Москва: Не намјеравамо да користимо нуклеарно оружје у Украјини

06.05.2022. 15:09
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Русија не намјерава да користи нуклеарно оружје током специјалне војне операције у Украјини, изјавио је замјеник директора Одељења за информације и штампу Министарства иностраних послова Русије Алексеј Зајцев.

- У више наврата смо морали да негирамо инсинуације о евентуалној примјени нуклеарног оружја током специјалне војне операције. То су намјерно изговорене лажи - рекао је Зајцев на конференцији за новинаре.

Представник руског дипломатског ресора је додао да се Русија строго придржава принципа да "у нуклеарном рату не може бити побједника и да он не смије бити покренут".

- Прошле године је управо Русија успјела да убиједи САД, а затим и цјелокупну нуклеарну петорку да потврди приврженост том принципу - подсјетио је Алексеј Зајцев.

Током конференције британски новинар је питао Зајцева постоји ли могућност да Русија употријеби нуклеарно оружје са циљем да "потопи Велику Британију".

- Ваше питање сам разумио као још један неспретан покушај да се пажња британске јавности преусмјери са истински важних догађаја у Украјини на разматрање питања која су сама по себи апсурдна - рекао је Зајцев.

Нато чини све да се сукоб у Украјини не прекине

Зајцев је навео да се Нато залаже за што бржи прекид борбених дејстава у Украјини, али да чини све да се тај прекид не догоди.

- И даље изазива недоумице дволична политика земаља НАТО-а и Европске уније, које се на ријечима залажу за што бржи прекид борбених дејстава, а чине све да то не дозволе - рекао је Зајцев на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, испоруке западног наоружања у Украјину вриједе милијарде долара.

Зајцев је, такође, нагласио да у свјетлу војне подршке коју Запад пружа Кијеву, стагнирају руско-украјински преговори о рјешавању кризе.

- У том свјетлу је јасно то што Кијев и његови западни ментори нису заинтересовани за мирно рјешавање кризе. Руско-украјински преговори су у стању стагнације - навео је Зајцев.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    18h 54m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 49m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    5h 54m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 58m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    17h 42m
    0