На данашњи дан, 21. септембар

21.09.2020. 07:54
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 21. септембар, 265. дан 2020. До краја има 101 дан.

19. п. н. е. - Умро римски писац Публије Вергилије Марон, творац дјела у којима је величао римску прошлост и вијековима био узор европским пјесницима. У јуначком епу "Енејида" /12 књига, 9.896 хексаметара/, писаном 11 година, по угледу на Хомера, описао је тројанског јунака Енеју који је послије дугих лутања и борби дошао у Лацијум и постао родоначелник Римљана. Остала дјела: "Пастирске пјесме" /еклоге, 900 хексаметара/, "Пјесме о пољопривреди" /георгике, 2.000 хексаметара/.

1327. - Енглеског краља Едварда Другог у замку Беркли убили супруга Изабела од Француске и њен љубавник Роџер де Мортимер. Краљичин љубавник је потом владао у име престолонасљедника Едварда Трећег, који га је 1330. затворио и погубио.

1452. - Рођен италијански вјерски реформатор Ђироламо Хијеронимус Савонарола, доминикански калуђер, који је нападао моралну исквареност римске курије, посебно папе Александра Шестог. Подстакао је и водио устанак у Фиренци 1494, збацио с власти Пјетра де Медичија и протјерао породицу Медичи, прогласио републику и створио теократски обојен демократски поредак, али и унио дух вјерске хистерије. Папа га је искључио из римокатоличке цркве, а 1498. је ухапшен у борби и потом спаљен у Фиренци. Дјела: "Проповиједи", "Испитивање савјести".

1792. - У Француској на првој сједници Конвента, на приједлог Колоа д'Ербуа, збачена монархија.

1832. - Умро шкотски писац Валтер Скот, творац модерног историјског романа. У романима који се одликују живошћу, занимљим појединостима, драматиком и разноликошћу, исказао се као мајстор у стварању заплета и живих ликова. Скупљао је и народне пјесме и писао епове из историје Шкотске. Превео је на енглески језик српску народну пјесму "Хасанагиница". Дјела: романи "Веверли", "Гај Манеринг", "Старинар", "Роб Рој", "Ајванхо", "Талисман", "Кенилворт", "Квентин Дервард", "Гроф Роберт".

1846. - Рођен српски политичар и писац Светозар Марковић, оснивач социјалистичког покрета у Србији и први теоретичар реализма у српској литератури. По повратку са студија у Швајцарској - гдје је упознао Карла Маркса, Николаја Гавриловича Чернишевског, Дмитрија Ивановича Писарева - покренуо је 1871. први социјалистички лист на Балкану "Раденик". Убрзо је протјеран из Србије и годину дана је живио у Новом Саду. По повратку је 1873. и 1874. покренуо листове "Јавност" и "Глас јавности", а 1875. "Ослобођење". Због штампарске кривице одлежао је девет мјесеци у пожаревачком затвору, одакле је изашао тешко болестан. Изучавао је самоуправу и национално питање југословенских народа, залажући се за федеративно рјешење. Чланцима "Реални правац у науци и животу", "Певање и мишљење" и "Реалност у поезији" снажно је утицао на српску књижевност крајем 19. вијека. Политичке идеје је разрадио у дјелу "Србија на истоку", најзначајнијем и најоригиналнијем спису.

1860. - Умро њемачки филозоф Артур Шопенхауер, чија је филозофија дубоко песимистична, чак мрачна: индивидуална егзистенција је бескрајна патња, овај свијет је најгори могућни свијет, а основно морално осјећање јесте сажаљење. Дјела: "О четвороструком коријену принципа довољног разлога", "Свијет као воља и представа", "Парерга и паралипомена".

1866. - Рођен енглески писац Херберт Џорџ Велс, родоначелник научно-фантастичне литературе, аутор многих популарно-научних, историјских, социјалних и фантастичних романа и приповиједака. Дјела: "Рат свјетова", "Временска машина", "Историја свијета", "Острво доктора Мороа", "Храна богова", "Невидљиви човјек", "Нови Макијавели", "Тоно Банги", "Човјечанство", "Нови свијет", Наука о животу", "Кипс".

1867. - Рођен амерички политичар Хенри Луис Стимсон, министар рата САД од 1911. до 1913. и од 1940. до 1945, идејни творац највећег појединачног ратног злочина у историји човјечанства. На његову препоруку предсједник САД Хари Труман је одлучио да у августу 1945. баци атомске бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, премда је Јапан практично већ био поражен у Другом свјетском рату.

1909. - Рођен гански државник и публициста Кваме Нкрумах, први премијер и предсједик Гане, истакнути борац против колонијализма и лидер покрета несврстаности. Дјела: "Аутобиографија Кваме Нкрумаха", "Говорим о слободи", "Африка се мора ујединити", "Неоколонијализам, посљедњи стадијум империјализма", "Конгоански изазов", "Глас из Гане", "Велика лаж", "Тамни дани Гане", "Приручник револуционарне борбе", "Спектар црне моћи".

1915. - Умро српски археолог и историчар умјетности Михаило Валтровић, први професор археологије на Великој школи у Београду, управник Народног музеја, оснивач Српског археолошког друштва, члан Српске краљевске академије. Покренуо је часопис "Старинар" и међу првима истраживао српску средњовјековну архитектуру и умјетничко-занатлијске предмете из средњег вијека. Дјела: "Грађа за историју умјетности у Србији", "Поглед на стару српску црквену архитектуру".

1938. - Влада Чехословачке пристала на британско-француски план о препуштању Судетске области нацистичкој Њемачкој.

1939. - Румунски фашисти, припадници "Гвоздене гарде", убили премијера Румуније Арманда Калинескуа, противника Трећег рајха.

1964. - Малта постала независна послије 164 године британске владавине.

1973. - Југославија прекинула дипломатске односе са Чилеом, десет дана након што је генерал Аугуст Пиноче извео пуч, уз помоћ САД, у којем је убијен социјалистички предсједник Салвадор Аљенде.

1974. - Умро амерички филмски глумац Волтер Бренан, први глумац добитник три "Оскара", вјероватно најчувенији епизодиста свих времена. Филмови: "Франкештајнова невјеста", "Фурија", "Дођи и узми", "Западњак", "Кентаки", "Имати и немати", "Моја драга Клементина", "Црвена ријека", "Рио Браво".

1976. - Бивши чилеански министар Орландо Летелије погинуо у атентату у Вашингтону од експлозије бомбе подметнуте под његов аутомобил.

1992. - Мексико и Ватикан успоставили пуне дипломатске односе послије прекида од 130 година.

1993. - Предсједник Русије Борис Јељцин распустио парламент, који му је угрозио власт избором потпредсједника Александра Руцкоја за вршиоца дужности шефа државе.

1996. - У авиону предсједника Колумбије Ернеста Сампера, који је требало да путује у САД, на аеродрому у Боготи, послије анонимне пријаве, пронађено скоро четири килограма хероина, што је изазвало лавину оптужби и сумњичења шефа државе за везе с наркомафијом.

1999. - На Тајвану у земљотресу погинуло више од 2.100 људи.

2000. - НАТО послао појачање на Космет од 2.000 војника из западне Европе да би било спријечено "могуће насиље између Срба и Албанаца".

2000. - Окружни суд у Београду прогласио кривим и осудио на 20 година затвора западне лидере и чланице НАТО због кривичних дјела против човјечности и међународног права, које су починили нападе на СРЈ. "Потјерница" је расписана за лидерима САД, Енглеске, Француске, Њемачке и челницама НАТО.

2003. - Окончана 14-годишња мисија америчке свемирске сонде "Галилеј". Летјелица изгорјела када се срушила на планету Јупитер.

2004. - Македонски МУП забранио, на захтјев канонски непризнате Македонске православне цркве, епископима Српске православне цркве да улазе у Македонију и пролазе преко њене територије.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. мај На данашњи дан, 20. мај
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    10m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    15m
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    13h 37m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    23h 55m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 7m
    0