На данашњи дан, 21. април

21.04.2024. 09:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је недјеља, 21. април, 112. дан 2024. До краја године има 254 дана.

753. п. н. е. - Ромул, према историчару Марку Теренцију Варону, основао Рим.

1142. - Умро француски филозоф и теолог Пјер Абелар, познат по трагичној љубави према Елоизи - њихова љубавна писма спадају у бисере свјетске литературе. Забрањена љубав је свирепо окончана кастрирањем Абелара, који се потом - као и Елоиза - повукао у манастир. Попут већине филозофа тог времена рјешавао је тзв. проблем универзалија, а његови теолошки погледи су осуђени на синодима у Соасону 1121. и Сансу 1141. Као заступник лаичке науке и античке филозофије вјеровао је у људски разум и порицао црквене догме. Дјела: "Дијалектика", "Теологија - етика или упознај самог себе", "О божанском јединству и тројству", "Историја недаћа".

1509. - Умро енглески краљ Хенри Седми, оснивач династије Тјудор. Његовим доласком на пријесто 1485. окончан је четрдесетогодишњи "Рат двију ружа" - назван тако, јер је династија Ланкастра, с којом је Хенри Седми био у сродству, имала у грбу црвену, а династија Јорка бијелу ружу. Пријесто је осигурао побједом у бици код Босворта 1485, у којој је погинуо краљ Ричард Трећи, а 1486. је ујединио куће Ланкастер и Јорк оженивши се Елизабетом, сестром Ричарда Трећег. Током владавине завео је режим апсолутизма.

1699. - Умро француски писац Жан Батист Расин, који је до савршенства довео француску трагедију, поједноставио радњу и инсистирао на психолошкој анализи људских, нарочито љубавних страсти. Писао је веома мелодичним стиховима. Дјела: трагедије "Андромаха", "Федра", "Британикус", "Берениса", "Бајазит", "Митридат", "Аталија", комедија "Парничари".

1816. - Рођена енглеска списатељица ирског поријекла Шарлота Бронте, која је се прославила већ првим романом "Џејн Ејр". С млађим сестрама Емилијом и Аном је написала збирку пјесама. Остала дјела: "Вилет", "Професор и Ема".

1828. - Рођен француски теоретичар умјетности и филозоф Иполит Тен, који је настојао да унесе позитивистичке методе у изучавање литературе, умјетности и друштва. Заступао је претежно детерминистичка схватања историје и умјетности и сматрао да појединац, изразито одређен једном "преовлађујућом особином", трпи јак спољни утицај "расе", "средине" и "тренутка". Као филозоф се бавио проблемима сазнања, а као историчар је истраживао коријене декаденције у Француској. Дјела: "Историја енглеске књижевности", "Филозофија умјетности", "О интелигенцији", "Постанак савремене Француске".

1836. - Војска Тексаса поразила Мексиканце код Сан Хасинта, што је омогућило независност Тексаса, који је 1845. ушао у састав САД.

1856. - Аустралија прва у свијету увела осмочасовни радни дан.

1882. - У Народном позоришту у Београду изведена прва српска оперета - "Врачара" Даворина Јенка, аутора српске химне "Боже, правде".

1903. - Умро српски војвода Пеко Павловић, један од првих официра црногорског кнеза Данила Првог Петровића. У устанку у Херцеговини предводио је 1875. хиљаду добровољаца из Црне Горе и организовао устаничку војску, сврставши 11.000 Херцеговаца у 12 батаљона. Европска штампа, која је опширно писала о устанку, посебно је истицала његово врсно командовање које је Турцима нанијело велике губитке. Због сукоба с кнезом Николом Првим Петровићем, који му је одузео команду над устаницима, био је неко вријеме у емиграцији у Бугарској и Србији.

1910. - Умро амерички писац Семјуел Ленгхорн Клеменс, познат као Марк Твен, један од највећих хумориста свјетске литературе. Прославио се романима "Доживљаји Тома Сојера", "Живот на Мисисипију" и "Доживљаји Хаклбери Фина", у којима је приказао јединствене животне ситуације и аутентични амерички стил и говор.

1915. - Рођен амерички филмски глумац мексичког поријекла Ентони Рудолф Оаксака Квин, сјајан тумач изразитих карактера, снажне индивидуалности, сирових и елементарних људи. Филмови: "Парола", "Вива Запата" /награда "Оскар"/, "Црно злато", "Улица", "Жудња за животом" /награда "Оскар"/, "Грк Зорба", "Топови са Наварона", "Посљедњи ратник", "Насљедство Ферамонте".

1918. - У ваздушној борби погинуо њемачки пилот Манфред фон Рихтхофен, назван "Црвени барон", најславнији њемачки авијатичар у Првом свјетском рату. Током рата је оборио више од 80 непријатељских авиона.

1926. - Рођена британска принцеза Елизабет Александра Мери, од 1952. Елизабета Друга, краљица Велике Британије.

1941. - Шефови дипломатија Њемачке и Италије Јоахим фон Рибентроп и гроф Галеацо Ћано у Другом свјетском рату договорили се о подјели Југославије на њемачко и италијанско подручје. Неке територије су препуштене сателитским владама Мађарске и Бугарске.

1945. - Совјетска армија у Другом свјетском рату ушла у предграђа Берлина, пробивши линију одбране нацистичких снага.

1946. - Умро енглески економиста Џон Мајнард Кејнз, који је показао да тржишни механизам не ствара аутоматски пуну запосленост и да је неопходна интервенција државе ради извлачења из незапослености и криза. Дјелом "Општа теорија запослености, камате и новца" уздрмао је традиционалну микроекономију која се углавном бавила тржиштем, цијенама и расподјелом и оријентисао на истраживање макроекономских величина, посебно нивоа запослености. Остала дјела: "Економска посљедица мира", "Расправа о новцу", "Ревизија мировног уговора", "Трактат о новчаној реформи", "Средства ка просперитету".

1960. - Главни град Бразила премјештен из Рио де Жанеира у Бразилију.

1967. - Војним ударом у Атини успостављен десничарски режим грчких пуковника, који су укинули све уставне институције.

1971. - Умро хаићански предсједник Франсоа "Папа Док" Дивалије, који је диктаторски владао Хаитијем од 1957. до смрти. Уз помоћ војске 1964. се прогласио доживотним предсједником, а сина Жана Клода Дивалијеа одредио је за насљедника. Створио је гангстерску милицију познату као "Тонтон Макут", која је терорисала становништво.

1984. - У руднику "Рембас - Застава" у Ресавици погинула 33 рудара.

1987. - Од активираног експлозива, који су терористи подметнули у Коломбу, главном граду Шри Ланке, погинуло је најмање 150 људи.

1993. - Врховни суд Боливије на 30 година робије осудио бившег диктатора Луиса Гарсију Месу, под оптужбом за убиства, пљачку, преваре и кршење устава.

1995. - На инсистирање САД и Њемачке, чему се противила Русија која се с Кином уздржала од гласања, Савјет безбједности УН продужио дјелимичну суспензију санкција против Савезне Републике Југославије у спорту, култури, авионском и ријечном саобраћају за 75 дана, скративши ранији рок од сто дана.

1996. - Коалиција лијевог центра "Маслиново дрво" добила парламентарне изборе, што је била прва побједа љевице у Италији од Другог свјетског рата.

1997. - Први кинески војници ушли у Хонгконг, у оквиру припрема за прелазак те британске колоније 1. јула 1997. под суверенитет Кине.

1999. - У нападу авијације НАТО пакта са осам пројектила разорено "Мајино насеље" код Ђаковице и убијено најмање 10 избјеглица, укључујући трогодишњег Марка Ивановића и седмогодишњег Ивана Иванчића. У насељу, смјештеном у зградама бивше пољопривредне задруге, живјело је 98 српских цивила, избјеглих из Хрватске и 22 из БиХ.

1999. - Први пут од почетка агресије НАТО пакта на СР Југославију бомбардована зграда Пословног центра "Ушће" у Новом Београду и Жежељев мост на Дунаву у Новом Саду, а други пут је нападнут мост на Дунаву код Бешке који је онеспособљен, чиме је прекинут саобраћај на аутопуту између Београда и југословенско-мађарске границе.

1999. - Војни суд у Пиреју осудио на двије и по године затвора, условно на три године, потпоручника Ратне морнарице Грчке Мариноса Рицудиса зато што је одбио да исплови у Јадран на разарачу "Темистокле", који је као дио снага НАТО пакта учествовао у агресији на СРЈ. Он је рекао да као православац не може да учествује у нападу на један православни народ.

2004. - Врховни суд Хрватске потврдио 20-годишњу затворску казну Фикрету Абдићу, бившем предсједнику тзв. Аутономне Покрајине Западна Босна, који је осуђен за ратни злочин почињен у тзв. АП "Западна Босна" од 1993. до 1995. године.

2004. - Најмање 73 лица погинуло, а више од 200 повријеђено у симултаним експлозијама испред три полицијске станице у Басри, на југу Ирака.

2006. - Горњи дом белгијског парламента прихватио закон на основу којег се хомосексуалним паровима омогућава усвајање дјеце.

2008. - Банка Енглеске одобрила пакет од 50 милијарди фунти ради замјене банкарских потраживања за државне обвезнице и превазилажења посљедица глобалне кредитне кризе.

2009. - У сједишту Унеска у Паризу отворена Свјетска дигитална библиотека.

2010. - Свечано је отворен Авалски торањ, један од симбола Београда, срушен у бомбардовању НАTО снага 1999. године.

2010. - Умро Хуан Антонио Самаран, председник Међународног олимпијског комитета.

2016. - Умро Принс /Роџер Нелсон/, амерички певач, композитор, мултиинструменталиста и глумац, добитник награда "Оскар", "Златни глобус" и "Греми".

Коментари 0
Повезане вијести
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
На данашњи дан, 2. мај На данашњи дан, 2. мај
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 50m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 46m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 50m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 43m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 40m
    0