Момировић: Циљ забране увоза српске робе протјеривање Срба са КиМ

02.08.2023. 21:29
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је циљ забране доласка робе из централне Србије на КиМ, коју је увела Приштина, протјеривање Срба са својих вјековних огњишта на КиМ и онемогућивање да се српска роба продаје у јужној Покрајини.

У изјави за Танјуг, Момировић је позвао међународну заједницу, прије свега САД и ЕУ да реагују, и поручио да Влада Србије неће дозволити да српски народ на КиМ буде угрожен, али да је њен циљ да очува мир.

- Имамо двије стране проблема. Прва је хуманитарна, јер је очигледно да је основни, а вјероватно и једини циљ премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија да протјера српски народ и угаси постојање наше цркве и језика на КиМ. Притисак се односи на то да им се онемогуће лијекови и роба, основне животне намирнице. Други аспект је да уништавају наше тржишне шансе за наше производе јужно од ријеке Ибар - рекао је Момировић.

Истакао је да је то потпуно неприхватљиво и да је више пута писао ЕУ, али да је изненађен колико мало ефекта има ауторитет ЕУ на КиМ.

- Комесар за проширење Оливер Верхељи је јасно изнио свој став, рекао је да је то став Европске комисије, они се не слажу са тиме, осуђују, али ми немамо никакве ефекте тога на терену, немамо никакву реакцију. Да ли је могуће да је њихов ауторитет толико мали? - запитао је министар.

Додао је да та ситуација мора да се заустави, јер је, како каже, Аљбин Курти опасан.

- Он прави хаос на југоистоку Европе у условима када ми имамо хаос на истоку Европе, рат двије највеће државе. Имамо сталну претњу сукобом у нашој јужној покрајини, на сред Балкана. Као влада нећемо дозволити да наш народ буде угрожен, али наш циљ је да очувамо мир - истакао је Момировић.

Докле ће ситуација бити таква, каже, највише зависи од САД и ЕУ.

- По Резолуцији 1244, они су одговорни за управљање КиМ, не привремене институције. Командант КФОР има врховну власт на Косову. Они морају да зауставе протјеривање нашег народа и успоставе нормалну тржишну утакмицу, не само за производе из централне Србије, него за све - сматра Момировић.

Како је рекао, прави одговор би био да се нешто деси на терену и да Срби и Албанци почну поново да послују, јер је тако било и када је био рат, економија нас је повезивала.  Министар наводи да нису угрожене само српке већ и међународне компаније.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 19m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 14m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 8m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 36m
    0