M:тел: Проглашени побједници Регионалног app изазова

11.03.2021. 15:07
0
ИЗВОР: Катера

По мишљењу стручног жирија, најбоље апликације овогодишњег такмичења направили су средњошколци из Ниша, Добоја и Подгорице.

Чланице Телеком Србија групе, компаније Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, по четврти пут организовале су такмичење у изради апликација за мобилне уређаје „Регионални аpp изазов“, које је одржано 10. марта ове године. По пет најбољих тимова средњошколаца из све три земље, који су побједници националних такмичења, овога пута сусрели су се у онлине окружењу и своје апликације представили путем видео-конференције.

Као најбоље регионалне апликације, стручни жири је прогласио „Dreamscape“, апликацију коју су израдили ученици Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, „Leafy“, ЈУ Саобраћајне и електро школе из Добоја, те  „New View“, ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ из Подгорице. Побједнички тимови као главну награду добиће вриједну информатичку опрему.

Учесницима и побједничким тимовима, путем видео-поруке, честитке су упутили директори компанија у оквиру Телеком Србија групе. Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србија, овом приликом је нагласио: „Телеком Србија много улаже у технолошки развој не само својих капацитета, садржаја и инфраструктуре, већ и у знање генерација младих који су наши покретачи и носиоци позитивних промена у свом окружењу. Будући да у наредном периоду планирамо да дамо озбиљну подршку развоју стартап екосистема и уложимо значајна средства у тај сектор, мтс app конкурс и 'Регионални апп изазов' представљају практично увод у ту предузетничку причу, те додао да је важно да младе таленте препознамо на вријеме и дамо им подстицај на самом почетку.

Специјално признање за иновативност „Снага иновације – Игор Осмокровић“, ове године припало је тиму „Фики Цар“, за апликацију „НДП“, а коју је израдио Филип Обрадовић, ученик Рачунарске гимназије из Београда, чија ће иновативност бити награђена престижним мобилним телефоном.

Марко Лопичић, генерални директор компаније м:тел БиХ упутио је честитке побједницима овогодишњег “Регионалног App изазова”, али и свим тимовима финалистима и њиховим менторима који су учествовали у овогодишњем Апп изазову.

- На овај пројекат смо сви у Телеком Србија групи посебно поносни, јер имамо прилику да упознамо младе талентоване људе из целог региона, да их окупимо око једне позитивне и вредне активности, као и да им будемо подршка у ономе што раде и чиме се баве. Изузетно је охрабрујуће и за будућност обећавајуће сазнање да тако млади људи, средњошколци имају овако изванредна знања, али и вољу да се у оквиру ваннаставних активности посвете програмирању и информационим технологијама, што је свакако вредно дивљења - рекао је Лопичић.

Он је нагласио и то да говорећи о мотивацији и активностима које су изван школских планова и програма, не треба заборавити ни велику улогу коју у овом смислу имају њихови професори - ментори који из године у годину прате Аpp такмичење и подршка су овим младим људима.

-Они, дакле, чине важну карику App такмичења, препознавши га као начин доброг педагошког деловања. Свим победницима, али и учесницима овог такмичења честитам на успеху који су до сада постигли, надајући се да ћемо имати прилику и у будућности сарађивати на неким новим заједничким пројектима. Сигуран сам да ће сви који су и ове године учествовали у такмичењу, то искуство понети даље у живот као подстицај да напредују у стицању нових знања - нагласио је Марко Лопичић.

Честитка најбољима стигла је и из Црне Горе:  - Посебно смо поносни на ученике и њихове менторе, зато што су показали посвећеност, знање, визију и спемност на одрицање и тимски рад, у свим малим и великим корацима које је потребно прећи да би једна идеја заживјела и 'порасла' до готове, функционалне апликације, упркос отежаним условима комуникације због епидемиолошке ситуације - поручила је Александра Радојевић, директорка Сектора за стратегију м:тел ЦГ, и додала да је дигитализација увелико наша стварност и да су млади они који је граде, а да компаније имају задатак да им дају вјетар у леђа.

Из Босне и Херцеговине ове године на регионалном такмичењу учествовали су средњошколци из Бањалуке, Добоја, Мостара, Модриче и Градишке, а који су то право стекли направивши најбоље апликације у оквиру такмичења на државном нивоу.

Једном од најбољих апликација Регионалног такмичења проглашена је апликација под називом" Leafy“, тима „Electronic Code“ из Саобраћајне и електро школе Добој, чији су аутори ученици Александар и Бојан Долић. Они су већ неколико година заредом учествовали у овом такмичењу, и овога пута и остварили жељу о побједи.

- Овогодишње такмичење је било занимљиво и помало необично због ванредне ситуације , али је здравље свих учесника ипак најважније. Веома смо срећни и узбуђени јер је регионална побједа нешто што смо сањали од првог циклуса такмичења, а сада смо је и остварили. То је доказ да се труд и рад на крају исплате. Претходно искуство је имало великог утицаја на презентацију и приступ пројекту који смо развијали - рекли су они о такмичењу.

Њихов ментор професор Горан Радојчић, нагласио је да је веома важно унапређивање знања у ваннаставним активностима, због бољег приступа раду, као и самој организацији рада јер се тада ученику посвети висе пажње и он може доћи до изражаја у области за коју има смисла и у којој се проналази.

- Највећа вриједност овог такмичења је заправо размјена искуства у знању и вјештинама између ученика и професора, развијање нових апликација корисних за друштво, те стицање нових познанстава. Свакако, ту је и подстицај младим људима да се заинтересују за програмирање, односно даљи избор ИТ професије на факултетима и запослењу у успјешним компанијама попут м:тел-а, а не треба занемарити ни вриједне поклоне којима се ученици награђују - нагласио је Радојчић.

Упркос специфичној ситуацији насталој усљед епидемије, интересовање за мтс app конкурс, а тиме и „Регионални апп изазов“ се не смањује, што показује спремност талентованих средњошколаца да практично примјене знање стечено у школи и тако унаприједе своје професионалне квалитете за нека будућа занимања на пољу ИТ-ја. У овогодишњем циклусу на регионалном нивоу право да учествују имали су ученици из укупно 93 школе из Србије, БиХ и Црне Горе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а
М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 21m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 56m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 55m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 4m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22m
    0