Могући прекиди у испоруци електричне енергије због преоптерећења мреже

18.11.2022. 09:33
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Чак око 80 одсто котловница које загријавају станове у стамбеним зградама у Бањалуци прешло је са дрвне сјечке и пелета на струју.

Ово упозоравају у “Електрокрајни” а.д. Бањалука који се прибојавају оптерећења мреже у предстојећем змском периоду када температуре буду ниже.

- Електрокрајина нема податке о броју корисника који су од ове сезоне почели да користе електричну енергију за загријавање и догријавање стамбених простора, јер велика већина корисника мијења енергенте по свом избору без било каквог обавјештења оператора дистрибутивног система. Међутим, од заједница етажних власника из Бањалуке које имају интерне системе за гријањем станова и пословних простора (котловнице) на пелет или дрвну сјечку, као и од самих власника тих котловница, имамо сазнања да се од укупно 7.000 корисника котловница између 5.000 и 6.000 одјавило са истих и прелази на гријање уређајима на електричну енергију - упозоравају за Српскаинфо у Електрокрајина а.д. Бањалука.

То значи да је сигурно 80 одсто котловница које су све до ове сезоне користиле дрвну сјечку или пелет прешле на струју. Овде треба напоменути да у једној заједници етажних власника има бар 20 потрошача.

Зграде са централним котловницама и другим облицима неелектричног гријања нису, како напомињу, електронергетски пројектоване за гријање свих стамбених и пословних јединица на електричну енергију.

- Прелазак читавих зграда и насеља на гријање електричном енергијом би готово сигурно довео до преоптерећења мреже, што би за посљедицу имало често искакање осигурача у трафо-станицама, уз велику могућност прегоријевања електро инсталација у зградама, као и прикључним подземним кабловима (од трафо-станица до зграда). Све неведено би довело до честих прекида у испоруци електричне енергије тих зграда и насеља, а тиме и проблема са загријавањем стамбених и пословних простора - упозоравају из Електрокрајине.

„Електрокрајина“ заједно са „Електропреносом БиХ“ прати актуелну ситуацију и проводи активности на обезбјеђењу континуираног напајања потрошача на свом дистрибутивном подручју. Због очекиваног раста потрошње електричне енергије у зимском периоду, „Електропренос БиХ“ је приступио замјени трансформатора у појединим високонапонским (110 кВ) трафостаницама, док „Електрокрајина“ континуирано надзире оптерећење средњенапонске мреже и оперативно реагује у случају преоптерећења и кварова на мрежи.

Поскупљење у најави

Управо због све већег броја корисника који електричну енергију користе за гријање је покренута процедура другачијег обрачуна потрошње струје. Намјера је да се по већим цијенама плаћа преко 500 потрошених киловата, јер се сматра да је то горњи праг потрошње за основне потребе. Иницијатива је у процедури у Регулаторној комисији за енергетику РС и очекује се да ће дати зелено свјетло како би се нови обрачун почео примјењивати у наредној години.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    maks 18.11.2022. 12:04
    Svaka normalna država drži pod strogom kontrolom energetski sektor i on NIKADA nije prepušten nemilosrdnom tržišnom poslovanju.
    Da je na vrijeme spriječeno divljanje cijena drveta, uglja i peleta ( zabranom izvoza i kvotama) nebi ni bilo pritiska na elektroenergetski sistem i viškovi struje bi se normalno izvozili kao i dosad uz visok profit za državu.
    Ne platiš na mostu - platićeš duplo na ćupriji.

Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    8h 40m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    4h 6m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    4h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 21m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    11h 0m
    0