Мораторијуми на кредите до краја јуна

16.03.2021. 10:25
0
ИЗВОР: Глас Српске

Мораторијум на кредите лани је затражило више од 10.500 физичких и правних лица у Републици Српској, а ту олакшицу грађани и привредници могу искористити до краја јуна ове године.

Одлуку о продужетку рока за подношење захтјева за одобравање олакшица донијела је Агенција за банкарство РС наводећи да је Управни одбор агенције, у оквиру својих надлежности, а имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, усвојио измјене Одлуке о привременим мјерама банака и микрокредитних организација за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих “ковидом 19”.

- Тиме се омогућава продужење рокова за подношење захтјева за одобрење посебних мјера клијентима банака и микрокредитних организација чији су приходи, односно извори за отплату и даље смањени, а чиме је отежано, онемогућено или ће бити онемогућено њихово измиривање обавеза према банкама, односно микрокредитним организацијама - навели су у Агенцији за банкарство и додали да се мјера мораторијума може одобрити са трајањем до 30. јуна, а мјера грејс периода до краја године.

Према ранијим подацима Агенције за банкарство РС, захтјев за мораторијум до краја прошле године поднијело је 8.798 физичких лица у износу од око 250 милиона марака, а одобрено је 7.776 захтјева. Мораторијум је лани затражило и 1.888 правних лица у износу од 1,2 милијарде марака, а одобрено је 1.819 захтјева.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су предузећа због пандемије запала у проблеме који су пољуљали њихову ликвидност.

- Из финансијских резултата привредника остварених у прошлој години видљиво је да је дошло до пада прихода, што проузрокује додатне проблеме, тако да су мораторијуми на кредите једном броју предузећа сигурно неопходни да би испливали из кризе - рекао је Благојевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја рекао је да је мораторијум мјера која је требало да помогне у тренутку закључавања када су предузећа престајала да раде на почетку пандемије.

- Прибјегнуто је поново тој мјери, јер се ситуација и даље не смирује. Иако је ова одлука о продужетку рокова добра, сматрам да они који могу финансирати своје кредите треба то да раде да не би дошло до надувавања балона дугова - истакао је Љубоја.

Из федералне Агенције за банкарство саопштили су да је због трећег таласа пандемије у ФБиХ поново могуће аплицирати за мораторијум на кредите.

- Грађани и привредни субјекти имају могућност подношења захтјева за мораторијуме који може трајати до краја јуна и остале посебне мјере које могу трајати до краја децембра - навели су у Агенцији за банкарство ФБиХ.

Отплатни рок

Владимир Благојевић сматра да се у случају одобравања мораторијума на кредите треба водити рачуна о отплатном року зајма.

- Уколико им се одобри мораторијум на зајам, привредници сматрају да би требало помјерити за толико и крајњи отплатни рок, да не долазе у ситуацију да у једном тренутку плаћају већу рату - рекао је Благојевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    6h 56m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    18h 56m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 30m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    3h 43m
    0