Мурал Миланку Реновици на Сокоцу осликан без сагласности породице

21.07.2021. 17:46
4
ИЗВОР: Катера

Мурал Миланку Реновици, друштвено-политичком раднику СФР Југославије и СР БиХ, осликан је на фасади једне стамбене зграде на Сокоцу, без сагласности породице.

Наводећи то као разлог у писму које је послао начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, Миланков син Горан затражио је од општинских власти да уклоне мурал његовом оцу са наведене стамбене зграде у улици Груја Новаковића.

У захтјеву адресираном на Кабинет начелника општине Соколац, Горан Реновица је затражио да се наведени мурал, осликан 2020. године без сагласности породице покојног Миланка, уклони.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица одговорио је Реновици да се општини нису обраћала правна или физичка лица, како би се одобрило извођење поменутих радова на изради предметног мурала, те да општина Соколац није одобрила извођење тих радова.

Бјелица је појаснио да општина није надлежна за уклањање мурала Миланка Реновице са фасаде зграде на Сокоцу.

 • Слика
 • Слика

Фото: opstinasokolac.net

Миланко Реновица је рођен 19. октобра 1928. године у Балтићима код Сокоца, а преминуо 2. новембра 2013. године у Прагу, Чешка Република. 

Након завршетка Другог свjетског рата био је предсједник Народне омладине Југославије за Соколац. Временом је постао предсједник општине Соколац, а затим директор дрвно-индустријског предузећа „Романија“.

Завршио је Високу привредну школу и након тога отишао у Сарајево. Тамо је био изабран за предсједника Привредне коморе.

Био је предсједник Извршног вијећа СР Босне и Херцеговине од 28. априла 1974. до 28. априла 1982. у два мандата, предсједник Предсједништва СР Босне и Херцеговине од 26. априла 1983. до 26. априла 1985. и предсједник Предсједништва Централног комитета Савеза комуниста Југославије од 28. јуна 1986. до 30. јуна 1987. године.

На Тринаестом конгресу СКЈ 1986. године, изабран је за члана Централног комитета СКЈ. Након друштвено-политичких промјена почетком 1990-их, отишао је у пензију и вратио се у Соколац.

Умро је 2. новембра 2013. године у Војној болници у Прагу, након тешке болести. Сахрањен је у породичној гробници на гробљу у Сокоцу.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Dejan 22.07.2021. 23:33
  A i koji će vam đavo to Titovo smeće?
 • Generic placeholder image
  Haj 22.07.2021. 21:45
  Ako porodica nije zadovoljna sto se nije pitala a trebala bi biti ponosna sto u srpskom mjestu komunjaru naslikase BRISITE GA.
 • Generic placeholder image
  ZASLUŽNI GRAĐANIN 22.07.2021. 07:34
  OVO JE ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE,POJEDINCI UZELI SEBI ZA PRAVO DA RADE ŠTA HOĆE PRED IZBORE I NIKOGA NIŠTA NE PITAJU,IPAK BI ZAMOLIO PORODICU DA ODUSTANE OD NAMJERE DA SE UKLONI MURAL JER SMO SE VEĆ NAVIKLI NA NJEGA A I URAĐEN JE VRHUNSKI.
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 21.07.2021. 18:40
  Čitam i ne vejrujem.Pojedinci su puno uzeli sebi za pravo da rade sta im je milo i šta oni misle da treba,što više imaju novca misle da su za toliko vise pametniji.Evo šta se desi iz dobre namjere u jednoj predizbornih kampanji.Molim porodicu da odustanu od uklanjanja i daju saglasnost.Ludski je grijesiti i prastati. BUDIMO LJUDI.
Повезане вијести
Соколац: Куд "Завичај" трећи на фестивалу "Певај Србијо"
Планирана искључења струје сутра у Мокром, прекосутра у Сокоцу
Соколац: Вакцинисање "спутњиком ве" без заказивања
Најчитаније
 • У Црној Гори од петка дигитална ковид потврда и нове мјере
  10h 47m
  0
 • Идентификован извршилац више крађа на подручју Источног Новог Сарајева
  11h 38m
  1
 • Пјешак тешко повријеђен у Источном Новом Сарајеву
  16h 17m
  0
 • Лидери странака из Српске неће учествовати у раду заједничких институција БиХ
  6h 55m
  0
 • Прослављена крсна слава Храма Сабора Светог архангела Гаврила у Палама (ФОТО)
  11h 44m
  0