Непушачи ручају у облаку дима

18.12.2023. 13:31
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Иако ресторани, посластичарнице, роштиљнице и други објекти у којима се припрема, продаје и послужује храна морају да имају одвојене просторије за пушаче многи грађани се жале да се законске регулативе не поштују у потпуности.

С друге стране, угоститељски објекти у којима је одвојен простор за пушаче и непушаче представљају угодно окружење за све госте, узимајући у обзир њихове различите потребе. Ово има низ предности што су препознали у многим европским градовима. Међутим, то још није случај код нас, бар када је ријеч о већини кафића, али и роштиљница.

Законом о забрани пушења дуванских производа на јавним мјестима, како су навели из Одсјека комуналне полиције града Бањалука, није прописано да је забрањено конзумирање дуванских производа у угоститељским објектима - кафићима.

- Закон је прописао 11 врста објеката васпитно-образовних, здравствених, државних, културних, а између осталих и ресторана, роштиљница, посластичарница и других објеката у којима је забрањено конзумирање дуванских производа гдје се припремају, продају и послужују јела - истакли су из Одјељења.

Како су навели, закон прописује да просторија за пушење мора бити одвојена од непушачког дијела.

- Просторија за пушење мора бити означена знаком да се ради о просторији за пушаче, као и знаком да је забрањен улаз лицима млађим од 18 година. Законом је прописана надлежност здравствено-санитарне инспекције, инспекције рада, комуналне полиције и полиције - појаснили су они.

Бањалучанка Бранислава В. рекла је да је недавно ушла у једну роштиљницу у граду те је видјела да у истој просторији, гдје служе храну, једни гости једу, а други пуше. 

- Просторије за пушаче требало би да буду физички одвојене. Непоштено је да у истој просторији бораве и пушачи и они који се нису одали овом пороку - каже она.

Њен суграђанин Мирослав Берић сматра да би посебни простори били од вишеструког значаја.

- Одвајање простора за пушаче од непушача пружа могућност гостима да уживају без изложености дуванском диму. Непушачима смета дувански дим док конзумирају оброк или пиће. С друге стране, гости који пуше такође цијене могућност да то чине у одређеном простору без осјећаја нелагоде због забране пушења - рекао је он.

Казне до 15.000 КМ

Када је ријеч о контролама угоститељских објеката оне се обављају по службеној дужности и по пријавама грађана.

Закон је прописао санкцију за починиоца прекршаја - новчану казну и то: за правно лице од 5.000 до 15.000 КМ, одговорно лице у правном субјекту од 500 до 1.500 КМ, док су за предузетнике предвиђене казне од 1.000 до 3.000 КМ и физичко лице 100 КМ.

Пише: Јасмина Салопек

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Laki 18.12.2023. 16:34
    Obavezno riješiti nešto po tom pitanju. Ljudi koji ne puše udišu isto toliko nikotina kao i pušači. Djecu sačuvati od nikotina
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 20m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 25m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 8m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 14m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 42m
    0