"Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа

06.03.2024. 19:13
12
ИЗВОР: radiofoca.com

Тридесет радница фочанског погона текстилног предузећа „Мраз“, које су недавно остале без посла, упознале су начелника општине Милана Вукадиновића са околностима прекида радног односа.

Отпуштене раднице пренијеле су начелнику да им фирма "Мраз", чије је сједиште на Палама, на крају фебруара није продужила уговор на одређено, уз образложење послодавца, како су навеле, да је дошло до смањења потражње на иностраном тржишту. 

Додају да је пет радница оптерећено враћањем кредита, те да су међу отпуштеним радницама и двије самохране мајке, као и једна мајка са четворо дјеце којој супруг није запослен.

Начелник Вукадиновић рекао је да је ово велики удар за 30 фочанских породица које су у веома тешкој ситуацији.

- Сви имају тешку финансијску ситуацију- неко има студента, неко рату кредита или неког од чланова породице на лијечењу - каже Вукадиновић.

Поручује да ће општина учинити све да помогне отпуштеним радницама.

- Обратићемо се свим надлежним институцијама, прије свега Влади Српске да видимо у ком дијелу може помоћи. Такође, обратићемо се послодавцу који је отпустио раднике, да видимо зашто је то урадио и шта општина  може да уради да би на неки начин пробао да врати људе на посао - наводи начелник.

Вукадиновић додаје да ће, у потрази за рјешењем, разговарати и са другим произвођачима текстила, те да ће за десет до 15 дана имати нови састанак са отпуштеним радницима.

- Не желим ништа да обећавам, јер није све у рукама општине, али оно што је у надлежности општине што се тиче инспекцијских служби и правне помоћи овим људима који су у веома тешкој ситуацији, апсолутно стојимо на располагању и учинићемо све да заштитимо њихова права - рекао је Вукадиновић.

Општина је прије три године, тачније у фебруару 2021, склопила уговор са организацијом Каритас и фирмом „Мраз“ о стручном оспособљавању 30 радника, којим се ово предузеће обавезало да ће раднике запослити на период од најмање 36 мјесеци.

Фирма је до тада у Фочи запошљавала 60 радника, а тим уговором број запослених повећан је на 90.

Општина је уложила 25.000 КМ за плаћање шест кирија и за санацију производне хале, а Каритас 80.000 КМ за трошкове обуке и набавке опреме. Предузеће је тада инвестирало 170.000 КМ.

- Правници општине ће провјерити уговор и видјети да ли постоји било каква шанса да на основу овог уговора можемо било шта да урадимо. Сигурно да ћемо заштити права наших радника - поручио је Вукадиновић. 

Власник предузећа „Мраз“ Младен Ковачевић рекао је Радио Фочи у телефонском разговору да су због неповољних кретања на глобалном тржишту, те усљед посљедње одлуке Владе Српске да повећа минималну плату на 900 КМ, били принуђени да повуку радикалне потезе и да знатно смање производне капацитете.

- Домаћа текстилна индустрија је дошла у незавидну ситуацију јер је изложена нелојалној конкуренцији из Федерације БиХ, гдје је за 300 марака мањи минималац него у Српској, и источних земаља са такође доста мањом минималном платом.Они су у бољој прилици да на међународно тржиште изађу под знатно повољнијим условима - наводи Ковачевић.

Додаје да су њихови инострани партнери, због повећања трошкова и неповољних кретања на европском тржишту, смањили или у потпуности отказали најављене наруџбе.

- Због свих наведених разлога, у производном погону у Фочи дошло је до отпуштања 30 радника. За нас је то била тешка одлука, коју смо донијели након што смо исцрпили све друге могућности рада у постојећим капацитетима - истиче Ковачевић.

Оваква одлука јесте радикална, напомиње Ковачевић, али и једино рационална да би се одржао оптимум у производњи.

Он је навео да су, колико су могли, гледали социјалну карту, али да су свјесни да су сви радници у тешкој ситуацији, а да је менаџмент настојао да остави што квалитетније раднике и оптимално редукује производњу, да би могли наставити несметано пословање у смањеном обиму.

Одлука о технолошком вишку не може се, истакао је Ковачевић, ни у ком случају повезивати са уговором који су имали са општином и Каритасом. Он је потврдио да су општина и Каритас са 105 хиљада марака, и то кроз улагања у адаптацију простора и набавку опреме, помогли запошљавање 30 додатних радника, а да је ово предузеће за уговорни период пунило републички и општински буџет кроз директне и индиректне порезе, личне дохотке, доприносе и остала давања.

- Бруто допринос производног погона „Мраза“ у Фочи је више од пет милиона марака. Битно је истаћи да никада нисмо ниједан дан каснили са исплатама личних доходака, пореза и доприноса за 40 мјесеци пословања у Фочи“.

Ковачевић је изразио задовољство што се локална управа интересује за новонасталу ситуацију, те наду да ће уз помоћ републичких и општинских власти доћи до помака.

- Надамо се да ће се неповољне прилике којима је фирма сада изложерна поправити , те да ће се радници који су проглашени технолошким вишком у најскорије вријеме вратити на посао, а предузеће „Мраз“ поново производити својим пуним капацитетима - рекао је власник фирме.

Он је додао да су из кредитних средстава инвестирали у повећање капацитета и набавку опреме, те да им није циљ да та опрема сада стоји и не производи робу за западноевропско тржиште.

 Новинар: Игор Јанковић

Коментари 12
  • Generic placeholder image
    Ris 08.03.2024. 17:36
    Robovlasnička đubrad koja u sprezi sa vlasti gule debilni narod i sirotinju...
  • Generic placeholder image
    @ Tranzit 08.03.2024. 00:14
    Bravo, pa sigurno to i čeka, da uzme još novca da mizerno plati radnike I da ubira profit. Treba im na neki period zabraniti novo zaposljavanje i trajno ukinuti konkurisanje za podsticaje jer su ih već koristili. I kako to da u februaru traže nove radnike preko oglasa, a 1. marta imaju tehnoloski visak? Dosta igrarije za budale
  • Generic placeholder image
    Trazit 07.03.2024. 19:28
    Će vas taj isti "Mraz" čim opet bude opština dijelila naknade za zapošljavanje! I tako u nedogled...već 20 godina ista šema!
    Tako rade sve "velike" gazde u svim opštinama u kojima zapošljavaju...
    Čim opština prestane da im plaća, oni iznenada imaju pad na tržištu ...
  • Generic placeholder image
    Krle 07.03.2024. 18:19
    Tako to biva kad gazde skontaju da im je profit i lična zarada dovedena u pitanje. Ni duše, ni morala, radnici su im valjali dok su radili za mizerne plate i uvećavali mu vlastiti kapital. Njega ne interesuje sudbina tih radnica, kako će ona da žive i da prežive sa svojim porodicama. Obično su još i "veliki" vjernici i hrišćani, ali tu duhovnosti nema, jedini cilj im je profit i kako ga što više uvećati. Tu sindikat ne može ništa da uradi da bi se pomoglo ugroženim radnicama i njihovoj egzistenciji. To je surova realnost koja vlada u poslijeratnom periodu, kažem nažalost to je tako.
  • Generic placeholder image
    @gost 07.03.2024. 17:41
    A zašto Djogo treba da procita?
  • Generic placeholder image
    gost 07.03.2024. 15:35
    gospodine Marko Đogo, pročitaste li ovo?
  • Generic placeholder image
    Marko 07.03.2024. 09:12
    Zajvaljujuci SNSD-u je firma i dobila podsticaje da otvori radna mjesta. Sad treba sve te podsticaje da vrati zbog prekida radnog odnosa
  • Generic placeholder image
    Živio 07.03.2024. 07:11
    Živio predsjednik!
    Ajmo mi pred sud.
  • Generic placeholder image
    Realista 07.03.2024. 03:50
    Hvala SNSDu i njihovim diktatorskim odlukama
  • Generic placeholder image
    Marija 07.03.2024. 01:46
    Uzas jedan od firme. Tamo ni godišnji odmor nije kako treba, kao kolektivni, a u te dane odmora ulaze i vikendi i praznici u januaru, takodje i vikendi preko ljeta. Strašno. Radnička djeca nemaju za patika, a jadni poslodavac kuka jer ne može da profitira prema svojim prohtjevima.
  • Generic placeholder image
    Milica 07.03.2024. 01:40
    Umjesto profita koji se broji u milionima, mogao bi smanjiti svoja ocekivanja i zarađivati i dalje mnogo bolje od radnika i dati im bolje uslove. Ti radnici rade subote koje se ne plaćaju, u ugovoru je 40 radnih sati ne 48, a nekada i duže kada je isporuka, piše da su imali ugovor sa Karitasom, to je obaveza od 36 mjeseci, ti radnici nikada nisu dobili ugovor duži od mjesec dva pa tako u nedogled dok ih nije otpisao itd.... ima tu mnogo nepravilnosti. Jadni radnici bi trebalo da odu što dalje od tog uzasa i potraže bolje poslove, primorje, Jahorina, ostali privatnici svi vape za radnom snagom.
  • Generic placeholder image
    Milica 07.03.2024. 01:40
    Treba se pozabaviti radnicama koje su ostale u tom preduzeću. One će biti još više opterećene i pod većim pritiskom da gazda bude zadovoljan. Da su pametne dale bi otkaz. Kada je Mraz uzeo donacije, sve je bilo dobro, nisu se javno zahvaljivali, a sada ne mogu je li bas zbog povecane minimalne zarade da održe proizvodnju? Trebao je vlasnik sam da se sažali pa da jadnim izrabljenim ljudima poveća platu. To bi bilo daleko poštenije, jer na osnovu njihovog rada i profitira nego da ima vozni park na kom bi mu cestitali i partneri iz Njemačke.
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 28m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 13m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 12m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 18m
    0