Муфтија који је тузланске Србе спасио усташког покоља на Бадње вече 1942.

06.01.2023. 13:10
15
ИЗВОР: hercegovac.net

На данашњи дан, прије 80 година, у Тузли се одиграо један од најкрупнијих примјера хуманости у историји Јужних Словена. На православни Бадњи дан, усташки Тајни одбор за истребљење Срба и Јевреја у Тузли планирао је да минира Саборни храм Успења Пресвете Богородице и побије окупљене вјернике, а планиране су масовне ликвидације и одвођење концентрационе логоре.

За ову информацију је сазнао тузлански муфтија Мухамед Шефкет еф. Курт који је, са групом угледних Тузлака, затражио хитан пријем код њемачког команданта града, потпуковника Виста, и од њега енергично захтијевао да спријечи овај покољ, јер ће се у противном сви муслимани побунити и придружити партизанским јединицама.

Меша Селимовић је записао да је муфтија Курт био динамичан, неустрашив и племенит човјек, те навео да је на његову џеназу дошло десетак хиљада људи, међу којима највише Срба, сељака из околине Тузле. Тада је услишена молба протојереја Ђорђа Јовановоћа да он буде тај који ће дочекати табут с ефендијиним тијелом и положити га у кабур.

Њемачка команда је, из својих интереса, одмах истакла плакат са упозорењем да – “нико не смије никога злостављати, одузимати или рушити туђу имовину и дирати живаљ који слави”. Захваљујући ангажману муфтије Курта, у Тузли није било масовних злочина. Овај догађај је централно историјско мјесто одбране заједничког живота у Тузли и регији.

Слика

 Фото: Твитер, porodica-kurt.com

Момчило Пелеш је записао да је Тузла, преко истакнутих муслимана, као што је био муфтија, спашена да не постане поприште масовног злочина.

Шефкет Ефендија Курт је рођен у Мостару, а одрастао у Травнику гдје је завршио основну школу. Студирао је у Истанбулу и Дамаску, а по повратку у БиХ, радио је у Травничкој медреси и био имам Хаџи Алај-беговој џамији. Потом је постао муфтија бањалучки, а из Бање Луке је по службеној дужности 1925. године премјештен у Тузлу.

Упркос својим надчовјечанским заслугама за српски народ, Муфтија Мухамед Шефкет-ефендија Курт, нема ни улицу, ни трг, а камоли споменик ни у једном граду у Србији, Црној Гори, или Републици Српској.

-  Има личности које у кризним ситуацијама реагују људски, невођени никаквом идеологијом осим свог личног поштења. Такав је био муфтија Курт. (…) Највећа несрећа је запријетила његовим Тузлацима Србима – потпуно уништење Српске вароши и Православне цркве. Отишао је у Гестапо и по цијену свог живота запријетио да ће сви Муслимани у шуму ако буде одмазде над Србима. Успио је. Није паклени план усташа и Нијемаца испуњен. Њему то није било тешко, јер је говорио увијек у Аљиној кафани да је лош човјек за кога не постоји нешто због чега је спреман да умре. Оставио је за собом неизбрисив траг доброг и поштеног човјека. Он је био частан примјер који треба да служи, а добрим дјелима да се помогне другима. Са овог свијета отишао је чиста образа -  казао је својевремено о муфтији проф. др Мустафа Шеховић.

Приредио: Вук Бачановић (Преокрет)

Коментари 15
 • Generic placeholder image
  Re: Leo 07.01.2023. 15:55
  Лео, боли ли те гуза?
 • Generic placeholder image
  Leo 07.01.2023. 11:42
  Da ako "mudonja" potegne ćirilicom na turke kad vam zabrane da ustaškom prvaku koga takvi drže na čelu srpske zemlje,nedadnu gaziti ono što je njihovo...Oni nemaju takve sendvicare čiji je zadatak da unose raskol i u ovo malo sloge...Toliko a sad se goni u picku lijepu materinu...ne remeti mi veličinu Dana...sikter
 • Generic placeholder image
  Re: Leo 07.01.2023. 11:35
  Благо нама кад и потурице знају ћирилицу... дођи болан да машеш, мојим!
 • Generic placeholder image
  Leo 07.01.2023. 11:27
  "Mudonja" pod imenom "re"...dovoljno je toliko,a ja ti predlažem da skupljas pare da vratiš sendvič, kad ti se idolu svrnu rogovi tog 9.sijecnja(tako se kod njih zovu mjeseci)...pošto će te za njim blejati na toj nesrećnoj zemlji za koju smo mi ostvljali mladost i živote.. jer vam turci neće dati proci,kao i za 2.ili 15 maja ...Čekam te sa odgovorom 9.januara naveče...fukaro prodane duše
 • Generic placeholder image
  grkzorba 07.01.2023. 10:55
  nek mi zato imamo ulice j.b tita i svih narodnih heroja po srbiji. u bg je do prosle god postojala hrvatska ulica u borci kao i ulice po skoro svim gradovima u lijepoj njihovoj.cudi me po im ustasama da nisu davali imena. za ovog plemenitog covjeka i brata muslimanske vjere malo ko od nas da je j cuo.zato nam se istorija ponavlja.
 • Generic placeholder image
  Lepo 07.01.2023. 09:21
  Kada bi bar medju nama srbima bilo ovakvih ljudi. Mozda se ne bi ni desila srebrenica, markale i sl. I mozda nas svijet ne bi smatrao divljacima.
 • Generic placeholder image
  Re: Leo 07.01.2023. 06:00
  Лео болан, дођи и ти, спремили смо ти "хот-дог" потуре... поведи и ближње да машете мојим!
 • Generic placeholder image
  Leo 06.01.2023. 23:50
  A tu si Re/valo...ako ako, da ako se oglasis devetog naveče...pa da čujemo kako vidiš situaciju oko donatora sendviča....mozda 11.budes morao vratiti pare za isti
 • Generic placeholder image
  Re: Leo 06.01.2023. 18:58
  Лео, маши болан... мојим!
 • Generic placeholder image
  Leo 06.01.2023. 15:52
  Ma jok Dobrota..vidiš kako gago i slični imaju činjenice...kako faliti bilo šta što nije diglo tri prsta...
 • Generic placeholder image
  Dobrota 06.01.2023. 15:22
  Ovakve primjere treba isticati na svim stranama.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 06.01.2023. 14:05
  Aferim efendijo!
 • Generic placeholder image
  Srboljub 07.01.2022. 19:27
  Inače, nakon sloma titoista oko Sutjeske, uataše priskaču braći titoistima i zločincima, i pozajmljuju im cijeli svoj garnizon u Tuzli, koji prelazi u partizane i sa istom mržnjom nastavlja pokolj nad Srbima, samo umjesto fesa i u znaka, sa petokrakom. To je bio početak masovnih presvlačenja ustaša u partizane, sa vrhuncem u prelasku hančarlija i specijalno obučenih ustaša, uglavnom muslimana, zarobljenih pri slomu nacista kod Staljingrada. Drugi svjetski rat na području Tuzle se ne može pravilno posmatrati bez tog podatka.
 • Generic placeholder image
  gago 07.01.2022. 12:31
  За похвалу је то што је муфтија учинио, свака част! Ипак морам нешто констатовати; разлика између нас и њих је огромна! Ми ако (између њих рецимо 10000!) нађемо само једног нормалног ЧОВЈЕКА,то поздрављамо и оправдано тврдимо да има људи и да не треба све трпати у исти кош. "Они",наши душмани,ако међу наших 10000 нормалних људи нађу једног идиота не праштају цијелом нашем народу! Богу хвала што сам Србин!
  Мир Божји, Христос се роди
 • Generic placeholder image
  Анонимно 07.01.2022. 00:17
  Svaka cast! Nisam znao za ovo, mnogo je heroja u sva tri naroda koji su tiho otisli a nema ni rijeci o njima a kamoli ulice ili trga u znak zahvalnosti za dobra dijela koja su cinili, samo zato sto su iz reda drugog naroda. Pohvale i Kateri na objavi teksta!
Повезане вијести
Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац
Годишњица злочина у Дракулићу: За само неколико сати убијено више од 2.300 људи Годишњица злочина у Дракулићу: За само неколико сати убијено више од 2.300 људи
Први пут након рата наложени бадњаци испред порте Храма Светог Јована Богослова у Горажду Први пут након рата наложени бадњаци испред порте Храма Светог Јована Богослова у Горажду
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  23h 21m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  22h 28m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  19h 7m
  4
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  14h 34m
  1
 • Ученици и запослени ЈУ Средњошколског центра „Источна Илиџа“ у хуманој мисији (ФОТО)
  21h 31m
  0