На данашњи дан, 20. септембар

20.09.2021. 08:47
0
ИЗВОР: Срна

Данас је понедјељак, 20. септембар, 263. дан 2021. До краја године има 102 дана.

480. п. н. е. - У поморској бици код острва Саламина у Егејском мору Грци су под командом атинског војсковође Темистокла поразили Персијанце које је предводио краљ Ксеркс Први, чиме је осигурана превласт Атине на мору.

1519. - Португалски морепловац Фернандо Магелан испловио из Севиље са пет бродова и 270 морнара, предводећи шпанску експедицију на путу око свијета. Двије године касније убијен је у окршају са филипинским домороцима, а 1522. у Шпанију се вратио само брод "Викторија" и 18 преживјелих. Тада је први пут практично доказано да је Земља округла.

1833. - Рођен италијански новинар и пацифиста Ернесто Теодоро Монета, добитник Нобелове награде за мир 1907. Био је директор миланског листа "Ил Сецоло" и предсједеник Интернационалног конгреса за мир у Милану 1906, а у младости генералштабни официр италијанског револуционара и борца за уједињење Италије Ђузепеа Гарибалдија.

1842. - Рођен шкотски хемичар и физичар Џејмс Ђуер, проналазач термос-боце. Први је добио течан, а затим и чврст водоник.

1863. - Умро њемачки филолог и писац Јакоб Грим, оснивач савремене германистике, који је скренуо пажњу научника на народне умотворине и народни језик. Изучавао је историју језика и старије књижевности, проблеме мита, бајке и предања, фолклора и права. Засновао је 1852. велики "Њемачки рјечник" и написао "Историју њемачког језика". Преводио је српске народне пјесме, а захваљујући пријатељству са Вуком Стефановићем - Караџићем настао је превод Вукове српске граматике. Заједно са млађим братом Вилхелмом сакупио је и обрадио многе бајке, познате дјеци широм свијета.

1870. - Снаге италијанског краља Виторија Емануела Другог заузеле Рим од Француза и краљ је саопштио намјеру да Рим прогласи пријестоницом Италије.

1878. - Рођен амерички писац Аптон Бил Синклер, аутор више романа са социјалним темама, политичких и социјалних списа у којима је описао поразну слику капиталистичког свијета. Дјела: "Џунгла", "Метропола", "Краљ угаљ", "Џими Хигинс", "Крај свијета", "Између два свијета", "Аждајини зуби", "Широка је капија", "Предсједников агент", "Свијет који треба освојити", "Предсједничка мисија".

1934. - Рођена италијанска филмска глумица Софија Шиколоне, позната као Софија Лорен, која се прославила у неореалистичким италијанским филмовима послије Другог свјетског рата, а као медијски продукт продуцента и мужа Карла Понтија постала је свјетска звијезда. Филмови: "Напуљско злато", "Жене са ријеке", "Хљеб, љубав и...", "Чочара", "Црна орхидеја", "Чежња под бријестовима", "Сид", "Двије жене", "Кључ", "Брак на италијански начин", "Грофица из Хонг Конга", "Сунцокрет", "Изузетан дан".

1945. - Врх римокатоличке цркве у Хрватској објавио "Пастирско писмо", чији је духовни творац био ратни злочинац загребачки надбискуп Алојзије Степинац. У писму је жестоко нападнута нова власт у Југославији због пресуда "католичким вјерницима и свећеницима" /усташама и њиховим сарадницима/, због одвајања цркве од државе и због аграрне реформе.

1957. - Умро фински композитор Јан Сибелијус, чији је оригинални стил инспирисан финским музичким фолклором и народним епом "Калевала". Дјела: симфонијска пјесма за оркестар "Финландија", оркестарске легенде "Лабуд из Туонела", "Повратак Лемикаинена", увертира "Карелија", виолински концерт.

1970. - Совјетски космички брод "Луна 16" спустио се на Мјесец ради узимања дијелова тла Земљиног сателита.

1976. - Шведска Социјалдемократска партија поражена на парламентарним изборима, послије више од 40 година на власти.

1977. - Вијетнам и Џибути примљени у УН.

1979. - Владара Централноафричког царства Жана Бедела Бокасу оборио његов рођак, бивши предсједник Дејвид Дако, и вратио земљу у статус републике. Бокаса је 1965. војним ударом срушио Дака, а 1976. укинуо републику и прогласио се царем. Током владавине повремено је био и премијер, министар одбране, правде, информација, пољопривреде и сточарства, здравства, војне и цивилне авијације, државне управе, копненог, ријечног и ваздушног саобраћаја, пошта и телекомуникација, трговине, индустрије, рударства. Упамћен је по невјероватним екстравагантностима, расипању државне имовине и страшним злочинима над сопственим народом.

1981. - Централноамеричка држава Белизе на обали Карипског мора /бивши Британски Хондурас/ стекла независност од Велике Британије.

1984. - У двориште Амбасаде САД у Бејруту камионом пуним експлозива улетио исламски терориста-самоубица и усмртио 40 људи.

1989. - Фредерик Вилем де Клерк преузео дужност предсједника Јужне Африке.

1990. - Умро српски конструктор авиона Слободан Зрнић, декан Машинског факултета новосадског Универзитета, један од конструктора летјелица ИК-3 и С-49. Авион ИК-3 је 6. априла 1941. у Другом свјетском рату учествовао у одбрани Београда од напада ратне авијације нацистичке Њемачке. Завршио је Машински факултет у Београду и усавршавао ваздухопловну технику у Француској, а као експерт УН неколико година је провео у Африци.

1990. - Парламенти Источне и Западне Њемачке потврдили уговор о уједињењу двије државе.

1991. - Црногорски парламент на Жабљаку прогласио Црну Гору еколошком државом.

1995. - Премијер Турске Тансу Чилер приморана да поднесе оставку кад се из владе повукла коалициона партија, поручивши да је неприхватљива цијена коју због њене политике морају да плате турски грађани.

2003. - У Поточарима код Сребренице бивши амерички предсједник Бил Клинтон отворио меморијални комплекс и мезарје као знак сјећања на настрадале Бошњаке у овом крају у љето 1995. године.

2003. - Сахрањена Ана Линд, шведски министар иностраних послова, девет дана након што је убијена.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 46m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 51m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 0m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 39m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 7m
    0