На аеродромима фале 74 полицајца

26.04.2021. 09:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У јединицама Граничне полиције (ГП) БиХ на аеродромима за обављање послова граничних провјера и безбједности, према новој рачуници, потребно је укупно 299 полицајаца, а сада их је 225, што значи да их недостаје 74.

То је наведено у образложењу Приједлога правилника о унутрашњој организацији ГП БиХ, гдје се додаје да промјене које се тичу повећања броја полицијских службеника произлазе и из обима послова који се у задњих пет година значајно повећао, те је на међународним аеродромима у БиХ број лица повећан за близу 70 одсто.

Предвиђено је да се у јединицама ГП БиХ на аеродромима повећа број извршилаца у чину старијег полицајца на начин да по један буде распоређен у Бањалуци и Мостару, те два у Тузли.

- Остало повећање огледа се у чину полицајац у јединицама ГП БиХ на аеродромима: Сарајево 23, Бањалука 13, Мостар 13 и Тузла 21 - истиче се у овом документу.

Франка Вицан, портпаролка Граничне полиције БиХ, потврдила је за "Независне" да су полицијски службеници Граничне полиције БиХ на аеродромима задужени за обављање граничне контроле те безбједност аеродрома.

- С обзиром на ситуацију у вези са пандемијом вируса корона, тренутачно се биљежи мањи проток путника, али појачана је гранична контрола и пооштрени су увјети за улазак у земљу - навела је Вицанова.

Према њеним ријечима, сва четири аеродрома у БиХ биљеже недостајући број полицијских службеника, поготово за вријеме већег протока путника, а то је посебно присутно у зрачним лукама у Сарајеву и Тузли.

- Према статистичким подацима Граничне полиције БиХ, посљедњих година већи је проток путника у зрачним лукама, односно већи је број прелазака границе, ако изузмемо прошлу и ову годину због ситуације у вези с вирусом корона, те је из тих разлога Гранична полиција БиХ захтијевала од надлежних тијела повећање броја радних мјеста за 30 одсто - појаснила је Вицанова за "Независне".

У вези с овом тематиком "Независне" су покушале добити коментар и од бх. аеродрома, али на наша питања није одговорено. С једног од аеродрома кратко нам је речено да ова проблематика није у њиховој, већ у надлежности ГП БиХ.

Да је посла на аеродромима све више показују званични подаци из периода прије пандемије. У 2019. години на четири међународна аеродрома у БиХ укупно је остварено 20.900 аеродромских операција, што је за 1.036 више у односу на 2018. годину. Укупан број превезених путника у 2019. години био је 1.919.592, што је за 223.494 више у односу на годину раније. Наравно, те бројке су због пандемије у прошлој години биле знатно мање, а и ове године бројне авио-линије су отказане, мада постоје најаве да ће неке од њих поново бити успостављене.

Коментари 0
Повезане вијести
На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи
Полицијски службеник починио самоубиство Полицијски службеник починио самоубиство
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 24m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 53m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 7m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 11m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 19m
    0