МУП Српске једини у БиХ озбиљно приступа проблему тероризма

07.02.2020. 10:41
1
ИЗВОР: Srna

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да тероризам јесте веома озбиљан глобални проблем којем у БиХ једино Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске озбиљно приступа још од тренутка када је прије пет година формирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма.

– Нажалост, други дио БиХ не схвата озбиљно овај проблем из различитих разлога и ми немамо у БиХ озбиљног саговорника о овој теми – рекао је Лукач. Говорећи о сарадњи са другим безбједносним агенцијама у БиХ и окружењу, Лукач је за Глас Српске рекао да је она задовољавајућа, али да има простора за унапређење.

– МУП Српске већ дуже вријеме има веома добру сарадњу са Србијом и Словенијом, али у посљедње вријеме се поправља и са другим полицијама из окружења и Европе, а што говоре и заједничке међународне истраге, те хапшења у БиХ и у другим државама – нагласио је он. Лукач наводи и да постоји одређена размјена информација МУП Српске са Обавјештајно-безбједносном агенцијом (ОБА), али да МУП Српске не може бити у потпуности задовољан, јер још не добија информације у вези са повратницима са сиријског ратишта и другим екстремистима који су у иностранству осуђени за тероризам.

– Тај сегмент треба да буде поправљен како би се унаприједила борба против организованог криминала, а посебно борба против тероризма – оцијенио је Лукач.

Он је истакао да никако није добро за БиХ што је ОБА дуго била без ваљаног парламентарног надзора, као што, како је нагласио, није добро за било коју земљу када су обавјештајне службе без надзора. Наводећи да је сада успостављена Заједничка комисија за надзор над радом ОБА, министар унутрашњих послова Српске изразио је наду да ће се коначно поправити ситуација.

Лукач је рекао и да Српска никада неће пристати на одузимање њених надлежности, посебно када је ројеч о полицији, јер је МУП једини гарант њеног постојања и стабилности. Он је констатовао да и данас има покушаја централизације БиХ у многим областима, па и покушаја стварања јединствене полицијске структуре, али они нису тако отворени и очигледни као у неком ранијем времену.

– Данас су ти покушаји више подмукли, често перфидни и провлаче се као изговор кроз различите интеграционе процесе, што може бити и опасније, али МУП Српске то на вријеме препозна и на сваки такав покушај у сарадњи са Владом Српске благовремено реагује. Формирањем новог Савјете министара очекујемо и већи спепен разумијевања и бољу сарадњу у том контексту – закључио је Лукач.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Predrag Ceranic 08.02.2020. 08:22
    Ajde Lukacu zacuti vec jednom. Poznajem te dobro i znam da sei se protiv Srba ratovao i Dudakovicevoj vojsci na pocetku rata u BiH!
Повезане вијести
Осумњичени за тероризам ухапшен на сарајевском аеродрому Осумњичени за тероризам ухапшен на сарајевском аеродрому
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    10h 38m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    10h 18m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    13h 41m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    14h 38m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    11h 35m
    0