На данашњи дан, 2. октобар

02.10.2020. 07:59
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је петак, 2. октобар, 276. дан 2020. До краја године има 90 дана.

1187. - Арапски војсковођа и египатски султан Саладин преотео Јерусалим од хришћана, што је 1189. изазвало Трећи крсташки рат.

1452. - Рођен енглески краљ Ричард Tрећи, који је владао од 1483. до 1485, кад је погинуо у бици код Босфорта у борби са трупама Хенрија Седмог, оснивача династије Тјудор. Ричардовом погибијом је окончан "Рат двију ружа" - назван тако, јер је династија Ланкастра, с којом је Хенри Седми био у сродству, имала на грбу црвену, а династија Јорка бијелу ружу.

1608. - Холандски оптичар Ханс Липершеј приказао у Хагу први употребљив телескоп.

1810. - Око 30.000 Турака у Првом српском устанку кренуло из Босне да угуши устанак, користећи проријеђеност српске војске на Дрини, чија се главнина борила код Варварина, Делиграда и Сокобање. Турци су 12 дана топовима тукли Лозницу, али је нису освојили, а кад је с војском стигао вођа устанка Ђорђе Петровић - Карађорђе, потукао их је и протјерао из Србије.

1836. - Енглески природњак Чарлс Дарвин упловио на броду "Бигл" у енглеску луку Фалмут послије петогодишњих истраживања живог свијета у Јужној Америци и на острвима у јужном Пацифику, која су одлучујуће допринијела развоју његове теорије о еволуцији, односно о промјенљивости врста.

1847. - Рођен њемачки државник и фелдмаршал Паул вон Хинденбург, у Првом свјетском рату начелник Штаба њемачке Врховне команде, а од 1925. до смрти 1934. предсједник Њемачке. Истог дана кад је умро вођа нациста канцелар Адолф Хитлер прузео је апсолутну власт, што је био дефинитивни крај Вајмарске Републике, успостављене послије њемачког пораза у Првом свјетском рату.

1851. - Рођен француски маршал Фердинан Фош, који је у Првом свјетском рату командовао кључним биткама против Нијемаца на Западном фронту. У његовом командном вагону у Компијењу код Париза Њемачка је 11. новембра 1918. потписала капитулацију, чиме је завршен рат.

1852. - Рођен шкотски хемичар Вилијам Ремзи, добитник Нобелове награде за хемију 1904. Открио је гасове хелијум, аргон, криптон, радон, неон и ксенон. Доказао је да се хелијум ствара приликом радиоактивног распадања радијума.

1869. - Рођен индијски национални вођа Мохандас Карамчанд Ганди, назван Махатма /велика душа/, предводник борбе за ослобођење Индије од британске колонијалне власти, отац модерне Индије. Завршио је права у Енглеској 1891, од 1893. до 1914. у Јужној Африци је предводио тамошње Индусе, а од 1919. покрет за независност Индије. Доктрина гандизма, коју је усвојио Индијски национални конгрес, партија на челу борбе за независност, манифестовала се у пасивном отпору. Сам је аскетски живио и често је штрајковао глађу, што се показало као оружје пред којим је британска управа била немоћна. Стекао је огроман углед не само у Индији, а пола године послије стицања независности Индије у Њу Делхију га је 30. јануара 1948. убио Натурам Годсе, фанатик из секте "Хинду Махасабха," која се противила политици стишавања антагонизама између Хиндуса и муслимана.

1870. - Папске државе плебисцитом одлучиле да се уједине са Италијом, а пријестоница је постао Рим умјесто Фиренце.

1904. - Рођен енглески писац Грејем Грин, суптилан аналитичар психе, чије су теме биле безуспјешно трагање за спасењем и љубављу, страх, сажаљење и насиље. Дјела: романи "Брајтонска стијена", "Моћ и слава", "Суштина ствари", "Крај љубави", "Губаве душе", "Комедијаши", "Монсињор Кихот", "Доктор Фишер из Женеве", "Министарство страха", "Трећи човјек", мемоари "Нека врста живота", "Начини бјекства", драме, есеји, путописи.

1904. - Рођен индијски државник Лал Бахадур Шастри, премијер Индије од 1964. до изненадне смрти у јануару 1966. током посјете СССР-у.

1924. - Друштво народа усвојило Женевски протокол за мирно рјешавање међународних спорова.

1935. - Фашистичка Италија је напала Абисинију /Етиопија/, покорила је користећи најмодерније оружје и забрањене бојне отрове и држала под окупацијом до 1941.

1944. - Нијемци угушили устанак у Варшави који је у Другом свјетском рату подигла Отаџбинска армија лојална емигрантској влади у Лондону, а придружили су јој се и варшавски одреди просовјетске Народне армије. Кад је устанак почео 1. августа 1944, Црвена армија и Прва пољска армија, формирана у СССР-у, улазиле су у варшавско предграђе, али нису прешле ријеку Вислу. Више од 200.000 цивила и 25.000 устаника је погинуло током борби, а Нијемци су потом евакуисали преживјеле становнике Варшаве и већину уморили у концентрационим логорима.

1949. - Умро је српски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. Музичке студије је завршио у Оксфорду. Записао је велики број народних пјесама, којима се инспирисао. Написао је "Споменицу Стевану Мокрањцу" и етномузиколошке студије "Музичке карактеристике нашег југа", "Музичко дело нашег села", "Народне мелодије у источној Србији". Дјела: циклуси хорова "Жалне песме", "Песме земље Рашке", "Песме земље Скендербегове", соло пјесме, обраде народних пјесама.

1958. - Француска западноафричка колонија Гвинеја стекла независност.

1973. - Умро фински тркач Паво Нурми, који је на дугим стазама освојио девет златних медаља на Олимпијским играма 1920, 1924. и 1928. Свјетске рекорде обарао је 29 пута.

1974. - Умро српски писац и политичар Марко Вујачић, који је између два свјетска рата на листи Земљорадничке странке биран за сенатора и посланика. Народноослободилачкој борби се прикључио 1941. и био је потпредсједник АВНОЈ-а, потом потпредсједник Президијума Савезне скупштине до 1953. Дјела: "Знаменити црногорски и херцеговачки јунаци" /пет књига/, "Војвода Мирко Петровић".

1990. - Прекинут саобраћај путничких возова из Београда и Загреба ка Сплиту, Шибенику и Задру и између Бихаћа и Сплита, јер су пругу блокирали Срби у Книнској крајини да би спријечили улазак полиције Хрватске у Книн.

1990. - На аеродрому у кинеском граду Гуангџоу погинуло је 127 људи кад је отети кинески авион ударио у два авиона која су стајала на аеродромској писти.

1996. - Бивши бугарски премијер Андреј Луканов усмрћен ватреним оружјем испред своје куће у Софији.

1998. - Жан Пол Акајесу, бивши мајор армије Руанде, оптужен за геноцид и злочине против човјечности, осуђен је у Хагу на три доживотне робије.

2003. - Грегори Копли, директор Института за стратегијске студије у Вашингтону, изнио у јавности доказе о повезаности Алије Изетбеговића са Ал каидом.

2006. - Американци Ендрју Фајер и Крејг Мело добили Нобелову награду за медицину за рад на контроли рада гена.

2010. - Летонска коалициона влада десног центра освојила је већину гласова на парламентарним изборима, а премијер Валдис Домбровскис је остао на тој дужности.

2012. - У оружаном нападу на студентски дом у Муби, у североисточној Нигерији, у вријеме студентских избора, убијено је 20 људи.

2013. - Италијански глумац Ђулијано Ђема познат по улози "Ринга" у "шпагети-вестернима", погинуо је у саобраћајној несрећи. Играо је у више од 100 филмова и на телевизији - од комедије до авантуре и историјских филмова.

2017. - Амерички пензионер убио је 58 људи и ранио 524, пуцајући из аутоматског оружја са 32. спрата једног хотела на публику концерта кантри музике у Лас Вегасу и потом извршио самоубиство.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    11h 6m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    21h 24m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    21h 30m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    21h 28m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    9h 39m
    0