На данашњи дан, 13. новембар

13.11.2021. 09:11
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је субота, 13. новембар, 317. дан 2021. До краја године има 48 дана.

354. - Рођен хришћански свештеник Свети Аурелије Августин, епископ у римској сјеверној Африци, најзнаменитији представник ране хришћанске филозофије, такозване патристике. У најважнијем дјелу "О држави Божијој" историју човјечанства објашњавао је Божијим намјерама. При томе је правио разлику између идеалне, вјечне "државе Божије" и привремених, пролазних облика земаљске државе. То дјело дуго је било доктринарни основ црквене критике свјетовних установа.

1093. - Умро шкотски краљ Малколм Трећи, током петог безуспјешног покушаја да покори Енглеску. На власт је дошао 1057. пошто је у бици потукао и убио краља Магбета, осветивши му се тако за убиство свог оца краља Данкана Првог 1040.

1312. - Рођен енглески краљ Едвард Трећи, који је током владавине од 1327. до 1377. освојио Шкотску. Изазвао је Стогодишњи рат са Француском кад се 1340. прогласио и краљем те земље.

1782. - Рођен шведски писац Есајас Тегнер, један од најистакнутијих пјесника романтичара. Дјела: циклус пјесама "Сага о Фритјофу", пјесме "Вјечитост", "Шведска", "Птице селице", "Скидбладнер".

1813. - Рођен српски писац Петар Други Петровић - Његош, црногорски владар и владика, према већини књижевних критичара највећи српски пјесник, чија је круна стваралаштва ненадмашни драмски спјев "Горски вијенац". У основи је рефлексивно-лирски пјесник, што је уочљиво и у његовим најважнијим дјелима, иако она имају епско-драмски облик, а његов језгровити стил обојен је снажним елементима мирног класичног стиха и свјежином народне пјесме. Глорификовао је хероизам и осјећање за слободу Црногораца, које је у националном погледу посматрао искључиво као дио српског народа. Раде Томов Петровић - из породице која је Црној Гори више од сто година давала владике - монашко име је добио по стрицу, владици и владару Црне Горе Петру Првом, познатом и као Свети Петар Цетињски, који га је одредио за насљедника. Школовао се у Цетињском манастиру и у Топлој код Херцег Новог, а учитељ му је био и Сима Милутиновић - Сарајлија који га је упутио у историју, филозофију и књижевност. Као државник положио је темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и сенат, организовао судове, увео порезе и издејствовао већу помоћ Русије, али није остварио сан да заједно са Србијом ослободи Босну и Херцеговину. Такође је подигао прву основну школу, а 1834. је основао штампарију. Притиснут болешћу, умро је 1851. у 38. години живота. Остала дјела: филозофски еп "Луча микрокозма", спјев "Лажни цар Шћепан Мали", мисаоне и лирске пјесме.

1831. - Рођен шкотски физичар Џејмс Клерк Максвел, највећи теоријски физичар 19. вијека. У области електромагнетизма формулисао је Максвелове једначине, створио електромагнетску теорију свјетлости, дао теоријски основ радио-таласа и радио-технике, математички формулисао многе проналаске Мајкла Фарадеја, развио таласну теорију свјетлости и електромагнетску теорију етера.

1850. - Рођен шкотски писац Роберт Луис Балфур Стивенсон, изврстан стилиста, необично присан и топао, који је у дјелима храброст и оптимизам супротстављао сумњама и колебању. Покушао је да обнови дух романтике. Дјела: романи "Острво с благом", "Отети", "Чудни случај доктора Џекила и господина Хајда", "Господар Балантреа", приповијетке "Нове приче из 1001. ноћи", путопис "Путовање с магарцем".

1868. - Умро италијански композитор Ђоакино Антонио Росини, аутор 39 опера. Компоновао је у романтичарском стилу, духовито, спонтано и оригинално, с допадљивом мелодијом покретљивог ритма и изражајног оркестра. Дјела: опере "Севиљски берберин", "Виљем Тел", "Танкреди", "Отело", "Семирамида" "Брачна мјеница", црквена музика "Стабат Матер".

1871. - Рођен српски издавач словеначког поријекла Владислав Рибникар, оснивач листа "Политика", њен први директор и главни уредник. Завршио је Филозофски факултет у Београду, у Паризу и Берлину је радио као дописник једног француског листа, а по повратку у Србију је покренуо "Политику", чији се први број појавио 25. јануара 1904. Хроничари су забиљежили да је лист "мирним, озбиљним и одмјереним тоном" одударао од тадашње штампе.

1899. - Умро српски фотограф, графичар и литограф Анастас Јовановић, први српски фотограф, који је 1846. постао власник треће фото-камере у свијету. Као даровитог цртача кнез Милош Обреновић га је послао да студира дрворез и бакрорез у Бечу, гдје се упознао и с фотографијом. Захваљујући њему, сачувани су ликови многих истакнутих личности тог доба, али и обичних грађана и њихових породица. Дио његове заоставштине је и изванредна "Панорама Београда".

1903. - Умро француски сликар и графичар Камиј Писаро, један од главних представника импресионизма. Сликао је једноставне пејзаже, мртву природу и фигуре, опробао се и у графичким техникама, посебно у бакрорезу. Знатно је утицао на европско сликарство.

1912. - Рођен француски писац румунског поријекла Ежен Јонеско, члан Француске академије, чије су тзв. антидраме преобразиле позориште 20. вијека. Његова дјела, на граници трагедије и комедије, прожете сатиричним духом, разоткривају апсурдност западноевропске цивилизације и тој антидраматургији све је друкчије од зашећереног склада булеварског позоришта, па и класике. Дјела: драме "Ћелава пјевачица", "Жак или покорност", "Лекција", "Столице", "Жртве дужности", "Пастиров камелеон или париска импровизација", "Макбет", "Нови станар", "Носорог", "Убица без плате", "Краљ умире", "Летећи пјешак", "Игра покоља", "Жеђ и глад", "Куга", "Човјек с коферима", "Црно и бијело", радио драма "Салон аутомобила", роман "Усамљеник".

1913. - Грчка и Турска потписале споразум о миру.

1941. - Први британски носач авиона "Арк ројал" у Другом свјетском рату погођен њемачким торпедом у близини Гибралтара и потонуо је сљедећег дана.

1942. - Код Гвадалканала у Тихом океану у Другом свјетском рату почела тродневна битка јапанске и америчке флоте и авијације, која је означила преокрет у рату на Пацифику. Јапанци су претрпјели мање губитке у бродовима, али је стратешки успјех припао Американцима, који су осим бродова уништили готово комплетну јапанску дивизију.

1944. - Партизанске јединице ослободиле Скопље у Другом свјетском рату.

1945. - Француски генерал Шарл де Гол гласовима свих 555 посланика изабран за предсједника привремене владе, послије чега је формирао коалициони кабинет у који је ушло и пет комуниста.

1945. - Ахмед Сукарно постао предсједник Индонезије.

1956. - Врховни суд САД пресудио да је неуставна расна сегрегација у јавним аутобусима.

1965. - Умро српски археолог Владимир Петковић, професор Београдског универзитета, управник Народног музеја у Београду и члан Српске академије наука и умјетности, стручњак за српску средњовјековну умјетност. Био је уредник специјализованог часописа "Старинар" и први директор Археолошког института САНУ. Руководио је откопавањима Стобија и Царичиног Града. Дјела: "Преглед црквених споменика кроз повјесницу српског народа", "Српско сликарство у Средњем вијеку", монографије о манастирима Жича, Раваница, Студеница, Каленић и Дечани.

1970. - Хафез ал Асад војним ударом без проливања крви узео власт у Сирији.

1974. - Умро италијански филмски режисер и глумац Виторио де Сика, један од твораца неореализма. Филмови: "Чистачи обуће", "Крадљивци бицикала", "Станица Термини", "Ћоћара", "Умберто Д.", "Врт Финци Континијевих".

1975. - Свјетска здравствена организација објавила да су велике богиње први пут у историји искоријењене у Азији.

1977. - Као знак протеста због подршке Москве Етиопији у рату за територије, Сомалија наредила совјетским савјетницима да напусте земљу и забранила да СССР користи поморске базе.

1980. - Амерички свемирски брод "Војаџер 1" послао је прве снимке Сатурна, направљене из близине.

1985. - Од ерупције вулкана Невадо дел Руис у централној Колумбији разорен град Армеро и погинуло је око 25.000 људи.

1989. - Источноњемачки парламент за премијера изабрао комунистичког реформисту Егона Кренца.

1991. - Фудбалска репрезентација Југославије побиједила у Бечу Аустрију резултатом 2:0 и постала финалиста Европског првенства у Шведској, али јој је због санкција против Савезне Републике Југославије касније ускраћено право да се бори за титулу европског првака.

1994. - Референдумом 52,2 одсто Швеђана изгласало приступање њихове земље Европској унији.

1995. - У бомбашком нападу исламских терориста амерички војни центар у Ријаду у Саудијској Арабији погинуло седам људи, укључујући пет Американаца.

1995. - Израелске трупе послије 28 година окупације напустиле Џенин, први град на Западној обали предат Палестинцима у складу с мировним споразумом Израела и ПЛО.

2001. - Врховни суд Хрватске поништио одлуку донесену за вријеме режима бившег хрватског предсједника Фрање Туђмана о одузимању станарског права Србима који су за вријеме рата избјегли из Хрватске.

2003. - Војна лица која су напустила станове у Федерацији БиХ и добила стан у некој другој држави не могу вратити стан у ФБиХ, одлучио Парламент ФБиХ.

2003. - БиХ, Албанија, Бугарска, Хрватска, Македонија, Румунија и Србија и Црна Гора потписале у Риму низ споразума, установљавајући слободну трговинску зону за 55 милиона људи.

2007. - Генерални секретар УН Бан Ки Мун именовао за главног тужиоца Хашког трибунала белгијског судију Сержа Брамерца, који је на тој fункцији замијенио Карлу дел Понте.

2009. - Америчка агенција за истраживање свемира НАСА саопштила да је на Мјесецу пронађена значајна количина воде у залеђеном стању.

2015. - У терористичким нападима у Паризу на шест локација убијено је 130 особа, а повријеђено 350.

2018. - Министарство унутрашњих послова Македоније објавило је међународну потјерницу за бившим премијером Николом Груевским, који је побјегао у Мађарску да би избјегао издржавање затворске казне.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 8. мај На данашњи дан, 8. мај
На данашњи дан, 7. мај На данашњи дан, 7. мај
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 7m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 23m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 39m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    10h 1m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 49m
    0