз непрописну брзину и вожњу у припитом стању, нарастајућа опасност у саобраћају посљедњих година јесте и кориштење мобилног за воланом.

Само брзински поглед на екран телефона и ваш аутомобил већ је прешао 27 метара без контроле.

Свјетска истраживања сугеришу да је четвртина свих саобраћајних незгода повезана с поремећајем пажње због коришћења мобилног телефона.

Док причате телефоном у вожњи, то је исто као да управљате колима са 0,8 промила алкохола у крви, а тај ризик је још већи ако куцате поруке.

Сва ова упозорења, међутим, нису довољна да учеснике у саобраћају освијесте да оставе своје мобилни када сједају за волан.  

Мјерење рађено 2019. године на територији Српске показало је да 4,4, одсто наших возача користи мобилни, а прошле јесени резултат је већ скочио на 5,3 одсто, упозоравају из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Превентивно дјеловање

Свједоци смо да је ово све израженија појава, истиче Милија Радовић из Агенције, а до помака можемо доћи само комбинацијом казни и превентивних акција.

– Ако дијелите искључиво казне, немате одговарајући резултат јер људи негодују да само узимате паре. Зато су потребне и превентивне кампање да им укажете на штетност њиховог понашања. Исто тако, није довољно само рећи: „Немој користити телефон, можеш изазвати удес“, уз то мора ићи и казна – истиче Радовић.

Казна због мобилног у руци за вријеме вожње износи 100 марака.

Међутим, употребу телефона у вожњи је тешко доказати, па је тако отежано и кажњавање. Једино мјесто у Српској на којем се свакодневно детектује кориштење мобилног јесте источни транзит у Бањалуци, гдје је Министарство унутрашњих послова Српске прије два мјесеца инсталирало камере.

Камере дневно у просјеку сниме 68 возача који користе телефон за воланом.

Слика

Саобраћајни видео надзор на Палама/Фото: Катера

Прекршаји без казне

У Агенцији поздрављају овај пројекат, јер је ријеч о иновативном рјешењу код нас.

– Камере једине аутоматски евидентирају кориштење мобилног од стране возача. Надамо се да ће се покренути више ових пројеката, да ће се наћи средства да се такав систем постави на више локација широм Српске, јер би се на тај начин значајно смањила употреба телефона током вожње – истиче Радовић.

Паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона у Бањалуци регистровао је укупно 26.887 ових прекршаја за мјесец и по дана.

Од тога, 3.279 прекршаја је за коришћење телефона приликом управљања возилом. Радним данима камере у просјеку усликају 75 возача с телефоном, а викендом око 50.

Возачима ипак не стижу казне! Намјера овог пројекта је да се превентивно дјелује на грађане, да постану свјесни своје одговорности и да се тако смањи број удеса и подигне ниво саобраћајне културе.

Грађани на LED дисплеју могу да прочитају ажуриране податке, колико је возача тог дана користило мобилни у ауту, а колико није свезало сигурносни појас.

Слика

"Паметна" камера у Бањалуци

Упозорење

Камера аутоматски препознаје регистарске ознаке и детектује прекршај. Како појашњавају у МУП, систем има и флеш лампе које освјетљавају возила ради квалитетније фотографије и веће тачности.

Лампе блицају на свако возило, а не само ауто у прекршају.

– Уколико паметна камера евидентира да возач или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју се исписују регистарске ознаке возила у прекршају и упозорење „Вежите појас“ или „Не користите мобилни телефон“. На овај начин се на лицу мјеста возач, као и други учесници у саобраћају, упозоравају на непоштовање саобраћајних правила које у великој мјери може угрозити животе свих учесника у саобраћају – појаснили су у МУП.

Циљ пилот пројекта је да се примјеном паметних технологија унаприједи безбједност саобраћаја провођењем превентивних мјера и да се прикупе статистички подаци праћењем прекршаја због невезивања сигурносног појаса на предњим сједиштима и кориштење мобилног за воланом.

Ова идеја изабрана је као једна од десет најбољих у пројекту ”Иновацијски изазов – Бањалука – град будућности”, који су заједнички покренули УНДП и Град Бањалука, а подржало Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 3m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 59m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 3m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 56m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 53m
    0