На данашњи дан, 19. јул

19.07.2024. 08:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је петак, 19. јул, 201. дан 2024. До краја године има 165 дана.

1427. - Умро српски владар и писац Стефан Лазаревић, назван Стефан Високи, кнез од 1389. до 1402, потом деспот, син кнеза Лазара Хребељановића. У прво вријеме владао је очевим земљама уз помоћ мајке кнегиње Милице и до 1402. признавао је власт турског султана Бајазита Првог, на чијој се страни 1395. борио у биткама на Ровинама и код Никопоља 1396. и код Ангоре 1402. Султан му је поклонио област Вука Бранковића с Приштином и Пећи. Пошто је Бајазита Првог код Ангоре поразио монголски владар Тамерлан, Стефан се осамосталио и приближио Угарској, од које је 1403. добио Мачву и Београд, који је прогласио пријестоницом, а 1421. је наслиједио Зету. Ојачао је централну власт и сузбио сепаратизам властеле, реформисао војску и преуредио управу. Србија је у његово вријеме доживјела економски и културни процват. Подигао је манастир Манасију, подстицао преписе и преводе књига, а и сам се бавио књижевношћу - написао је "Слово љубве".

1545. - Брод "Мери Роуз", понос ратне флоте енглеског краља Хенрија Осмог, потонуо у каналу Солент између обале јужне Енглеске и острва Вајт, одвукавши у смрт више од 700 људи.

1814. - Рођен амерички проналазач Семјуел Колт, према чијем је презимену назван револвер који је конструисао.

1819. - Рођен швајцарски писац Готфрид Келер, највећи приповједач њемачког говорног подручја у Швајцарској. Оригиналним пластичним стилом, с истанчаним хумором и симпатијама, описивао је људе из швајцарских села и градова, најчешће малограђане, а каткад гротескне ликове. Дјела: збирке приповиједака "Људи из Зелдвиле", "Циришке новеле", "Седам легенди", "Епиграм", романи "Зелени Хајнрих", "Мартин Заландер".

1834. - Рођен француски сликар, графичар и вајар Илер Жермен Едгар Дега, виртуозни цртач, сликар кога је највише занимала живост и разноврсност покрета. У почетку реалиста, касније се приближио импресионизму. У уљаној техници је израдио више сјајних портрета, нарочито у младости - касније се више служио пастелом. У зрелом добу је радио готово искључиво фигуре /циклуси "Балерина", "Купачица", "Праља"/, а поткрај живота и ситне фигуре у воску и глини.

1866. - Умро њемачки математичар Георг Фридрих Бернхард Риман, који је отворио нове правце развитка математике и њене примјене у физици и механици. Значајно је допринио математичкој анализи, посебно теорији комплексних функција, теорији парцијалних једначина, геометрији, теорији бројева. Његово име носи низ математичких појмова: Риманов интеграл, Риманова диференцијална једначина, Риманова површина, Риманова сфера, Риманова зета-функција, Риманова геометрија.

1870. - Одговарајући на увредљиву депешу канцелара Ота фон Бизмарка - који је прижељкивао рат с намјером да сломи превласт Француске у Европи и убрза уједињење Њемачке под вођством Пруске - француски цар Шарл Луј Наполеон Трећи Бонапарта објавио је рат Пруској.

1877. - Енглески тенисер Спенсер Гор побиједио у финалу првог турнира у Вимблдону.

1883. - На брду Стражилово изнад Сремских Карловаца сахрањени посмртни остаци српског пјесника Бранка Радичевића, 30 година послије његове смрти у Бечу.

1893. - Рођен руски писац Владимир Владимирович Мајаковски, утемељивач руског футуризма. Заслужан је за развој лирско-епске и лирско-фантастичне поеме, тонског стиха, принципа реализације метафоре. Знатно је утицао на многе руске и европске пјеснике. Дјела: збирке пјесама и поема "Облак у панталонама", "Рат и свијет", "Човјек", "Све што је написао Владимир Мајаковски", "150.000.000", "Мајаковски се смјешка", "Мајаковски се смије", "Мајаковски се руга", "Пјесме о револуцији", "О томе", "Владимир Иљич Лењин", "Добро!", драме "Стјеница", "Хладан туш".

1896. - Рођен шкотски писац Арчибалд Џозеф Кронин, у чијим је дјелима, прожетим благим романтизмом и друштвеном критиком, описан живот рудара и британске средње класе. Дјела: романи "Шеширџијин замак", "Цитадела", "Звијезде гледају с неба", "Шпански вртлар", "Госпођа са каранфилима", "Три љубави", "Прегршт ражи", "Херојске године", "Јудино дрво", драма "Јупитер се смије", мемоари "Пустоловине у два свијета".

1900. - Отворен париски метро.

1918. - Нијемци почели повлачење преко ријеке Марне, послије пропасти офанзиве на Француску у Првом свјетском рату.

1936. - Умро српски геолог и политичар Јован Жујовић, геолог свјетског гласа, утемељивач геолошке науке у Србији, предсједник Српске краљевске академије, професор Београдског универзитета, члан многих иностраних друштава и академија. Основао је Српско геолошко друштво, Минералошко-геолошки завод и часопис "Геолошки анали Балканског полуострва". Аутор је многих радова из свих области геологије и прве геолошке карте Србије и Југославије. Био је министар просвјете и спољних послова Србије и један од оснивача Републиканске демократске странке. У политику је ушао под утицајем Живојина Жујовића и Светозара Марковића. Дјела: "Геологија Србије, 1 и 2", "Топографска и петрографска геологија", "Општа геологија".

1937. - У Београду одржане велике демонстрације поводом подношења скупштини на ратификацију конкордата Ватикана и Југославије. У догађају, названом касније "Крвава литија", жандарми су се брутално обрачунали са свештеницима Српске православне цркве и народом који је протестовао против конкордата. Конкордат, који је 1935. склопила влада Милана Стојадиновића, није ратификован због огромног притиска јавног мњења. Први такав уговор /Вормски конкордат/ су 1122. склопили папа Каликст Други и цар "Светог римског царства" Хенрих Пети. Први конкордат на Балкану потписала је Црна Гора 1866, затим Србија 1914. Конкордатом се државе обавезују на економске и правне привилегије римокатоличкој цркви.

1943. - С намјером да ослабе италијански фашистички режим, савезници у Другом свјетском рату са 700 авиона засули товарима бомби аеродроме и војне полигоне у близини Рима, што је имало страховите посљедице на расположење војске, морал становништва и став двора.

1947. - Убијен бурмански премијер Аунг Сан, творац модерне Бурме. Атентат су организовали десничари и изведен је током сједнице владе, па је том приликом је убијено и шест министара. Прије Другог свјетског рата Аунг Сан је био најистакнутији вођа националног покрета за ослобођење земље од британске колонијалне управе, а 1942. је у Тајланду основао Бурманску армију независности. С Јапанцима је учествовао у протјеривању Британаца, надајући се независности земље, али је убрзо - увидјевши да ће Јапан изиграти покрет за независност - покушао да организује антијапански покрет отпора. Основао је 1944. Антифашистичку лигу народног ослобођења, која је 1945. помогла савезницима у ослобођењу Бурме. Потом је предводио широк покрет за деколонизацију и у априлу 1947. је склопио споразум с британском владом, на основу којег је Бурма шест мјесеци послије његове смрти постала независна.

1956. - Лидери Југославије, Индије и Египта - Јосип Броз Тито, Џавахарлал Нехру и Гамал Абдел Насер потписали такозвану Брионску декларацију, којом су осудили блоковску подјелу свијета, што је био први корак ка стварању Покрета несврстаних земаља.

1965. - Умро корејски државник Сингман Ри, први предсједник Јужне Кореје, који је као вођа Либералне партије, послије подјеле корејског полуострва, 1948. постао шеф државе. С власти се повукао 1960. под притиском студентских протеста широм земље због изборних превара.

1974. - Шпански диктатор Франсиско Франко, због болести, привремено предао власт принцу Хуану Карлосу, који је 1975, послије Франкове смрти, постао краљ Шпаније.

1980. - У Москви отворене 22. Олимпијске игре, на којима је учествовало 6.000 спортиста из 80 земаља, али се више од 45 држава придружило САД у бојкоту због совјетске инвазије на Авганистан 1979.

1992. - Од експлозије аутомобила-бомбе у Палерму смртно страдао Паоло Борселино, водећи италијански судија у борби против мафије.

2002 - Италија је пристала да врати прастари обелиск који су фашистичке трупе изнијеле из Етиопије, прије готово 65 година, чиме је окончан један од највећих дипломатских сукоба Рима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 7. септембар На данашњи дан, 7. септембар
На данашњи дан, 6. септембар На данашњи дан, 6. септембар
На данашњи дан, 5. септембар На данашњи дан, 5. септембар
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 35m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 58m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 31m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 28m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 19m
    0