М:тел активирао услугу „Сигуран нет“ у 37 школа

12.12.2023. 15:00
0
ИЗВОР: katera.news

У данашњем дигиталном добу, времену у којем интернет представља неизоставан дио нашег свакодневног живота, поред основне дигиталне писмености, нарочито је важно бити заштићен и искористити све предности које нам пружају платформе за коришћење сигурног интернета.

Посебна пажња када је ријеч о безбједном коришћењу интернета посвећује се најмлађима, па у складу с тим и образовним институцијама, јер су управо млади најрањивија група којима је потребно обезбиједити сигурно интернет окружење. Сигуран интернет подразумијева заштиту од разних сајбер пријетњи, која би им омогућила безбрижно дјетињство и школовање у свијету модерних технологија и дигиталних кумуникација. С развојем модерних технологија, развијају се алати и услуге које се све више користе у сврху заштите од потенцијалних пријетњи.

Свјесни потреба данашњице и додатне онлајн безбједности, посебно у образовним установама, компанија м:тел је у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, школама у Републици Српској омогућила бесплатно коришћење и тестирање услуге „Сигуран нет“, платформе која има за циљ безбједно коришћење интернета. Почетком мјесеца децембра, у 37 основних и средњих школа активирана је услуга „Сигуран нет“, која подразумијева онемогућавање приступа садржајима који се сматрају непримјереним, као и заштиту од малициозних напада.

„Сигуран нет“ помаже и филтрирању неприкладног садржаја, чиме штити дјецу од нежељених материјала или онлајн активности које нису прикладне за њихов узраст. Кроз коришћење „Сигурног нета”, образовне установе могу без страха подстицати развој дигиталне писмености међу најмлађим корисницима, јер управо је свијест о важности сигурног и одговорног коришћења интернета важан дио савременог образовања.

Коришћењем платформи и услуга за сигуран интернет спречава се могућност крађе идентитета јер корисници добијају упозорења за било коју потенцијалну пријетњу и нерегуларност, омогућава се ефикасна одбрана од злонамјерних програма и вируса који могу угрозити сигурност података, те спречава неовлаштен приступ рачунарима и мобилним уређајима, чиме се осигурава приватност сваког корисника. Ова услуга помаже у идентификацији и блокирању покушајаphishing“-а, односно покушаја преваре у смислу крађе осјетљивих информација попут лозинки и финансијских података.

Поред услуге „Сигуран нет“ намијењене школама, услуга сигурног интернета је доступна свим корисницима м:тел мобилне телефоније. М:тел ће ускоро омогућити услугу сигурног интернета и за резиденцијалне кориснике фиксног интернета, а она ће укључивати и могућност родитељске контроле над садржајима и ограничење приступа одређеним веб страницама, што  ће створити сигурније онлајн окружење за дјецу како у школи тако и у њиховим домовима.

Подучавање дјеце о дигиталној безбједности важно је колико и осигурати заштитне системе и улагати у алате за безбједност на мрежи. Коришћење сигурног интернета у образовним установама не само да ће заштитити најмлађе кориснике од потенцијалних опасности, већ ће и подстаћи њихов развој у дигитално писмене и одговорне појединце.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
"Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел "Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 17m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 13m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 17m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 10m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 7m
    0