Музичари задовољни, угоститељи траже дуже радно вријеме

23.02.2021. 16:59
0
ИЗВОР: БН ТВ

Републички штаб за ванредне ситуације дозволио је музику уживо у угоститељским објектима, након што су представници бањалучког Удружења естрадних извођача „Музичка сцена“ слали захтјеве да им се дозволи рад.

Музичари у Српској задовољни јер је њихова борба дала резултате. Међутим, угоститељи се још увијек боре да им се продужи радно вријеме до 23 часа. 

Након четири мјесеца, колико је забрана рада на снази, музичари ће коначно од 1. марта моћи да се врате свом послу. Иако им је нанесен немјерљив финансијски губитак због којег су они и њихове породице доведени на руб егзистенције, ипак им значи што су надлежни послушали њихове захтјеве.

Навели су и неколико смјерница како ће наступи изгледати. Између осталог, потребно је ограничити број музичких извођача у угоститељском објекту али обезбиједити физичку дистанцу између музичких извођача и гостију.

-Да се ограничи простор на којем се налазе извођачи да стоје на мјесту на којем је већина бенда да не силазе и не напуштају бину и да гости буду одвојени да не долазе у контакт једни с другима. И у неким ситуацијама гдје су неизводљиве физичке дистанце да се неком прозирном преградом као додатни вид заштите загради музика да не би долазило до ширења инфекције-, каже Александар Кукић, Удружење естрадних умјетника „Музичка сцена“ Бањалука.

С друге стране, иако су и угоститељи послали захтјев надлежнима да им се продужи радно вријеме сат времена, односно да раде до 23 сата, нису успјели у својој намјери. Сматрају да су се створили услови за додатни сат рада што би утицало на очување постојећег броја радних мјеста и очекују да ће њихов захтјев бити разматран на наредном засједању Репбуличког штаба. 

 -Јако пуно би нам значило тих сат времена, само растерећење би нам дошло да мало живнемо прошла је зима новогодишњи празници издржали смо све те нападе испоштовали све мјере и ово би нам била као награда за то све и замолио бих надлжене да нам дозволе тих сат времена јер би нам значило-, сматра Златан Татић, Удружење послодаваца туризма и угоститељства RS HORECA.

Из Републичког института за јавно здравство кажу да мјере имају за циљ да се епидемиолошка ситуација побољша али да још увијек нема услова за продужење радног времена за угоститеље.

-Поједине захтјеве од Удружења  ми анализирамо кроз цијелокупан процес и епидемиолошку ситуацију узимајући у обзир  више фактора самим  тип проћенатренутне епидемиолошке  ситуације да је она неповољна период стабилизације и даље пратим и наравно да све постојеће мјере у том контексту анализирамо-,каже Бранислав Зељковић,директор института за јавно здравство Републике Српске.

Републички штаб продужио је до 5. марта мјере донесене у циљу спречавања ширења вируса корона,чиме радно вријеме угоститеља остаје и даље од  6 до 22 часа.

Коментари 0
Повезане вијести
Непушачи ручају у облаку дима Непушачи ручају у облаку дима
На угоститељски објекат бачена експлозивна направа На угоститељски објекат бачена експлозивна направа
Слиједи појачан надзор у угоститељству Слиједи појачан надзор у угоститељству
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 5m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 49m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 2m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 16m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 8m
    0