Могу ли ваучери спасити туристичку сезону?

27.05.2020. 21:23
0
ИЗВОР: srpskainfo

Туристички ваучери, које су, као вид подстицаја домаћој привреди, најавили предсједница Републике Српске Жељка Цијановић и Министарства трговине и туризма Сузана Гашић, многим ће хотелијерима добро доћи.

Питање је, међутим, могу ли они спасити од потопа рафтинг кампове на Дрини и Тари, или власнике бунгалова у Рибнику и другим десетинацијама за активни одомор.

Расплет се, како је најављено, очекује на сљедећој сједници Владе Републике Српске. Одговоре на питања у вези са ваучерима жељно ишчекује око хиљаду породица из Фоче и околине, чија егзистенција, у мањој или већој мјери, зависи од рафтинг туризма.

У рафтинг камповима на Тари и у горњем току Дрине, на једној од најљепших туристичких дестинација у Српској, нема ни једног госта, иако је, по календару, сезона требало да почне 1. маја.

Ранијих година крајем маја у камповима је све врвјело од туриста, а сезона се ближила врхунцу. Данас злослутна тишина, иако је вријеме идеално за рафтинг, а све је утегнуто и спремно за дочек гостију.

Слика

Није од велике користи ни то што Фоча слови као “корона фри зона”, јер су од почетка еидемије, по званичним подацима, у овом граду откривена само два случаја ковид позитивних особа, а и оне су прошле са лакшим симптомима.

Борко Тодоровић, менаџер рафтинг кампа “Дрина -Тара” страхује да им ваучери, чак и ако кампови буду имали право на њих, неће много помоћи, јер су на рафтингу домаћи туристи ријетки. Кад би бар било могуће да те ваучере користе туристи из Србије, било би неке наде, овако – мрка капа, каже Тодоровић.

- Рафтинг и активни одмор, који ми нудимо, мамац је за странце из региона и Западне Европе, али ми буквално ове године ни једног јединог госта још нисмо видјели. Док се у Европи отварају границе, а у појединим регионима су створени такозвани “балони за путовања”, док Хрватска, Словенија и Србија отварају границе, једино БиХ каска за свима – каже Тодоровић.

Слика

У Фочи се надају да ће рафтинг сезона ускоро почети, макар и са закашњенем од мјесец дана, и да ће од 1. јуна на Тару пристизати комшије из Србије, Хрватске и Словеније, јер “праве” странце, који су и најбољи потрошачи, више ни не очекују. Радоваће се, кажу, и домаћим гостима, дошли они са ваучерима, или без њих.

Ваучери, који би, како је планирано, требало да буду “у оптицају” од средине јуна, неће бити од велике помоћи ни онима који живе од туризма у бајковитој малој општини Рибник, на истоименој ријеци.

Ово мало мјесто свјетски је позната дестинација за "флај фишинг" – рибарење у нетакнутој природи. Већ годинама, од априла до јесени, ово мјесто походе туристи из Италије, Француске, скандинавских земаља и Словеније. Сада их нема. Викендом дође нешто домаћих туриста, али зарада од тога је минимална.

– Многи странци, који су раније резервисали долазак у априлу или мају, сада су помјерили резервације за јули, па видјећемо шта ће бити – каже мјештанин Милан Вуковић.

Слика

С друге стране, на Јахорини, која посљедњих година, осим зимског развоја и љетњи туризам, те у бањама и националним парковима, ситуација је нешто боља.

Међу првима најаву емисије ваучера поздравили су из менаџмента Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица” код Теслића.

– Овај пројекат је дошао у право вријеме. Нажалост, он је уведен због пандемије, али надам се да ће бити задржан и у наредном периоду, како би се грађани Српске подстакли да, бар за дио одмора, користе домаће дестинације – рекао је Драган Богданић, директор ЗТЦ “Бања Врућица”, поводом најаве увођења ваучера.

Како би грађане Српске подстакли да овог љета остану у Српској, из Министарства трговине и туризма РС раније су упозорили да је у још увијек нестабилној епидемиолошкој ситуацији, путовање у инострантво велики ризик, и у здравственом и у финансијском погледу.

Ниједно путничко осигурање не покрива лијечење од Ковида 19, па би, ако се неко током одмора у иностранству зарази вирусом корона, болнички рачуни могли бити астрономски. Тако дан лијечења у Грчкој кошта од 400 до 900 евра, а у Турској од 700 до 1.000 евра.

Ипак, ако је судити по животном стандарду већине становника Српске, просјечном грађанину љетовање у иностранству ионако не стаје у буџет. Питање је да ли ће имати новаца и за кратак предах негдје у Српској, са ваучер поклоном вриједним 100 КМ, или ће бити по оној народној: нећемо ми ниђе!

Ко ће имати право на ваучер од 100 КМ

Како је саопштено из Министарства трговине и туризма РС, планирано је да сваки пунољетан становник има правно на један ваучер, вриједности 100 КМ, који може, преко угоститеља и туристичких агенција, који испуњавају одређене услове, користити за плаћање дијела трошкова за смјештај.

Ваучер се може користити за плаћање услуге смјештаја у угоститељском објекту у Српској, ван мјеста пребивалишта. Један особа ће имати право на једна ваучер, који ће моћи користити за плаћање дијела рачуна, под условом да се ради о најмање три ноћења.

Како је појаснио Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, угоститељи и агенције, који се пријаве на јавним позив за ваучере и који испуне усулове, на крају сваког мјесеца ће ваучере које добије од гостију “фактуристи” Влади.

– Противвриједност ће им бити исплаћена у новцу из Компензационог фонда – каже Рачић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 20m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 51m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    17h 7m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 14m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    13h 2m
    2