Мораторијуми на кредите до краја јуна

16.03.2021. 10:25
0
ИЗВОР: Глас Српске

Мораторијум на кредите лани је затражило више од 10.500 физичких и правних лица у Републици Српској, а ту олакшицу грађани и привредници могу искористити до краја јуна ове године.

Одлуку о продужетку рока за подношење захтјева за одобравање олакшица донијела је Агенција за банкарство РС наводећи да је Управни одбор агенције, у оквиру својих надлежности, а имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, усвојио измјене Одлуке о привременим мјерама банака и микрокредитних организација за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих “ковидом 19”.

- Тиме се омогућава продужење рокова за подношење захтјева за одобрење посебних мјера клијентима банака и микрокредитних организација чији су приходи, односно извори за отплату и даље смањени, а чиме је отежано, онемогућено или ће бити онемогућено њихово измиривање обавеза према банкама, односно микрокредитним организацијама - навели су у Агенцији за банкарство и додали да се мјера мораторијума може одобрити са трајањем до 30. јуна, а мјера грејс периода до краја године.

Према ранијим подацима Агенције за банкарство РС, захтјев за мораторијум до краја прошле године поднијело је 8.798 физичких лица у износу од око 250 милиона марака, а одобрено је 7.776 захтјева. Мораторијум је лани затражило и 1.888 правних лица у износу од 1,2 милијарде марака, а одобрено је 1.819 захтјева.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су предузећа због пандемије запала у проблеме који су пољуљали њихову ликвидност.

- Из финансијских резултата привредника остварених у прошлој години видљиво је да је дошло до пада прихода, што проузрокује додатне проблеме, тако да су мораторијуми на кредите једном броју предузећа сигурно неопходни да би испливали из кризе - рекао је Благојевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја рекао је да је мораторијум мјера која је требало да помогне у тренутку закључавања када су предузећа престајала да раде на почетку пандемије.

- Прибјегнуто је поново тој мјери, јер се ситуација и даље не смирује. Иако је ова одлука о продужетку рокова добра, сматрам да они који могу финансирати своје кредите треба то да раде да не би дошло до надувавања балона дугова - истакао је Љубоја.

Из федералне Агенције за банкарство саопштили су да је због трећег таласа пандемије у ФБиХ поново могуће аплицирати за мораторијум на кредите.

- Грађани и привредни субјекти имају могућност подношења захтјева за мораторијуме који може трајати до краја јуна и остале посебне мјере које могу трајати до краја децембра - навели су у Агенцији за банкарство ФБиХ.

Отплатни рок

Владимир Благојевић сматра да се у случају одобравања мораторијума на кредите треба водити рачуна о отплатном року зајма.

- Уколико им се одобри мораторијум на зајам, привредници сматрају да би требало помјерити за толико и крајњи отплатни рок, да не долазе у ситуацију да у једном тренутку плаћају већу рату - рекао је Благојевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Петровић: Ако се не распусти Скупштина Бијељине, долазим да кампујем пред Владу Петровић: Ако се не распусти Скупштина Бијељине, долазим да кампујем пред Владу
Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  8h 23m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  11h 10m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  9h 31m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  12h 43m
  0
 • Почиње упис у средње школе у Источном Сарајеву
  11h 23m
  0