На аеродромима фале 74 полицајца

26.04.2021. 09:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У јединицама Граничне полиције (ГП) БиХ на аеродромима за обављање послова граничних провјера и безбједности, према новој рачуници, потребно је укупно 299 полицајаца, а сада их је 225, што значи да их недостаје 74.

То је наведено у образложењу Приједлога правилника о унутрашњој организацији ГП БиХ, гдје се додаје да промјене које се тичу повећања броја полицијских службеника произлазе и из обима послова који се у задњих пет година значајно повећао, те је на међународним аеродромима у БиХ број лица повећан за близу 70 одсто.

Предвиђено је да се у јединицама ГП БиХ на аеродромима повећа број извршилаца у чину старијег полицајца на начин да по један буде распоређен у Бањалуци и Мостару, те два у Тузли.

- Остало повећање огледа се у чину полицајац у јединицама ГП БиХ на аеродромима: Сарајево 23, Бањалука 13, Мостар 13 и Тузла 21 - истиче се у овом документу.

Франка Вицан, портпаролка Граничне полиције БиХ, потврдила је за "Независне" да су полицијски службеници Граничне полиције БиХ на аеродромима задужени за обављање граничне контроле те безбједност аеродрома.

- С обзиром на ситуацију у вези са пандемијом вируса корона, тренутачно се биљежи мањи проток путника, али појачана је гранична контрола и пооштрени су увјети за улазак у земљу - навела је Вицанова.

Према њеним ријечима, сва четири аеродрома у БиХ биљеже недостајући број полицијских службеника, поготово за вријеме већег протока путника, а то је посебно присутно у зрачним лукама у Сарајеву и Тузли.

- Према статистичким подацима Граничне полиције БиХ, посљедњих година већи је проток путника у зрачним лукама, односно већи је број прелазака границе, ако изузмемо прошлу и ову годину због ситуације у вези с вирусом корона, те је из тих разлога Гранична полиција БиХ захтијевала од надлежних тијела повећање броја радних мјеста за 30 одсто - појаснила је Вицанова за "Независне".

У вези с овом тематиком "Независне" су покушале добити коментар и од бх. аеродрома, али на наша питања није одговорено. С једног од аеродрома кратко нам је речено да ова проблематика није у њиховој, већ у надлежности ГП БиХ.

Да је посла на аеродромима све више показују званични подаци из периода прије пандемије. У 2019. години на четири међународна аеродрома у БиХ укупно је остварено 20.900 аеродромских операција, што је за 1.036 више у односу на 2018. годину. Укупан број превезених путника у 2019. години био је 1.919.592, што је за 223.494 више у односу на годину раније. Наравно, те бројке су због пандемије у прошлој години биле знатно мање, а и ове године бројне авио-линије су отказане, мада постоје најаве да ће неке од њих поново бити успостављене.

Коментари 0
Повезане вијести
У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане
Ухапшен гранични полицајац у Фочи Ухапшен гранични полицајац у Фочи
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Најчитаније
 • Пјесма о дјевојчици Вели - цвијећем дочекала црногорску војску и због тога убијена (ФОТО)
  2h 59m
  1
 • Неустрашиви машиновођа Војин Никитовић
  11h 42m
  0
 • Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
  9h 21m
  3
 • Хапшење због спида у Источној Илиџи
  10h 32m
  0
 • Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
  7h 47m
  1