Молитвама Свете Текле Стара црква окупља сарајевске Србе (ФОТО)

07.10.2022. 15:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопресвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је данас на празник Свете Текле да сарајевска Стара црква Светих арханђела Михаила и Гаврила молитвама ове светитељке и њеним светим моштима и даље окупља Србе Сарајева јер они који су избјегли и протјерани из овог града нису престали да походе ову светињу.

Митрополит Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Старој цркви, те истакао да у овај храм на Башчаршији не само да је најстарији у Сарајеву, него је испуњен и многим светињама.

- Међу њима је и рука Свете Текле која се налази овдје што је велики благослов и привилегија овог светог храма - истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је истакао да се ради много на украшавању цијелог амбијента око Старе цркве на Башчаршији да буде понос и дика српског народа.

- Срби треба увијек да знају да је ово управо њихова најљепша светиња у Митрополији дабробосанској, а у Сарајеву посебно - напоменуо је Хризостом.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Пеђа Крстовић

Митрополит Хризостом је рекао да је Света Текла прва хришћанска мученица и да се сматра равном апостолима, те да је Српска православна црква вијековима слави.

- Свима нама који долазимо да се поклонимо њеним светим моштима Господ даје снаге и енергије да будемо свједоци Божији пред људима - рекао је митрополит Хризостом новинарима.

Митрополиту Хризостому су саслуживали свештеници Митрополије дабробосанске, уз присуство бројне дјеце, младих и старих вјерника углавном из Источног Сарајева, али и других дијелова Републике Српске, као и из Сарајева.

Након литургије, вјерници и свештенство су учествовало у литији око храма, преломљен је славски колач и освештано жито и вода, која је подијељена вјерницима.

Стаменко из Бањалуке навео је да када дође у Сарајево обавезно посјети Стару цркву. Он је навео да је данас велики празник и да је Света Текла заштитница не само жена, него свих људи.

Небојша Радовић из Источног Сарајева навео је да је у Стару цркву дошао са супругом и двоје дјеце, те да се труде да едукују дјецу и његују традицију.

- Зато често дођемо овдје и супруга и ја са наше троје дјеце да знају и виде наше светиње - нагласио је Радовић.

У Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву чува се дио светих моштију Свете Текле - њена десна рука.

Према традицији, у овој цркви у Сарајеву на тај дан освештава се вода благосиљањем руком светитељке и обавља литија око храма током које се носе мошти Свете Текле.

Света Текла живјела је у вријеме Светог апостола Павла и била му помоћница у проповиједању Јеванђеља Христовог.

То Јеванђеље и проповиједање потврдила је мученичком смрћу и зато се назива великомученица, али и равноапостолна.

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић их је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву.

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 59m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 59m
    9
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 33m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 28m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 46m
    0