На данашњи дан, 13. март

13.03.2024. 08:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је сриједа, 13. март, 73. дан 2024. До краја године су 293 дана.

1325. - Основан Теночтитлан, пријестоница Астешког царства.

1572. - Умро хварски писац и племић српског поријекла Петар Хекторовић, аутор спјева "Рибање и рибарско приговарање", једног од најоригиналнијих дјела ренесансне књижевности. У спјев је унио више српских народних пјесама, укључујући епску пјесму дугог стиха "Краљевић Марко и брат му Андријаш". Превео је спјев "Ремедија аморис" римског пјесника Овидија.

1733. - Рођен енглески хемичар и филозоф Џозеф Пристли, који је открио кисеоник, амонијак, хлороводоник, азот-оксид, угљен-диоксид и сумпорну киселину. Био је ватрени присталица Француске револуције и огорчени противник атеизма просвјетитеља - вјеровао је у бесмртност душе. Дјела: "Хартлијева теорија о људском духу на принципима асоцијације идеја", "Слободни разговори о материјалистичким учењима", "Сократ и Исус", "Историја и садашње стање електрицитета".

1741. - Рођен аустријски цар Јосиф Други, апсолутиста, син царице Марије Терезије и њен савладар од 1765. до 1780. У интересу буржоазије, на коју се ослањао у борби против феудалаца и Римокатоличке цркве, провео је реформе, ослободивши сељаке везаности за земљу и личне зависности од феудалаца, али их је ипак оставио под влашћу властелинског суда. Почео је да опорезује и племство и свештенство, а 1781. је издао "Патент о толеранцији" којим је некатолицима дозволио слободу вјероисповијести и приступ у државну и јавну службу, али је истовремено јачао апсолутизам и проводио германизацију. Реформе су посебно поздравили Срби у Војводини, јер је требало да их у вјерском и грађанском погледу изједначе са римокатолицима. Заплашен Француском револуцијом, поништио је многе реформе, а његов брат и насљедник Леополд Други је послије смрти Јосифа Другог 1790. све вратио у пређашње стање.

1781. - Енглески астроном њемачког поријекла Вилијам Хершел открио Уран, седму планету Сунчевог система.

1848. - Дан послије масовних демонстрација у Бечу пао полицијско-апсолутистички режим канцелара Клеменса Метерниха. Канцелар је побјегао у Велику Британију, а хиљадама гњевних Бечлија које су опколиле двор цар Фердинанд Први је обећао устав.

1860. - Рођен аустријски композитор и музички писац Хуго Филип Јакоб Волф, познат по књигама пјесама, посебно по "Књизи шпанских пјесама" и "Књизи Гетеових пјесама". Компоновао је соло пјесме на стихове Хајнриха Хајнеа, Јохана Волфганга Гетеа, Јозефа фон Ајхендорфа, шпанских и италијанских пјесника.

1871. - Рођен српски генерал и војни писац Живко Павловић, члан Српске краљевске академије, учесник оба балканска и Првог свјетског рата. У Првом балканском рату био је начелник штаба Приморског кора, који је опсједао Скадар, а у Другом начелник Оперативног одјељења српске Врховне команде. У Првом свјетском рату био је један од најближих сарадника војводе Радомира Путника, а као помоћник начелника Штаба Врховне команде руководио је повлачењем српске војске кроз Црну Гору и Албанију. На Солунском фронту је 1916. и 1917. командовао Шумадијском дивизијом. Пензионисан је 1923. због неслагања с краљем Александром Првим Карађорђевићем. Дјела: војне студије "Битка на Јадру августа 1913. године", "Опсада Скадра 1912-1913.", "Битка на Колубари" /два тома/, "Београдска операција".

1881. - Чланови тајног терористичког удружења "Народна воља" убили руског цара Александра Другог Николајевича Романова. Током владавине 1861. је ослободио сељаке феудалних обавеза, провео је буржоаске реформе, реорганизовао судство, управу и војску и проширио државу освајањем Киргизије, Туркменије, Узбекистана и дијелова Кавказа. Прогонио је носиоце напредних идеја. Наслиједио га је син Александар Трећи, који је владао сличним методама.

1895. - У Њујорку изгорјела лабораторија српског проналазача Николе Тесле и тако је нестала огромна научна баштина коју је он годинама стварао.

1903. - Рођен српски геолог Коста Петковић, професор Универзитета у Београду, члан Српске академије наука и умјетности, управник Геолошког завода и Геолошког института, уредник "Геолошких анала Балканског полуострва", "Зборника" и "Гласника Геолошког института САНУ". Објавио је више од 200 научних радова и израдио прву геолошку карту Југославије по интернационалној норми. Дјела: "Геолошки састав и тектонски склоп Суве планине", "Геолошки састав и тектонски склоп Мајданпека", "Геологија околине Дубровника", "Геолошка грађа Југославије и њен утицај на образовање рудних лежишта, рељефа и развој привреде", "Мезозоик Југославије I-IV", "Трусна катастрофа у Скопљу 26. јула 1963, I-III", "Студија сеизмо-тектонске карактеристике територије Црне Горе".

1928. - Пукла брана "Ст. Френсис", удаљена око 60 километара сјеверно од Лос Анђелеса, најмање 450 људи се утопило.

1938. - У Француској социјалиста Леон Блум формирао владу Народног фронта.

1972. - Велика Британија и Кина се сагласиле да размијене амбасадоре, 22 године пошто је Лондон први признао владу у Пекингу, а Британци су укинули конзулат на Тајвану.

1975. - Умро српски писац Иво Андрић, добитник Нобелове награде за књижевност 1961. године, члан Српске академије наука и умјетности. Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, докторирао историју у Грацу 1924. дјелом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине". У Првом свјетском рату је хапшен и интерниран, између два свјетска рата био је амбасадор Југославије у Берлину, а послије Другог свјетског рата је живио у Београду. У младости је писао пјесме /"Еx понто", "Немири", "Лирика"/. Приповједач снажне имагинације и изузетан познавалац историје Босне, одликовао се ванредном чистотом језика и брушеним стилом, префињеним психолошким анализама, дубоким понирањем у суштинске проблеме егзистенције и умијећем да сугестивном магијом ријечи дочара људску и друштвену панораму минулих вијекова. Користећи народна предања, легенде, историјску фактографију, богатство маште и осјећања свијета, подигао је монументалну књижевну грађевину, посебно романима "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија", "Омер-паша Латас" /недовршен/. Остала дјела: збирке приповиједака "Немирна година", "Жеђ", "Јелена, жена које нема", "Знакови", "Деца", "Кућа на осами", путописи и скице "Стазе, лица, предели", медитативна проза "Знакови поред пута", "Есеји, критике, чланци I и II", "Свеске".

1986. - Космонаути Владимир Соловјов и Леонид Кизим постали први чланови посаде совјетске космичке станице "Мир".

1990. - Совјетски парламент изгласао окончање 72-годишњег монопола на власт Комунистичке партије.

1992. - У земљотресу на истоку Турске погинуло најмање 570 људи.

1993. - Умро српски сликар и историчар умјетности Павле Васић, професор Филозофског факултета и Универзитета умјетности у Београду. Сликарство је учио у Умјетничкој школи у Београду, приватној школи Јована Бијелића и у Паризу. Дјела: "Увод у ликовне уметности", "Доба барока", "Анастас Јовановић", "Димитрије Аврамовић", "Урош Кнежевић", "Ношња народа Југославије кроз историју", "Униформе српске војске 1808-1918.", "Примењена уметност код Срба", "Уметнички живот, 1 и 2".

1996. - У градићу Данблејн, око 40 километара сјеверно од Глазгова, убица у фискултурној сали основне школе усмртио 16 ученика првог разреда, узраста између пет и шест година и њихову учитељицу, ранио још 13 ђака и потом извршио самоубиство.

1996. - Умро Кшиштоф Кишловски, пољски филмски и ТВ режисер. Кишловски је био један од најутицајних савремених пољских филмских режисера и сценариста, а његова најпознатија дјела свакако су циклус кратких телевизијских филмова Декалог и филмска трилогија Три боје.

1997. - Јордански војник убио седам израелских ученица које су током екскурзије разгледале област названу "Острво мира" на израелско-јорданској граници.

1999. - Од експлозија које су шиптарски терористи изазвали у центру Подујева и на пијаци у Косовској Митровици погинуло шесторо и рањено више од 50 људи, а у нападима терористичке ОВК код Вучитрна убијена су два припадника Војске Југославије.

2002. - Умро Спирос Кипријану, кипарски политичар и државник, предсједник Кипра.

2018. - Јапански научници изумили су метод читања мисли помоћу слика, па би у будућности људи могли да цртају користећи телепатију. Тим научника са Универзитета Кјото, у сарадњи са више научних установа, објавио је резултате истраживања на научној платформи "biorxiv". Ријеч је о дометима истраживања о кориштењу вјештачке интелигенције за декодирање мисли.

Коментари 0
Повезане вијести
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
На данашњи дан, 2. мај На данашњи дан, 2. мај
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 21m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 6m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 5m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 17m
    0