На данашњи дан, 11. април

11.04.2024. 08:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 11. април, 102. дан 2024. До краја године остала су још 265 дана.

1514. - Умро италијански архитекта Донато Браманте, који је снажно утицао на ренесансну архитектуру. Пројектовао је многе зграде и реконструисао цркву Светог Петра у Ватикану.

1689. - Крунисан енглески краљевски пар Вилијам Трећи Орански и Мери Друга послије збацивања посљедњег краља из династије Стјуарт Џејмса Другог у "Славној револуцији" 1688. године. Мери Друга је кћерка Џејмса Другог, али је одбацила непопуларну очеву римокатоличку политику и снажно подржала Англиканску цркву. Током њихове владавине у Енглеској је учвршћен уставно-парламентарни режим.

1713. - Потписан Утрехтски мир Француске, Британије, Холандије, краљевине Пијемонт, Португалије, Пруске и Шпаније, којим је окончан рат за шпанско насљеђе. Шпанија је приморана да Британији уступи Гибралтар, Аустрији преда Белгију, Милано и јужну Италију, а Пијемонту средоземно острво Сардинију. Такође је принуђена да за владаре прихвати француске Бурбоне.

1755. - Рођен енглески хирург и палеонтолог Џејмс Паркинсон, који је открио и описао нервну болест екстрапирамидалног система, названу према његовом презимену. Први је описао апендицитис/запаљење слијепог цријева/, објавио је више радова из медицине и палеонтолошко дјело "Органски остаци ранијег свијета".

1772. - Рођен шпански писац Мануел Хосе Кинтана, сљедбеник класике и писац слободоумне поезије. Био је секретар побуњеничког покрета за независност у вријеме владавине Шпанијом Наполеона Првог од 1808. до 1814. Дјела: поетска - "Ода Шпанији", "Ода Падиљи", "Ода штампарији", драме "Пелајо", "Војвода од Висеа", историјско дјело "Животи славних Шпанаца", критика "Правила драме".

1814. - Француски цар Наполеон Први абдицирао послије пораза у Русији, пада Париза и изгубљених битака код Лајпцига и Тулуза, послије чега је прогнан на средоземно острво Елба.

1842. - Београдски трговци - браћа Герман окончали градњу прве српске лађе "Кнез Михаило". Мајстори из Цариграда почели су градњу 1840. у Брзој Паланци на Дунаву. Брод је могао да се користи и у војне сврхе - на њему је било мјеста за 18 топова.

1884. - Умро енглески писац Чарлс Рид, чији је обимни историјски роман "Манастир и огњиште" надахнут списима и животом холандског хуманисте Еразма Ротердамског. Написао је више "романа с тезом", у којима је подвргао оштрој критици енглески казнени систем и злоупотребе у лудницама. Остала дјела: романи "Никад није сувише касно", "У готову", "Грифит Гонт".

1894. - Уганда постала британски протекторат.

1899. - САД од Шпаније преузеле Филипине.

1919. - Почела да ради Међународна организација рада са сједиштем у Женеви, која је послије стварања УН постала једна од специјализованих агенција свјетске организације.

1939. - Под притиском савезнице - нацистичке Њемачке - Мађарска иступила из Друштва народа.

1945. - Америчка војска у Другом свјетском рату ослободила нацистички концентрациони логор Бухенвалд. За 7,5 година, колико је логор постојао, у њему је убијено више од 56.000 људи из 18 европских земаља, укључујући 4.000 Југословена, претежно Срба.

1945. - У Москви у Другом свјетском рату Јосип Броз потписао уговор о пријатељству, узајамној помоћи и сарадњи Југославије и СССР. Била је то прва његова службена посјета једној савезничкој земљи послије формирања привремене владе Демократске Федеративне Југославије и међународног признања нове Југославије.

1948. - Отпочела изградња новог београдског насеља на лијевој обали Саве - будућег Новог Београда.

1961. - Пред израелским судом у Јерусалиму почело суђење аустријском нацисти Адолфу Ајхману, шефу одјељења у Гестапоу за уништење Јевреја и за њемачке логоре у Другом свјетском рату.

1961. - Због политике апартхејда у Јужној Африци Нигерија успоставила потпуни трговински ембарго против те земље.

1973. - Њемачки нацистички ратни злочинац Мартин Борман званично проглашен мртвим.

1977. - Умро француски писац Жак Анри Мари Превер, назван "пјесником Париза". Почео је писати под утицајем надреалиста, али је временом изградио оригиналан израз једноставне и сажете форме. Његову поезију карактерише револт, младалачки цинизам, исмијевање ауторитета. Написао је више поетских сценарија, можда најљепших у француској кинематографији, за филмове режисера Марсела Карнеа "Обала у магли", "Хотел `Сјевер`", "Дан се рађа", "Љубавници из Вероне", "Дјеца раја", "Врата ноћи". Дјела: збирке пјесама "Ријечи", "Велики прољећни бал", "Киша и лијепо вријеме".

1979. - У главни град Уганде Кампалу ушле трупе Танзаније и снаге опозиције, окончавши осмогодишњу сурову владавину диктатора Идија Амина Даде, који је побјегао у Либију.

1985. - Умро албански диктатор Енвер Хоџа, шеф владајуће Партије рада Албаније од 1948. Између два свјетска рата био је секретар краљевског посланства Албаније у Бриселу. Један је од оснивача Комунистичке партије Албаније 1941. Подржавао је политику Информбироа од 1948. до 1956. и диктаторску концепцију Јосифа Стаљина, чак и послије 20. конгреса Комунистичке партије СССР, на којем су осуђени Стаљинови методи. Касније је постао приврженик Пекинга, али се разишао и с кинеским комунистима, потпуно изолујући земљу. Изградио је примитивни, ауторитаран систем, заснован на репресији и физичким елиминацијама неистомишљеника, али и сарадника у које је посумњао да би могли да угрозе његову личну власт. Био је гласноговорник великоалбанских територијалних претензија према Југославији.

1990. - Влада Анголе сагласила се да у Португалији отпочне мировне разговоре с побуњеничким покретом УНИТА.

1991. - Савјет безбједности УН саопштио формални крај Заливског рата, прихвативши обећање Ирака да ће платити ратну штету и уништити оружје за масовно разарање.

1994. - Авиони НАТО-а наставили нападе на Војску Републике Српске /ВРС/ око Горажда, погађајући и цивилне циљеве. Војна помоћ муслиманима, који су се нашли у неприлици послије неуспјеле офанзиве - на коју САД и друге западне земље нису реаговале - правдана је тврдњом да ВРС угрожава снаге УН.

1995. - УН смијениле команданта руских "плавих шљемова" у Сремско-барањској области генерал-мајора Александра Перељакина, оптуженог за подршку Србима.

1997. - Међународне мировне снаге ступиле на тло Албаније, покушавајући да зауставе насиље и хаос у тој земљи.

1999. - И током православног Васкрса авиони НАТО пакта бомбардовали Савезну Републику Југославију, а у нападу на цивилне објекте у ширем подручју Куршумлије усмрћено је шест људи.

1999. - Индија успјешно испробала ракету дугог домета типа "агни", која може да носи и нуклеарне пројектиле.

2003. - Влада Садама Хусеина изгубила контролу над Ираком и потпуно нестала, саопштила је Бијела кућа.

2006. - Судија шпанског суда Хуан дел Олмо подигао оптужницу против 29 лица због њихове улоге у бомбашким нападима у Мадриду у марту 2004. године.

2006. - Врховни вођа италијанске мафије Бернардо Провенцани, који је био у бјекству 42 године, ухапшен на Сицилији - у градићу Корлеоне.

2006. - Лијеви центар Романа Продија прогласио побједу на општим изборима у Италији.

2007. - Народна скупштина Републике Српске усвојила закључке у вези са реформом полиције у БиХ, одбацивши захтјеве за радикално уставно и територијално преуређење БиХ и захтјеве за укидање Српске и њених суштинских надлежности.

2019. - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж ухапшен у Амбасади Еквадора Лондону, након што му је Еквадор суспендовао држављанство и укинуо азил.

2019. - Предсједник Судана Омар ел Башир збачен са власти након скоро 30 година владавине и ухапшен.

2021. - Композитор филмске и позоришне музике Зоран Симјановић преминуо у 75. години.

Коментари 0
Повезане вијести
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
На данашњи дан, 2. мај На данашњи дан, 2. мај
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 14m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 10m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 14m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 7m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 4m
    0