"Mraz": Odluka o tehnološkom višku teška, ali jedino moguća

06.03.2024. 19:13
12
IZVOR: radiofoca.com

Trideset radnica fočanskog pogona tekstilnog preduzeća „Mraz“, koje su nedavno ostale bez posla, upoznale su načelnika opštine Milana Vukadinovića sa okolnostima prekida radnog odnosa.

Otpuštene radnice prenijele su načelniku da im firma "Mraz", čije je sjedište na Palama, na kraju februara nije produžila ugovor na određeno, uz obrazloženje poslodavca, kako su navele, da je došlo do smanjenja potražnje na inostranom tržištu. 

Dodaju da je pet radnica opterećeno vraćanjem kredita, te da su među otpuštenim radnicama i dvije samohrane majke, kao i jedna majka sa četvoro djece kojoj suprug nije zaposlen.

Načelnik Vukadinović rekao je da je ovo veliki udar za 30 fočanskih porodica koje su u veoma teškoj situaciji.

- Svi imaju tešku finansijsku situaciju- neko ima studenta, neko ratu kredita ili nekog od članova porodice na liječenju - kaže Vukadinović.

Poručuje da će opština učiniti sve da pomogne otpuštenim radnicama.

- Obratićemo se svim nadležnim institucijama, prije svega Vladi Srpske da vidimo u kom dijelu može pomoći. Takođe, obratićemo se poslodavcu koji je otpustio radnike, da vidimo zašto je to uradio i šta opština  može da uradi da bi na neki način probao da vrati ljude na posao - navodi načelnik.

Vukadinović dodaje da će, u potrazi za rješenjem, razgovarati i sa drugim proizvođačima tekstila, te da će za deset do 15 dana imati novi sastanak sa otpuštenim radnicima.

- Ne želim ništa da obećavam, jer nije sve u rukama opštine, ali ono što je u nadležnosti opštine što se tiče inspekcijskih službi i pravne pomoći ovim ljudima koji su u veoma teškoj situaciji, apsolutno stojimo na raspolaganju i učinićemo sve da zaštitimo njihova prava - rekao je Vukadinović.

Opština je prije tri godine, tačnije u februaru 2021, sklopila ugovor sa organizacijom Karitas i firmom „Mraz“ o stručnom osposobljavanju 30 radnika, kojim se ovo preduzeće obavezalo da će radnike zaposliti na period od najmanje 36 mjeseci.

Firma je do tada u Foči zapošljavala 60 radnika, a tim ugovorom broj zaposlenih povećan je na 90.

Opština je uložila 25.000 KM za plaćanje šest kirija i za sanaciju proizvodne hale, a Karitas 80.000 KM za troškove obuke i nabavke opreme. Preduzeće je tada investiralo 170.000 KM.

- Pravnici opštine će provjeriti ugovor i vidjeti da li postoji bilo kakva šansa da na osnovu ovog ugovora možemo bilo šta da uradimo. Sigurno da ćemo zaštiti prava naših radnika - poručio je Vukadinović. 

Vlasnik preduzeća „Mraz“ Mladen Kovačević rekao je Radio Foči u telefonskom razgovoru da su zbog nepovoljnih kretanja na globalnom tržištu, te usljed posljednje odluke Vlade Srpske da poveća minimalnu platu na 900 KM, bili prinuđeni da povuku radikalne poteze i da znatno smanje proizvodne kapacitete.

- Domaća tekstilna industrija je došla u nezavidnu situaciju jer je izložena nelojalnoj konkurenciji iz Federacije BiH, gdje je za 300 maraka manji minimalac nego u Srpskoj, i istočnih zemalja sa takođe dosta manjom minimalnom platom.Oni su u boljoj prilici da na međunarodno tržište izađu pod znatno povoljnijim uslovima - navodi Kovačević.

Dodaje da su njihovi inostrani partneri, zbog povećanja troškova i nepovoljnih kretanja na evropskom tržištu, smanjili ili u potpunosti otkazali najavljene narudžbe.

- Zbog svih navedenih razloga, u proizvodnom pogonu u Foči došlo je do otpuštanja 30 radnika. Za nas je to bila teška odluka, koju smo donijeli nakon što smo iscrpili sve druge mogućnosti rada u postojećim kapacitetima - ističe Kovačević.

Ovakva odluka jeste radikalna, napominje Kovačević, ali i jedino racionalna da bi se održao optimum u proizvodnji.

On je naveo da su, koliko su mogli, gledali socijalnu kartu, ali da su svjesni da su svi radnici u teškoj situaciji, a da je menadžment nastojao da ostavi što kvalitetnije radnike i optimalno redukuje proizvodnju, da bi mogli nastaviti nesmetano poslovanje u smanjenom obimu.

Odluka o tehnološkom višku ne može se, istakao je Kovačević, ni u kom slučaju povezivati sa ugovorom koji su imali sa opštinom i Karitasom. On je potvrdio da su opština i Karitas sa 105 hiljada maraka, i to kroz ulaganja u adaptaciju prostora i nabavku opreme, pomogli zapošljavanje 30 dodatnih radnika, a da je ovo preduzeće za ugovorni period punilo republički i opštinski budžet kroz direktne i indirektne poreze, lične dohotke, doprinose i ostala davanja.

- Bruto doprinos proizvodnog pogona „Mraza“ u Foči je više od pet miliona maraka. Bitno je istaći da nikada nismo nijedan dan kasnili sa isplatama ličnih dohodaka, poreza i doprinosa za 40 mjeseci poslovanja u Foči“.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo što se lokalna uprava interesuje za novonastalu situaciju, te nadu da će uz pomoć republičkih i opštinskih vlasti doći do pomaka.

- Nadamo se da će se nepovoljne prilike kojima je firma sada izložerna popraviti , te da će se radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom u najskorije vrijeme vratiti na posao, a preduzeće „Mraz“ ponovo proizvoditi svojim punim kapacitetima - rekao je vlasnik firme.

On je dodao da su iz kreditnih sredstava investirali u povećanje kapaciteta i nabavku opreme, te da im nije cilj da ta oprema sada stoji i ne proizvodi robu za zapadnoevropsko tržište.

 Novinar: Igor Janković

Komentari 12
  • Generic placeholder image
    Ris 08.03.2024. 17:36
    Robovlasnička đubrad koja u sprezi sa vlasti gule debilni narod i sirotinju...
  • Generic placeholder image
    @ Tranzit 08.03.2024. 00:14
    Bravo, pa sigurno to i čeka, da uzme još novca da mizerno plati radnike I da ubira profit. Treba im na neki period zabraniti novo zaposljavanje i trajno ukinuti konkurisanje za podsticaje jer su ih već koristili. I kako to da u februaru traže nove radnike preko oglasa, a 1. marta imaju tehnoloski visak? Dosta igrarije za budale
  • Generic placeholder image
    Trazit 07.03.2024. 19:28
    Će vas taj isti "Mraz" čim opet bude opština dijelila naknade za zapošljavanje! I tako u nedogled...već 20 godina ista šema!
    Tako rade sve "velike" gazde u svim opštinama u kojima zapošljavaju...
    Čim opština prestane da im plaća, oni iznenada imaju pad na tržištu ...
  • Generic placeholder image
    Krle 07.03.2024. 18:19
    Tako to biva kad gazde skontaju da im je profit i lična zarada dovedena u pitanje. Ni duše, ni morala, radnici su im valjali dok su radili za mizerne plate i uvećavali mu vlastiti kapital. Njega ne interesuje sudbina tih radnica, kako će ona da žive i da prežive sa svojim porodicama. Obično su još i "veliki" vjernici i hrišćani, ali tu duhovnosti nema, jedini cilj im je profit i kako ga što više uvećati. Tu sindikat ne može ništa da uradi da bi se pomoglo ugroženim radnicama i njihovoj egzistenciji. To je surova realnost koja vlada u poslijeratnom periodu, kažem nažalost to je tako.
  • Generic placeholder image
    @gost 07.03.2024. 17:41
    A zašto Djogo treba da procita?
  • Generic placeholder image
    gost 07.03.2024. 15:35
    gospodine Marko Đogo, pročitaste li ovo?
  • Generic placeholder image
    Marko 07.03.2024. 09:12
    Zajvaljujuci SNSD-u je firma i dobila podsticaje da otvori radna mjesta. Sad treba sve te podsticaje da vrati zbog prekida radnog odnosa
  • Generic placeholder image
    Živio 07.03.2024. 07:11
    Živio predsjednik!
    Ajmo mi pred sud.
  • Generic placeholder image
    Realista 07.03.2024. 03:50
    Hvala SNSDu i njihovim diktatorskim odlukama
  • Generic placeholder image
    Marija 07.03.2024. 01:46
    Uzas jedan od firme. Tamo ni godišnji odmor nije kako treba, kao kolektivni, a u te dane odmora ulaze i vikendi i praznici u januaru, takodje i vikendi preko ljeta. Strašno. Radnička djeca nemaju za patika, a jadni poslodavac kuka jer ne može da profitira prema svojim prohtjevima.
  • Generic placeholder image
    Milica 07.03.2024. 01:40
    Umjesto profita koji se broji u milionima, mogao bi smanjiti svoja ocekivanja i zarađivati i dalje mnogo bolje od radnika i dati im bolje uslove. Ti radnici rade subote koje se ne plaćaju, u ugovoru je 40 radnih sati ne 48, a nekada i duže kada je isporuka, piše da su imali ugovor sa Karitasom, to je obaveza od 36 mjeseci, ti radnici nikada nisu dobili ugovor duži od mjesec dva pa tako u nedogled dok ih nije otpisao itd.... ima tu mnogo nepravilnosti. Jadni radnici bi trebalo da odu što dalje od tog uzasa i potraže bolje poslove, primorje, Jahorina, ostali privatnici svi vape za radnom snagom.
  • Generic placeholder image
    Milica 07.03.2024. 01:40
    Treba se pozabaviti radnicama koje su ostale u tom preduzeću. One će biti još više opterećene i pod većim pritiskom da gazda bude zadovoljan. Da su pametne dale bi otkaz. Kada je Mraz uzeo donacije, sve je bilo dobro, nisu se javno zahvaljivali, a sada ne mogu je li bas zbog povecane minimalne zarade da održe proizvodnju? Trebao je vlasnik sam da se sažali pa da jadnim izrabljenim ljudima poveća platu. To bi bilo daleko poštenije, jer na osnovu njihovog rada i profitira nego da ima vozni park na kom bi mu cestitali i partneri iz Njemačke.
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    11h 32m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    12h 16m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    16h 21m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    16h 25m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    1h 52m
    0