Муфтија који је тузланске Србе спасио усташког покоља на Бадње вече 1942.

06.01.2024. 20:11
7
ИЗВОР: hercegovac.net

На данашњи дан, прије 81 годину, у Тузли се одиграо један од најкрупнијих примјера хуманости у историји Јужних Словена. На православни Бадњи дан, усташки Тајни одбор за истребљење Срба и Јевреја у Тузли планирао је да минира Саборни храм Успења Пресвете Богородице и побије окупљене вјернике, а планиране су масовне ликвидације и одвођење концентрационе логоре.

За ову информацију је сазнао тузлански муфтија Мухамед Шефкет еф. Курт који је, са групом угледних Тузлака, затражио хитан пријем код њемачког команданта града, потпуковника Виста, и од њега енергично захтијевао да спријечи овај покољ, јер ће се у противном сви муслимани побунити и придружити партизанским јединицама.

Меша Селимовић је записао да је муфтија Курт био динамичан, неустрашив и племенит човјек, те навео да је на његову џеназу дошло десетак хиљада људи, међу којима највише Срба, сељака из околине Тузле. Тада је услишена молба протојереја Ђорђа Јовановоћа да он буде тај који ће дочекати табут с ефендијиним тијелом и положити га у кабур.

Њемачка команда је, из својих интереса, одмах истакла плакат са упозорењем да – “нико не смије никога злостављати, одузимати или рушити туђу имовину и дирати живаљ који слави”. Захваљујући ангажману муфтије Курта, у Тузли није било масовних злочина. Овај догађај је централно историјско мјесто одбране заједничког живота у Тузли и регији.

Слика

 Фото: Твитер, porodica-kurt.com

Момчило Пелеш је записао да је Тузла, преко истакнутих муслимана, као што је био муфтија, спашена да не постане поприште масовног злочина.

Шефкет Ефендија Курт је рођен у Мостару, а одрастао у Травнику гдје је завршио основну школу. Студирао је у Истанбулу и Дамаску, а по повратку у БиХ, радио је у Травничкој медреси и био имам Хаџи Алај-беговој џамији. Потом је постао муфтија бањалучки, а из Бање Луке је по службеној дужности 1925. године премјештен у Тузлу.

Упркос својим надчовјечанским заслугама за српски народ, Муфтија Мухамед Шефкет-ефендија Курт, нема ни улицу, ни трг, а камоли споменик ни у једном граду у Србији, Црној Гори, или Републици Српској.

-  Има личности које у кризним ситуацијама реагују људски, невођени никаквом идеологијом осим свог личног поштења. Такав је био муфтија Курт. (…) Највећа несрећа је запријетила његовим Тузлацима Србима – потпуно уништење Српске вароши и Православне цркве. Отишао је у Гестапо и по цијену свог живота запријетио да ће сви Муслимани у шуму ако буде одмазде над Србима. Успио је. Није паклени план усташа и Нијемаца испуњен. Њему то није било тешко, јер је говорио увијек у Аљиној кафани да је лош човјек за кога не постоји нешто због чега је спреман да умре. Оставио је за собом неизбрисив траг доброг и поштеног човјека. Он је био частан примјер који треба да служи, а добрим дјелима да се помогне другима. Са овог свијета отишао је чиста образа -  казао је својевремено о муфтији проф. др Мустафа Шеховић.

Приредио: Вук Бачановић (Преокрет)

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Realista 07.01.2024. 23:38
    Ima li primjer popa koji se bunio radi pokolja muslimana od Foče,Višegrada,Prijedlra do Srebrenice?
  • Generic placeholder image
    grkzorba 07.01.2024. 09:57
    ima li ijedna ulica trg ili slicno imenovan po efendiji Kurtu u RS ili SRB?da li se pominje u istoriskim citankama?
  • Generic placeholder image
    Dobrota 06.01.2023. 15:22
    Ovakve primjere treba isticati na svim stranama.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 06.01.2023. 14:05
    Aferim efendijo!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 07.01.2022. 19:27
    Inače, nakon sloma titoista oko Sutjeske, uataše priskaču braći titoistima i zločincima, i pozajmljuju im cijeli svoj garnizon u Tuzli, koji prelazi u partizane i sa istom mržnjom nastavlja pokolj nad Srbima, samo umjesto fesa i u znaka, sa petokrakom. To je bio početak masovnih presvlačenja ustaša u partizane, sa vrhuncem u prelasku hančarlija i specijalno obučenih ustaša, uglavnom muslimana, zarobljenih pri slomu nacista kod Staljingrada. Drugi svjetski rat na području Tuzle se ne može pravilno posmatrati bez tog podatka.
  • Generic placeholder image
    gago 07.01.2022. 12:31
    За похвалу је то што је муфтија учинио, свака част! Ипак морам нешто констатовати; разлика између нас и њих је огромна! Ми ако (између њих рецимо 10000!) нађемо само једног нормалног ЧОВЈЕКА,то поздрављамо и оправдано тврдимо да има људи и да не треба све трпати у исти кош. "Они",наши душмани,ако међу наших 10000 нормалних људи нађу једног идиота не праштају цијелом нашем народу! Богу хвала што сам Србин!
    Мир Божји, Христос се роди
  • Generic placeholder image
    Анонимно 07.01.2022. 00:17
    Svaka cast! Nisam znao za ovo, mnogo je heroja u sva tri naroda koji su tiho otisli a nema ni rijeci o njima a kamoli ulice ili trga u znak zahvalnosti za dobra dijela koja su cinili, samo zato sto su iz reda drugog naroda. Pohvale i Kateri na objavi teksta!
Повезане вијести
Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци
Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 37m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 4m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 52m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 13m
    0