Музички састав "Катера" наступио на Фестивалу "Охридско сунце"

24.08.2021. 20:07
0
ИЗВОР: hhsis.org

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома, чланови Музичког састава "Катера", који дјелују при парохији лукавичкој, под руководством јереја Видака Вујадиновића, од 16. до 19. августа 2021. године, учествовали су на Фестивалу „Охридско сунце“ у Охриду – Сјеверна Македонија.

Фестивал окупља фолклорне групе и етно саставе из цијелог свијета и одржава се неколико пута у току године.

У току боравка на Охриду, чланови Музичког састава "Катера" посјетили су велики број знамености везаних за богату духовну и свјетовну историју поменутог  града.

Слика

Фото: hhsis.org

Први дан посјетили су манастир Светог Наума који се налази у најјужнијем дијелу македонског Охридског језера, на граници са Албанијом.

У манастирској цркви налазе се мошти Светог Наума, ученика словенских просвјетитеља Свете браће Кирила и Методија.

Свети Наум Охридски, заједно са Светим Климентом Охридским, ширио је Христову науку на просторима око Охридског језера. Манастир је основао Свети Наум око 905. године.

У повратку из манастира Светог Наума, имали су прилику да посјете Музеј на води који представља реконструкцију праисторијског насеља са сојеницама. Окружен је зидинама некадашњег римског утврђења.

Другог дана посјетили су цркву Свете Софије  која се налази у срцу старог града и изграђена је у XI вијеку. Представља један од најљепших примјера византијског сликарства-фрескописа и архитектуре.

Симбол Охрида представља свакако црква Светог Јована Богослова. Изграђена је на узвишењу изнад некадашњег рибарског села Канео у XIII вијеку.

Манастир Светог Пантелејмона налази се на узвишењу одакле се пружа невјероватан поглед на Охридско језеро.

Представља један од најстаријих споменика словенске културе у свијету. У непосредној близини пронађени су темељи ранохришћанске базаилке из IV вијека.

Поред поменутих вјерских и културно историјских споменика, чланови "Катере" обишли су Кућу породице Робев, Самуилову тврђаву као и Антички театар.

Посљедњег дана посјете Охриду, чланови Музичког састава "Катера" провели су у припреми за дефиле и наступ. Традиционални дефиле прошао је стазом поред Охридског језера, идући кроз центар града до мјеста предвиђеног за одржавање наступа.

Чланови МС "Катера", на поменутом фестивалу, публици су представили своје ауторске пјесме.

- Овом приликом, захваљујемо се  Управи града Источно Сарајево на свесрдној сарадњи и помоћи како би на достаојанствен начин представиили наш Град и Републику Српску на фестивалу „Охридско сунце“ у Охриду - кажу из Православне парохије лукавичке.

Коментари 0
Повезане вијести
Концертом "Катере" почело обиљежавање Дана Економског факултета Концертом "Катере" почело обиљежавање Дана Економског факултета
Божићни концерт у сриједу у Сарајеву Божићни концерт у сриједу у Сарајеву
Концерт Етно групе "Катера" вечерас у Сечњу Концерт Етно групе "Катера" вечерас у Сечњу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    7h 51m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 9m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    20h 28m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    2h 36m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    5h 24m
    0